Quantum Group стои зад кандидата за АЕЦ Белене

Консорциумът Global Power Equipment Group се състои от 9 компании
Обновена: 1 окт 2012 14:43 | 1 окт 2012 14:16,
35
Quantum Group стои зад кандидата за АЕЦ Белене
Снимка: архив Reuters

Американската компания Quantum Group Inc е основен инвеститор в Global Power Equipment Group Inc, която е готова да поеме всички разходи, свързани със строителството на АЕЦ „Белене“, съобщи председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев, който е и собственик на компанията „Риск инженеринг”, консултираща проекта, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Консорциумът се състои от 9 компании, една от които е западноевропейска. Окончателната оценка за цената на изграждането на АЕЦ „Белене“, приета от инвеститорите, е 8 млрд. евро. Тя включва строителството на два блока с мощност от 1 000 мегавата, както и съответната инфраструктура“, каза Манчев.

„Ако се стигне до подписване на споразумение за възобновяване на проекта и започнат преговори с българските власти, към консорциума ще се присъединят още инвеститори“, добави той.

По думите му основният инвеститор е Quantum Group, която е финансов оператор на Global Power Equipment Group.

„Стъпките, които трябва да бъдат предприети в близко бъдеще, са подновяване на преговорите. На свой ред парламентът трябва да упълномощи министъра на енергетиката Делян Добрев, който на свой ред да позволи на българската Националната електрическа компания да сключи споразумение за проекта“, отбеляза Манчев.

Относно поисканите от българския премиер Бойко Борисов 200 млн. евро като гаранция, потвърждаваща сериозността на намеренията на инвеститора, председателят на Българския атомен форум съобщи, че „средствата ще бъдат предадени на държавата, ако консорциумът се откаже от сделката по собствено желание.

Той добави, че се водят „предварителни разговори с руската компания Атомстройекспорт, която да даде съгласието си АЕЦ „Белене“ да бъде построена с участието на американски инвеститор“.

Манчев обаче подчерта, че все още не е ясно дали руската страна ще се съгласи да отстъпи правата си за използване на ядрените технологии.

„В АЕЦ „Белене“ ще работят реактори, произведени от Атомстройекспорт, но за неядреното оборудване ще се използва друга технология“, изтъкна той.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
1
 
! Отговори
киловатчас преди 11 години
Оказва се ,че великият американски инвеститор, иска да построи ядрена централа, ама понеже не може, ще се примоли на Атомстройекспорт /когото Боко изгони/ да я построи вместо него, а той после само ще ни скубе с тока...Ето в този абсурд иска да ни убеди Тиквата - че е по-евтино да си купиш нещо от посредник, вместо директно от производителя... Логика за ***, или по-скоро за ГЕРБерасти,щото нормален човек не може да повярва в такава дивотия...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който има пари да си слага слънчеви панели на покрива и вятърна перка на балкона! Останалите ще им ходим на гости в студените зими. Ясно, че ако изобщо има ток, сметката ще е непосилна.
24
6
 
5
 
! Отговори
без преди 11 години
Отказахме се, НИЩО не трябва да се строи.Тенденциите в СВЕТА са такива.Всичко се развива, нещата се изясняват.Япония, Германия, Франция, Италия налагат възбрана на атомно строителство.Вероятно е дошло време да преминем освен на по-високо ниво ( духовно) и на технологично. ( ще ни се изясни какво.Фукушима беше за "ОТВАРЯНЕ на очите и на разума").Тези хорица, дето искат "да усвоят", да заблудят, да изстискат някакви "възможни пари" са от "старото минало'!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако централата е 51% или 100% държавна, има ли гаранция, че след като е построена, държавата няма да разпродаде дяловете си? Срещу комисионни. Както прави сега с ЕРП-тата.Ако я дадат 100% на частник, зад който стоят парите на Радшилд, то за каква енергийна не-зависимост се говори, след като и Лукойл е с негово участие?! И пак играят комисионни.Очевидно, ние яко сме го закъсали откъм държава! И на второ място е въпросът за АЕЦ-а.
22
6
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Чувал съм, че Лукойл е на Родшилд. Сега и Quantum Group! Казват, че и Сорос има пари там.Е, тооо, голяма енергийна независимост и диверсификация се получава. Какво да правим? Какво ще стане, ако не референдума кажем "не" на ядрените ел. централи изобщо? Скоро "Козлодуй" ще издиша.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Положението е пълен туш! Руснаците ги боли фара стига да строят нашите само това чакат, някакви тъмни неясни капитали с неясен произход да сключват сделки с тях за да има по-голяма комисионна. Способни са за да се докопат до парички и майка си да продадат. Нещастието е за българския гражданин.
20
4
 
14
 
! Отговори
bzb преди 11 години
Добре, преди година Росатом предложи да финансира изцяло строежа на централата при запазане на 51% собственост на българската държава? Това не е ли по-добре от частен АЕЦ (каквато се очертава да е Белене в този вараинт), който след може да прави каквото иска с цената на произвеждания ток. Та нали този частник ще може да продава с примерно 5% по-евтино от ТЕЦ-овете и пак да минава за най-евтин... А след спирането на Козлодуй? Частникът остав абез конкуренция?
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, и каква стана тя с на комунделите референдума? Искаха да спасят сделката с руснаците, а сега ще гласуваме за открит конкурс и конкуренция с американците :)
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Quantum Group" - тия не произвеждаха ли хард дискове едно време? После май фалираха и Western Digital им изкупи патентите. Дано не са същите : )
17
3
 
2
 
! Отговори
bobo преди 11 години
Ei golemi spezove imalo v tozi forum bre - Bg - malka strana e - vseki gleda da ebne neshto po-lesno - normalno e.
16
8
 
13
 
! Отговори
Do 15 тия преди 11 години
Колега Quantum Group е на фамилията Родшилд . Много вероятно това да е жестока постановка на тиквата . Това е възможно най-лошия модел за Беляне и България . Виш само кой седи зад проекта в БГ Богомил Манчев . Чети малко в нета има достатъчно той кадрува в енергетиката ни . Бойко му е като подчинен Богомил Манчев и Валентин Златев обслужват Родшилд Лук Оил компанията се притежава също от тази фамилия чети и ще разбереш че държавата ни става частна собственост на една или две фамилиии това е
15
1
 
21
 
! Отговори
мирен атом преди 11 години
"председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев, който е и собственик на компанията Риск инженеринг, консултираща проекта"-аз мисля,че това казва всичко.Навързани свински черва на опашка за Народни пари !!!!
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАТО ПОИСКАШ КАТО БОЙКО И ТИ 200 МЛН. НАПРЕД И ИЗЛЕЗЕШ И КАЖЕШ КОЛКО СТЕ ОТКРАДНАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ И ПОКАЖЕШ КАК ЩЕ ГИ ВЪРНЕШ МОЖЕ И ДА СТАНЕ ТВОЯТА ДА СИ ПАК ШЕФ. НАЛИ И ФАМИЛИЯТА ТИ Е ЗА ШЕФ. СТАНИ ШЕФ(В). И ЗА ДА СМЕ СИГУРНИ ДАЙ НА БОЙКО ПАРИ ОТ СЪБРАНИТЕ ПО ОФШОРНИТЕ ЗОНИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ. АМА ПЕНСИЯ 500 ЕВРО, ЗАПЛАТА 1500 ЕВРО,ХЕМ ЩЕ СЕ УДРЯШ В ГЪРДИТЕ ЧЕ ИМАШ ПРИНОС ЗА ВДИГАНЕТО, И ЩЕ ТЕ ИЗБЕРЕМ. И СЕ ПРИЗНАЙ ЧЕ ИСКАХТЕ ДА ГЕПИТЕ 100МЛН. ЕВРО ОТ МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ".
13
2
 
10
 
! Отговори
брав, Черен Петър! преди 11 години
Най-синтезирано казано с две думи онова, което обясняваме:че "индианската нишка" на "преговарящите са" Подставени лица или под прикритие : Манчев, Овчаров, Анчо( Куантум), П.Димитров, Станишев, атомстрой, големият шлем,няколко индиеца за "цвят"( спомнете си печалния Митал)и за отвличане на следата всичко регистр. в Делауеър.( все едно на Виржински о-ви)Представете си за колко ЗАЛЮПЕНИ мислят руснаците че са българите!Каква история са съчинили, за да вземат някакви пари!А и има троянски кон бъл
12
5
 
6
 
! Отговори
от РОСАТОМ преди 11 години
Мале, колко много е сложил на сметката си Р.Овч., че да иска да строй сам АЕЦ. Само да ни плати комисионната и ще му дадем разрешение, но трябва всяка година да превежда едни пари. Ние ще кажем къде, за колко ще се разберем.
11
18
 
40
 
! Отговори
ЛЪЖАТ ВИ! преди 11 години
ЗА НЕЗНАЕЩИТЕ И ЛЪЖЦИТЕ ИМЕНО БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ ИЗГОНИХА НЕМСКИЯ ИНВЕСТИТОР ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ! ХАЙДЕ СТИГА С ТИЯ ЛЪЖИ! НЕМСКИЯ ИНВЕСТИТОР СЕ ОТКАЗА ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ-ПИТАЙТЕ ГИ КОЛКО МИЛИОНА РУШВЕТ-РЕКЕТ ИМ Е ИСКАЛА МУТРАТА БОЙКО? ИВАН КОСТОВ И ТОЙ ИСКАШЕ ГОЛЯМ РЕКЕТ ОТ АНГЛИЧАНИТЕ -РОВЪР И ТЕ ЗАКРИХА ЗАВОДА ЗА АВТОМОБИЛИ ВЪВ ВАРНА. А ПЛЕВНЯТА КРЕЩИ-ИДВАТ ИНВЕСТИТОРИ КОИТО СА ГОЛЕМИ ИЗМАМНИЦИ КАТО КУАНТУМ- КРЕМИКОВЦИ, БГА-БАЛКАН,ЕОН,ЧЕЗ И Т.Н. ГЕРБЕРИТЕ ЛЪЖАТ И ТО ЖЕСТОКО!
10
0
 
12
 
! Отговори
. преди 11 години
Манчев не се посвени да каже, че АКО България на даден етап се откаже от проучването, то ЩЕ ПЛАТИ НЕУСТОЙКа за началото на проучвателните работи!! Представете си колко индийци, руснаци, българи ше се наредят на опашка за пари от неустойка!Тези хора са си казали:'при всички случаи ще ПАДНАТ пари, строим или не, важното е да ни дадат ДОБРО да започнем преговори и проучвания"!! След това не могат да се отърват българите от ИСКОВЕ!!Ех, Манчев!! София не вярва на лъжи!Па си ги събрал от кол и въже
9
10
 
21
 
! Отговори
ББ АГЕНТ НА ЦРУ преди 11 години
БОЙКО БОРИСОВ ТРОЯНСКИ КОН НА ЯНКИТЕ-АГЕНТА НА ЦРУ ИСКА ДА СЕ СДОБИЕ С РУСКА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА 4-ТО ПОКОЛЕНИЕ РЕАКТОРИ. ЯНКИТЕ ОТ КУАНТУМ ИЗИСКВАТ И ТЕХОЛОГИЯТА И ПЪЛНА ТЕХНОЛОГИЧНА ДОКУМЕНТАЦИЯ НА КОЕТО РУСНАЦИТЕ ОТКАЗВАТ. МАЙ СКОРО ВРЕМЕ СЪРБИТЕ ЩЕ ЕКЗИКУТИРАТ ПУБЛИЧНО ЕДНА БЪЛГАРСКА МУТРА. КУАНТУМ НЯМА ДА СТРОИ БЕЛЕНЕ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
8
20
 
4
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
Станишев и Овчаров ще направят всичко възможно този проект да се провали и поредният инвеститор(неруски) през последните 23г. да се откаже да прави бизнес и работни места в България.
7
1
 
5
 
! Отговори
. преди 11 години
Този Манчев вероятно НЕ живее в България.Иначе ще ше да се страхува от ОБОБЩения на АНГРО, които прави!!Какво казва Манчев:1.предварителни разговори с руската компания Атомстройекспорт, която да даде съгласието си АЕЦ Белене да бъде построена с участието на американски инвеститор.Манчев обаче подчерта, че все още не е ясно дали руската страна ще се съгласи да отстъпи правата си за използване на ядрените технологии.2. Като пирани всеки ще иска ПАРИ, а Манчев не се посвени да каже, че АКО Б

Спонсорирани публикации