Забавя се растежът на фармацевтичния пазар у нас

До края на годината браншът очаква едноцифрен ръст до 6%
Обновена: 30 авг 2012 15:09 | 30 авг 2012 12:03,
9
Забавя се растежът на фармацевтичния пазар у нас
Снимка: Creative Commons

Зоя Паунова е магистър по фармация от Медицинската академия в София, със специализация “Организация и оптимизация на фармацевтичното дело”. Завършила е и бизнес образование в INSEAD, Франция, специализирала е във Великобритания, Швеция и САЩ. Кариерата си започва във „Фармация” в Дупница (днес част от „Актавис”), после работи във „Фармахим”. През 1992 г. се присъединява към ICI, предшественик на британската Zeneca. При сливането на шведската Astra и британската Zeneca през 2000 г. е назначена за изпълнителен директор на компанията за България.

Със Зоя Паунова разговаряме по актуални теми, свързани с това как чуждите фармацевтични компании приемат мерките на здравното министерство за поевтиняване на лекарствата, дали са склонни да намалят цените на медикаментите и при какви условия, както и за промените на този пазар в трудните времена на икономическа нестабилност.
 
- Г-жо Паунова, фармацевтичният пазар е един от малкото сектори, който всяка година бележи ръст. Каква е прогнозата ви до края на годината?

В условията на сериозни турболенции в световната икономика, орязването на държавни бюджети и рекордни нива на безработица в еврозоната, потребителите свиват разходите си дори и за основни пера в семейния бюджет, като храна и здравеопазване.

В този смисъл ако фармацевтичният пазар бе един от малкото, които през последните години продължаваше да расте, сега се забелязват първите симптоми на забавяне на темпа на растежа. До края на 2012 г. очакваме едноцифрен ръст в рамките на 5-6%. Такава е и прогнозата на международната компания за обработка и предоставяне на база данни за резултатите на световните фармацевтични пазари IMS Health.

- Как приемате мерките, които Министерство на здравеопазването предлага за намаляване на цените на лекарствата?

Както е известно, за да бъде продаван един лекарствен продукт в България, цената на производител не може да бъде по-висока от най-ниската цена на производител в 8 използвани за сравнение държави, познати като страните с най-ниски цени на лекарствата в ЕС. Комисията по цени на лекарствата ежегодно следи това правило да се спазва за всички медикаменти, които се предлагат у нас. Като резултат, по данни на Евростат, цените на лекарствата у нас са сред най-ниските в ЕС, въпреки високия ДДС върху лекарствата.

Според данните, предоставени от IMS Health, средната стойност на опаковка лекарство, продадено у нас, е 3 евро на цена на производител спрямо 4,2 евро в Румъния, 5,9 евро в Унгария, 8,1 евро в Испания, 9 евро в Гърция и 17,1 евро в Германия. Не трябва да се пропуска фактът обаче, че у нас върху тези цени се начислява и 20% ДДС, което допълнително оскъпява лекарствата за крайния потребител.

- В кой случай чуждите фармацевтични фирми биха намалили цените на лекарствата за нашия пазар?

Астра Зенека има готовност за активно сътрудничество с институциите с цел изработване на механизми за договаряне на отстъпки между притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти и здравната каса, което да допринесе за бързия достъп на пациентите до иновативно лечение.

Участваме в работна група, която обсъжда изработването на договори за споделяне на финансовия риск между компаниите и здравната институция. Обсъжда се възможността производителите да осигуряват безплатно лечение за определен период от време, както и предоставянето на допълнителни услуги, свързани с профилактика и диагностика. Подобни механизми за бърз достъп при споделяне на финансовия риск имат широко приложение в страните от Европейския съюз.

Считаме, че своевременното включване на иновативни медикаменти в списъка със заплащани от здравната каса лекарства има основополагащо значение, особено в случаите, когато става въпрос за животоспасяващи медикаменти. Отправихме и предложение към Националната здравноосигурителна каса за създаване на контролна структура, която да бъде активен участник в процеса на договаряне на отстъпки между фармацевтичните производители и касата.

- Съгласна ли сте, че чуждите фармацевтични фирми са по-склонни да лишат пазара от дадено лекарство, отколкото да намалят цената му? Има ли вероятност това да се случи?

Научноизследователските фармацевтични компании поеха ангажимента произвежданите от тях лекарствени продукти да станат по-достъпни за българските пациенти, въпреки че не могат да намалят цените си под най-ниската в ЕС. Това наистина би довело до увеличаване на паралелния износ и дори изтегляне на продукти от българския пазар поради „ефекта на разливането”. А именно Испания, Гърция и Румъния използват за сравнение България и намаляването на цената у нас би довело до понижаването й на тези пазари, които заедно са 25 пъти по-големи от българския.

Подобно развитие ще има негативно отражение най-вече върху българските пациенти. Именно поради това компаниите подкрепят законодателството, което действа от септември 2011 г. и позволява предоставянето на отстъпки от официалните цени, валидни само за българския пазар.

- Астра Зенека България участва ли в договарянето на отстъпки от цените на медикаментите с НЗОК и за колко позиции?

Да. Астра Зенека бе една от първите компании, които на доброволно начало, преди да бъде регламентирана тази практика, като задължителна, предостави отстъпки на здравната каса за 7 медикамента. Компанията поддържа открит диалог с институцията, както и останалите участници в сектора, като подкрепяме гъвкавите предложения с цел улесняване достъпа на българските пациенти до ефективно лечение.

Цялото интервю четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ан преди 11 години
Еех,ако можеха хората да си отворят очите за строителния пазар,ит пазара,веригите хранителни продукти и мнооого други
8
0
 
1
 
! Отговори
Rojkov преди 11 години
farmaindustriata v tzelia svyat varvi s rast nagore kato raketa, eh, bg raketa e po-bavnichka...krizata raboti super dobre za pechalbite na farmaindustriata i na mediite!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво ни е българска фармация като лекарствата произведени в България са по-скъпи от вносните?Въобще такава фармация не ни трябва.Най-добре да сме здрави и всички фармацевтични компании да фалират.
6
0
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 11 години
Не се притеснявайте , отгоре има кой да гледа. После на всеки според заслуженото !
5
0
 
5
 
! Отговори
маринела преди 11 години
Ръста се забавя,но не и печалбите на Огнян Донев,той щото нали е голям тарикат и продава лекарствата си на Софарма у нас много по-скъпо отколкото ги изнася навън,не иска да си намали цените за нищо на света и изобщо не му пука,че повечето хора едвам свързват двата края и не могат да се лекуват и за това него криза не го лови,спадове също и си печели милиони,а балъците да работят и да му купуват скъпите лекарства.
4
0
 
6
 
! Отговори
гешев преди 11 години
за да има ръст във фармацевтичния бранш, трябва, или повече хора да се разболяват и купуват повече лекарства, или самите лекарства да поскъпнат! те това ли искат?
3
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 11 години
tiq si bahti *** !!! na sedmica hap4etata mi ot BG biha struvali 89lv +-5( zavisi ot aptekata) ot turciq 2 pati po-golqma opakovka mi e 20liri ( 17lv ). Tiq nashte nz dokoga shte q karat taka ( dano falirat skoro ) !!!
2
0
 
8
 
! Отговори
Прозак преди 11 години
Еех, ако можеше хората да си отворят очите за фармацевтичния пазар...
1
0
 
9
 
! Отговори
олигофрен преди 11 години
направо ще се разплача, горкичките, как ще я карат, не знам

Спонсорирани публикации