Мандри масово внасят сухо мляко, за да постигнат по-ниски цени

Производителите са принудени да продават млякото си "на доверие"
Обновена: 10 авг 2012 14:43 | 10 авг 2012 12:09,
107
Мандри масово внасят сухо мляко, за да постигнат по-ниски цени
Снимка: БТА

Само 28 от общо регистрираните 251 млекопреработвателни предприятия в страната са декларирали, че преработват сухо или кондензирано мляко от други европейски страни, затова агенцията по храните е насрочила нова проверка на мандрите.

Това съобщиха от Министерството на земеделието по повод мерките, предприети от администрацията за наблюдение на млечния пазар.

Мерките се въведоха по настояване на животновъдите, които при срещата си с премира Бойко Борисов миналата седмица поставиха ребром въпроса за липсата на ефективен административен контрол върху преработвателния сектор и за проблема с ниските изкупни цени на суровото мляко, което на фона на общото поскъпване на горивата и тока обрича фермерите на фалити.

Усреднените цени на литър краве мляко през юли са били 55 стотинки при 63 стотинки през същия период на миналата година. За хората от бранша тази ситуация е критична, особено на фона на скъпите горива и на нарасналите разходи за фуражи, които още повече повишават себестойността на млякото.

Според тях мандрите масово внасят европейско мляко, което понижава вътрешните цени и това ги поставя в неизгодна позиция. Според специалисти обаче вътрешните изкупни цени следват европейските, тъй като общият пазар е единен и затова не могат да принудят мандрите да купуват скъпо.

Борисов даде двуседмичен срок на администрацията на агроминистерството, в който да се направят повторни проверки по веригата „животновъди – изкупвателни пунктове на мляко – мандри“, за да се установи дали суровината наистина се изкупува под себестойност.

По време на проверките производители от Врачанско и Монтанско са сигнализирали, че на места минават изкупвачи, които взимат млякото „на доверие“, като обещават да извършват плащанията впоследствие, предлагайки само 30 стотинки за литър. Това съобщи за Investor.bg Пенка Христова, съветник в агроминистерството, която заедно с представители на браншовия съюз участва в проверките на ветеринарните инспектори.

Според животновъдите администрацията трудно овладява сивия сектор, затова се допускат изкупвачи, които продължават да купуват млякото без документи. Ветеринарните доктори по места засилиха инспекциите, като освен в мандрите нови проверки се правят и по границата, като основно се изследва качеството на внасяната суровина, поясниха експерти.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората в балкана живеят по 100 години защото си гледат по 1 крава, 5 овце, 2 прасета, 10 кокошки и 5 кошера. Ставаш роб на добитъка, но поне знаеш какво ядеш и пиеш.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То отдавна се знае,че сиренето,кашкавала,киселото мляко,в тях почти няма истинско мляко.Мандрите внасят сухо мляко отвън,с неизвестни съставки,нямат ограничение за внесеното количество.Технологията,машините са направени за производство на т.н.млечни продукти да се произвеждат от сурогати.Липса на държавен контрол .Мандрите не се проверяват изобщо.Здравното министерство не контролира храните.Преди е имало лаборатории,всеки е можело да занесе даден продукт и да се изследва.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички разновидности на млякото ги пишат растителен продукт, а от месото трябва да пишат продукт от пуждреци
14
4
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 11 години
А най-лесно си решавате проблема ако не ядете въобще млечни. И без сухото мляко половината хранителни алергии са към млечни.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аве по тъпо парче от българина едва ли има,вместо месо яде соя вместо кисело мляко сухо мляко и палмово масло,получава най мизерната заплата в вселената,а нашия продължава да си мисли че живее.
12
0
 
9
 
! Отговори
iliyan преди 11 години
po selata v nasiyat kray .ne ostanaha kravi .zaradi iskupvacite koito derat kojata na selanina s tazi izmislena niska izkupna tsena na mlya koto koeto e pod sebestoynosta mu.apik imame usloviya za gledane najivotni. na vremeto mlyakoto se iskupuvase za 40st no sireneto bese za2.60kg. yazik na kogo da se oplace selanina ne znam
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не купувам български сирена-нямам намерение да стимулирам палово мясло и андрешковщина. какъв е проблемът само да си купят о отглеждат крави? С трици искат маймуни да ловят. От години не купувам нищо българско, докато не вложат качество. Само оправдания чуваме как нямали пари. А ние да не би да имаме?! Е, ще си дам парите на този който продава качествени неща, а не пламово масто и тебешир
10
4
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
БДС стандарт не са задължителен. Разбира се, иам задължителни норми, които се спазват, но БДС е преопоръчителен. Който иска си купува мляко БДС, който иска евтино- купува си кофичка със съмнително качество
9
3
 
15
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
Миро Нерезът само наду цените с измислените "стандарти" като качеството на продуктите си остана същото. Ама като на скотовете им е добре, кво да праиш....
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не са само 28 мандри които го правят, а са абсолютно всички , защото в България просто не останаха крави . за няколко години от 10 милиона животни в Бг сега са останали само 1 млн и това толкова добре се вижда ако пътувате често. преди навсякъде се виждаха стада а сега почти не се забелязват. затова ако исткате натурално сирене или кашкавал от прясно мляко си купувайте лично от някое село млякото и сами си го приготвяйте. защото ако сиренето наистина се правеше от мляко щеше да струва двойно
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Останаха ли още балъци дето си мислят, че ядат сирене и кашкавал от магазина!
6
3
 
29
 
! Отговори
www преди 11 години
Г-Н НАЙДЕНОВ КАКВО СТАНА СЪС СТАНДАРТА СТАРА ПЛАНИНА - МАЙ БЯХА САМО ПРИКАЗКИ..
5
0
 
24
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Мандрата в с. Ножарово,общ.Самуил,обл.Разград работи със сухо мляко и палмово масло. Нелегална мандра,която никой не проверява.А доста хора работят в нея от района.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да познаем ментаците?Минавате покрай двора на мандрата и гледате вътре има ли движение на цистерни с мляко,или разтоварват торби със сухо мляко от камионите.Ако е второто-никога не купувайте кисело мляко от тази марка!
3
0
 
2
 
! Отговори
От 2 преди 11 години
* често
2
1
 
23
 
! Отговори
Вкусен кашкавал преди 11 години
Хора - в центъра на всяко едно село където попитате могат да ви упътят към хора, които продават сирене и кашкавал. Вярно е - честно на по-високи цени от тези в магазина, но поне знаете какво купувате!
1
5
 
15
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Абе тоя на снимката не беше ли учител по бг. език в село Подайва ?! Ей , до къде я докарахте ,учители да ви пасат овцете!

Спонсорирани публикации