Не се очаква поскъпване на газа и парното

Шефът на енергийния регулатор допусна поевтиняване
Обновена: 28 авг 2012 14:50 | 28 авг 2012 14:30,
66
Не се очаква поскъпване на газа и парното
Снимка: архив Reuters

Цените на природния газ и на парното през отоплителния сезон няма да бъдат увеличавани, а е възможно дори да се понижат.

Така председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев твърде уклончиво коментира пред БТА по какъв начин въведените със стара дата по-ниски цени на газа биха могли да се отразят върху цената на топлинната енергия.

Според подписаното вчера във Варна споразумение с „Газпром“ българската страна получи очакваното намаление от 11% за газовите доставки от Русия. Цените влизат в сила от април тази година и ще важат до края на 2012 г.

При парафирането на договора министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че ефектът от това намаление ще бъде изчислен след съответните анализи на „Булгаргаз“ за потребеното синьо гориво за последните пет месеца.

Пред БТА Семерджиев обясни, че все още очакват разчетите на "Булгаргаз". Той посочи, че дружеството е натрупало и недовзет приход в размер на не по-малко от 150 млн. лева.

Семерджиев добави, че в момента природният газ е на цени, много по-изгодни от цените на алтернативните горива. В същото време от първи юли цените на топлинната енергия бяха намалени заради въвеждането на нова методика, включваща свиване на признатите специфични разходи на топлофикациите.

В заключение Семерджиев даде личната си прогноза, според която цените на топлинната енергия и на природния газ няма да се променят. Той обаче направи уговорката, че в крайна сметка всичко зависи от данните, които ще предостави "Булгаргаз".

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
до 34никога няма да се справят с олигарсите, така е на всякъде не само в България. Защо не затвориха Ковачки, братя Галеви, и сигурно има още стотици които са известни само на властта, но ги държат за да ги доят като *** всяка година. Всеки който се опита да промени нещо е свалян по един или друг начин, особено в България
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най много се плаша като от ДКЕВР се изокат, че няма да има увеличение. Винаги на другия месец цени скачат здраво. Позволиха на гадовете за вода и ток да вкарат в сметките какви ли не измишльотини от сорта на мръсен канал, пренос на енергия и дрън, дрън и само глупости говорят. Тази комисия е абсолютно не нужна, колкото по-скоро я махнат толкова по-добре.
33
0
 
3
 
! Отговори
Жалка картинка преди 11 години
Пред БТА Семерджиев обясни, че все още очакват разчетите на "Булгаргаз". Той посочи, че дружеството е натрупало и недовзет приход в размер на не по-малко от 150 млн. лева.Превод: Има задължения от 150 млн.лв. невзети от потребителите.
32
0
 
4
 
! Отговори
Ехоооооооооооооо преди 11 години
Защо чак сега се подписва този документ и е с такава... задна дата?Подписаха го, когато вече минаха и ПОСЛЕДНИТЕ ИЗРАВНИТЕЛНИ СМЕТКИ за парното и хората видяха колко още имат да внасят, ли внасят?
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСЕКИ, КОЙТО ВЯРВА НА ГЕРБ Е ЛУД!
30
0
 
6
 
! Отговори
Циркът е безспирен преди 11 години
Подписан е документ за отстъпка от 11 % от цената на газа, който ще влезе в сила от 1 април тази година до края на годината. Да уточним: от 01.04.2012 до 31.12.2012 г.Между другото от 01.04.2012 г. до днешна дата ще ни върнат ли надвзетите пари за парно и т.н.?И защо до 31.12.2012 г.?
29
0
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
За сметка на това прочетете: "Зелената добавка" в цената на тока, която бе сред основните причини за поскъпването му може да се окаже недостатъчна. Възможно е от следващия регулаторен период, отново да се наложи да бъдат компенсирани дружествата за по-големите им разходи за зелена енергия.Това прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев."Подготовка на населението за ново увеличение на тока ли съзирам в приказките на този брадат козел? Скоро гледах по Канал 3 интервю с Ангел Божилов, човек, занимаващ се с електроенергия, арестуван в показна акция за укриване на данъци. Първо - този човек се оказа невинен, като представи ревизионни актове от НАП и Митница за абсолютно всички платени налози - акцизи, данъци и т.н. Второ - този човек е внасял милиони левове данъци на държавата, а сега ще изнесе бизнеса си само в чужбина, от което държавата губи тези милиони; този човек "престъпникът" каза нещо много интересно - тези цени, които държавата формира за ел.енергията са противозаконни, да не говорим за тези такси, т.н. невъзвръщаеми разходи - такива са те само за потребителите - каза той и е вярно - откъде накъде аз ще плащам за инвестициите на този, който печели от мен и то двойно и тройно, защото токът един път ми го фактурират като потребление, после още веднъж като пренос и после забележете колко редове има изписани за плащане! Много неща се казаха в това интервю и ако има умни хора, разбиращи от това и гледали това интервю, много ми се ще ако имаме законово основание да съдим държавата за неправомерно заплащане на нещо, което е противозаконно!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това, с което се хвали Бойко- намаляване с 11% е до края на годината- после? Газ набучки от САЩ? За какво толкова се прави на голям, като няма избор? Не беше ли по-добре отдавна да се е сработил с руснаците и да получи преференции, а не да подгъзува на Хилърито.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРЯБВА ДА СИ ЛУД ДА ВЯРВАШ НА ГЕРБ. НАБУТАХА НИ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СТРОЯТ ЕДИН БЛОК В КОЗЛОДУЙ НА ЦЕНАТА НА ДВА БЛОКА В БЕЛЕНЕ, ТЪРСЯТ ГАЗ И НЕЗАВИСИМОСТ ОТ КАКТО СА ДОШЛИ НА ВЛАСТ ВСЕ ТОВА СЛУШАМ ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ, А КАКВО РАВЯТ- НОВА ЗАВИСИМОСТ ОТ САЩ- ДВЕ МАРИЦИ И ЕДИН КОЗЛОДУЙ. ИНТЕРКОНЕКТОРНИ ВРЪЗКИ- ДРЪН-ДРЪН ТА ПЛЯС!
26
0
 
7
 
! Отговори
Реалистът преди 11 години
Що бе?!?!... Увеличете двойно... тройно.... и газа... и парното!!! И водата увеличете! Направете билетчетата за градски транспорт и метро по пет лева! Увеличете няколко пъти и всякакъв вид данъци!!! Влизане при личния лекар от 2,90 да си остане толкова обаче НА МИНУТА ПРЕСТОЙ В КАБИНЕТА ПО 2,90 !! Свалете заплатите.... че са прекалено високи! Да станат по максимум 200 лева!! Освен това НЕКА *** да НЕ СИ ПЛАЩАТ ТОК.. ДАНЪЦИ.. нищо да не плащат! Ние ще им плащаме всичко! И за децата им !!
25
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
А на бас, че въпреки намалението с 11% родните ни убавци ще намерят пак някакво оправдание да вдигнат цената - между другото сега трябва да я намалят и то веднага ...:)
24
0
 
1
 
! Отговори
Шматко преди 11 години
Путин забавя но не забравя . Ще има поскъпване и давене на юдоамериканските васали . Марионетните политици никъде никак не ги обичат дори са презирани .
23
0
 
7
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Тези от ГРОБ, а извинете от ГЕРБ, ще ни върнат ли парите със задана дата за газта или това намеление ще бъде отново само на книга за пред медиите и за замазване на сочите ни?
22
1
 
2
 
! Отговори
поевтиняване? преди 11 години
А пък аз очаквах поевтиняване на парното след отстъпкте за руския газ...Да- но НЕ БИ!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ лъжат, защото цената на газа е вързана към цената на петрола и курса на долара. И доларът и петролът продължават да стават все по-скъпи на Уолстрийт и съответно рано или късно ще трябва да се вдигне и цената на газа и цената на парното в България, освен ако ГЕРБ не почнат да харчат пак от валутните резерви и пенсионния фонд в БНБ, за да държат цените ниски преди изборите.
20
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
до 19иска ти се, ама такова нещо не се говори. Истина е че заплатите на българите се обезценяват. Аз ако съм гладен ще изляза да потестирам днес, а не зимата
19
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
еее стига бе , как така няма да има увеличение . Разочаровате ме и почвам да се ядосвам,давам ви срок от един месец да увеличите цените иначе излизам на протест.
18
0
 
4
 
! Отговори
Pff преди 11 години
Да се чете "Очаква се поскъпване на парното". Шефчето сутрин като каже добро утре, гледайте къде е слънцето...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОЧАКВАМЕ ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ГАЗА, НАЛИ РУСНАЦИТЕ СВАЛИХА ЦЕНАТА С 11%.
16
0
 
10
 
! Отговори
МАФИЯ В МВР преди 11 години
Полицаи масово карат личните си коли без винетки, без застраховки Гражданска отговорност и без технически прегледи, научи 24 часа. Ако бъдат спрени за проверка в друг регион, те разчитат на служебните си карти и стикера "Национална полиция", който лепят на предните стъкла на колите си. Това признава в заповед директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Антонов."В последно време зачестиха сигналите на граждани, че служители на МВР управляват личните си автомобили без задължителната Гражданска отговорност, технически преглед и винетки. На предното стъкло имат стикери Национална полиция. Това уронва престижа на МВР, пише в заповедта си до всички подразделения в страната главен комисар Антонов.Той е разпоредил вътрешни проверки на личните коли на полицаите да бъдат извършени до 28 септември. Директорите на областните дирекции ще бъдат лично отговорни. Те трябва да проверят също така откъде служителите се снабдяват със стикери Национална полиция.За обикновените шофьори липсата на застраховка "Гражданска отговорност" е тежко нарушение, което се санкционира с временно спиране на колата от движение и глоба от 400 до 600 лева. За кола, която не е минала технически преглед в срок, пък глобата е 50 лева. Липсата на винетка по междуградски път също води до тежки санкции.

Спонсорирани публикации