През септември безработицата се е понижила, видя Тотю Младенов

"Разчитаме, че европейските програми ще намалят безработицата"
Обновена: 2 окт 2012 14:49 | 2 окт 2012 09:49,
126
През септември безработицата се е понижила, видя Тотю Младенов
Тотю Младенов, Снимка: БТА

Безработицата в България през септември е била 10,6%, обяви социалният министър Тотю Младенов днес.

Става дума за измерването по методологията на Агенция по заетостта, която се различава значително от тази, която прилагат НСИ и Евростат.

Това е незначително понижение спрямо август, когато по методологията на АЗ безработицата беше 10,7 на сто. Данни от НСИ и Евростат за септември все още няма, но за август отчетената от двете институции безработица бе 12,5 на сто.

Държавата продължава да разчита на европейските програми за заетост като основен механизъм, който да намали безработицата в страната. Това заяви в интервю за bTV социалният министър Тотю Младенов, като изтъкна предимствата на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Тотю Младенов даде пример за ефекта от програмата за човешките ресурси в област Смолян. Той обясни, че в момента там безработицата е 18%, тъй като по европрограмата са назначени над 4300 души на работа. Без тази субсидирана заетост безработицата щеше да е поне 26%, каза министърът.

Като напомни, че заради кризата у нас  динамиката на българския пазар на труда е голяма, Младенов призова работодателите да кандидатстват по програмите, което ще им позволи да назначат поне по един или двама нови служители, и то без да правят разход за тях.

Министърът на труда няколко пъти призова бизнеса да участва активно по всички схеми на оперативната програма, защото те дават възможност за назначаване на хора и за разкриване на нови работни места, което е основният проблем на пазара на труда у нас в момента.

Младенов подчерта, че европрограмите спестяват пари на работодателите, защото чрез тях държавата им осигурява пари за заплати, изплаща осигуровки, транспорт до работното място и други.

Все още в България производителността на труда е ниска, сравнена с тази в други европейски държави, призна министърът на социалната политика, и посочи, че това е основната причина, поради която бизнесът се намира в затруднено положение да разкрива нови работни места.

Заради това фирмите у нас не могат да си позволят и предлагането на по-високи заплати и различни социални придобивки. Същевременно министърът напомни за тежката ситуация на трудовия пазар в Европа и предимството на еврофондовете, с което разполагаме в България.

В бюджета за следващата година е заложено средно ниво на безработицата от 10,9 на сто при ръст на БВП от 1,8 на сто.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
25
 
! Отговори
georgi преди 11 години
Тотьо,прочети коментарите тук и се застреляй !!!
65
1
 
25
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
Така обявената безработица е по данни на Агенцията по заетостта, която знае как се борави сцифри зададени от управляващите!Никоя държавна институция не иска да направи преброяване на безработните лица по независима методика защото тогава ще лъсне ,,,,,,,,В момента заетостта явно не е приоритет/предизборен/ , но ако нещо бутне това правителство то ще е заетостта/бедността!
64
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе кризата в другите страни от ЕС и особено в Гърция изобщо не е като при нас.Там гладни и без пари няма!Криза,криза,ама защото му намалили пенсията от 1 200 евро на 900.Да,ама цените на храните са като тук и им стигат,дори ако са семейство пенсионери едната пенсия им стига,а другата отива на влог в банката.Та Тотю тръгнал да ми говори глупости тук.Как ще намалява безработицата бе Тотюююю????Ти папуас ли си ,туземец ли ,какво си?Дай на пенсионерите минимална пенсия 600 евро и тогава говори!
63
2
 
17
 
! Отговори
6 преди 11 години
Следваща минута от мизерното ни съществуване-нова герберистка лъжа.Нищо ново,само се питам ще ги изтраем ли до изборите ще ги изметем тези *** преди това...
62
1
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Да го понижат ***,дано..
61
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От всички лъжци е тоя ми е най-антипатичен!Мързеливец от класа!Типичен бей!Изобщо не е в час какво се случва,а само чете какво му пишат да каже.
60
2
 
17
 
! Отговори
позор преди 11 години
ами ВИЕ за какво сте ни,след като разчитате САМО на ЕС за помощи,и на щатите за съвети,и то ялови???
59
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че в България не можем да се оплачим ние българите от безработица. От тези 10% безработни винаги има едни хора, които сами са си избрали да не работят. Другата част повечето са роми, които като население за вече 10% в страната ни. Работа има за всички. Заплатите не са високи, но има държави, в които заплатите са по-големи, но един човек трябва да храна двама или трима (визирам на юг от нас).
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости! Безработицата, след като видяла Тотю, направо избягала ог България:))) Прости мутри ей!
57
1
 
10
 
! Отговори
... преди 11 години
До 4efoЗа съжаление много хора са в това положение...Хората трябва да се вдигнат и да недоволстват,не да си пазят работното място,което така или иначе не е сигурно дали ще задържат.
56
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
До Анонимен 1 ако може само едно уточнение - не в Европа, а в света. В африка има държави дето назад да тичат не можем ги стигнем!
55
1
 
13
 
! Отговори
naskoroо свободен преди 11 години
Така му се иска ли, сънува ли? При свършване на туристическия сезон да намали безработицата? Гладна кокошка просо сънува.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe vsi4ki li v grob sa ludi kakvi sa tiq halucinaciii i
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който може да се спасява!!!!!!!!!!!!!!!!
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАААААААААААААААУХАХАХАХА...........баси цирка!!!
51
2
 
4
 
! Отговори
до 4efo преди 11 години
И аз съм в същото положение като теб...
50
1
 
25
 
! Отговори
Циркаджия преди 11 години
С това темпо на понижение на безработицата нищо чудно да посрещнем следващата година с отрицателна безработица.
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не се увеличила емиграцията?
48
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През септември безработицата се е понижила, видя Тотю Младенов и си повярва на лъЖата
47
2
 
20
 
! Отговори
Сикимчо преди 11 години
Тотю, леко да не паднеш!Утре ако кажеш че безработицата е 0%няма да се учудя.В България положението е мноооого зле.

Спонсорирани публикации