През септември безработицата се е понижила, видя Тотю Младенов

"Разчитаме, че европейските програми ще намалят безработицата"
Обновена: 2 окт 2012 14:49 | 2 окт 2012 09:49,
126
През септември безработицата се е понижила, видя Тотю Младенов
Тотю Младенов, Снимка: БТА

Безработицата в България през септември е била 10,6%, обяви социалният министър Тотю Младенов днес.

Става дума за измерването по методологията на Агенция по заетостта, която се различава значително от тази, която прилагат НСИ и Евростат.

Това е незначително понижение спрямо август, когато по методологията на АЗ безработицата беше 10,7 на сто. Данни от НСИ и Евростат за септември все още няма, но за август отчетената от двете институции безработица бе 12,5 на сто.

Държавата продължава да разчита на европейските програми за заетост като основен механизъм, който да намали безработицата в страната. Това заяви в интервю за bTV социалният министър Тотю Младенов, като изтъкна предимствата на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Тотю Младенов даде пример за ефекта от програмата за човешките ресурси в област Смолян. Той обясни, че в момента там безработицата е 18%, тъй като по европрограмата са назначени над 4300 души на работа. Без тази субсидирана заетост безработицата щеше да е поне 26%, каза министърът.

Като напомни, че заради кризата у нас  динамиката на българския пазар на труда е голяма, Младенов призова работодателите да кандидатстват по програмите, което ще им позволи да назначат поне по един или двама нови служители, и то без да правят разход за тях.

Министърът на труда няколко пъти призова бизнеса да участва активно по всички схеми на оперативната програма, защото те дават възможност за назначаване на хора и за разкриване на нови работни места, което е основният проблем на пазара на труда у нас в момента.

Младенов подчерта, че европрограмите спестяват пари на работодателите, защото чрез тях държавата им осигурява пари за заплати, изплаща осигуровки, транспорт до работното място и други.

Все още в България производителността на труда е ниска, сравнена с тази в други европейски държави, призна министърът на социалната политика, и посочи, че това е основната причина, поради която бизнесът се намира в затруднено положение да разкрива нови работни места.

Заради това фирмите у нас не могат да си позволят и предлагането на по-високи заплати и различни социални придобивки. Същевременно министърът напомни за тежката ситуация на трудовия пазар в Европа и предимството на еврофондовете, с което разполагаме в България.

В бюджета за следващата година е заложено средно ниво на безработицата от 10,9 на сто при ръст на БВП от 1,8 на сто.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
15
 
! Отговори
дядо преди 11 години
този без извинение Глупав човек защо не види родния си град,как мизерстват хората и вместо да помисли"ако може да мисли а да не говори каквото му е написано" как може да се реши положението във цяла северозападна част на България.
45
6
 
7
 
! Отговори
гербист-патриот преди 11 години
Браво, ето че при нас безработицата пада, докато останалите държави са в криза, ние съумяваме да се развиваме устойчиво. Това са резултатите от добрата политика която се води у нас през последните 3-4г., да се види че страната ни има цели по пътя на прехода и реформите, да вървим по-бързо и по-скоро да завършим с прехода. Ето, прехода у нас вече е преполовен, малко остава и след още 20г. може и да приключим успешно и с прехода и с реформите. Браво и успех.
44
2
 
24
 
! Отговори
барон фон Мюнххаузен преди 11 години
През септември безработицата се е понижила, излъга Тотю Младенов
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбирам те човече и аз съм така и още хиляди ,български младежи.АКО бяхме нормални хора с достойнство а не овце тия герберски изчадия отдавна до стената с по един пълнител от калашника във всеки ,като Чеушеску на решето банкевския нерез тогава вече можем да говорим за промени!
42
2
 
33
 
! Отговори
4efo преди 11 години
Човек със висше образование "Бизнес администрация", с три години стаж в общинската администрация(перфектна компютърна грамотност, приличен английски език) не мога да си намеря работа в частния сектор.От 5 месеца пускам автобиографии,мотивационни писма и дори на интервю не са ме повикали.Да изкарам зимата и си вдигам чукалата, този път завинаги.Стига патриотизъм, стига борба срещу вятърните мелници.Искам дом,сигурност, семейство.Най-обикновените и нормални неща.Искам закони и хора,които ги спазва
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю не вижда, че не се е обръснал, та безработицата ще види..........
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"тази програма за насърчаване на заетостта при младите" е такава герберска предизборна пародия ,че няма накъде не искам да коментирам даже абсолютна подигравка е !Ама нали трябва да излезне герберския нерез по телевизията и да обяснява и замазва как бил поущрявал заетостта и как откривал работни места !герб са пълна гнус ,едно *** размазано ,една *** изгнила!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХА хайде стига с вицовете ами вземете свършете нещо !!!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъжливи ***, оставка и съд за вас!
37
1
 
19
 
! Отговори
dada преди 11 години
на снимката виждате лъжата в човешкият си облик !
36
1
 
29
 
! Отговори
Metalic преди 11 години
Понижило се е нивото на ****ка му П**ката!*** долен,***.Колко висо образовани и интелигентни хора едва двата края свързват.*** нещастен,Но скоро и те ще заминат на Запад.Тогава нека *** да назначавта само на важни постове и на работа! :(((((((
35
2
 
36
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
герберски цинизъм ,такава безработица дори и при седерунгелите нямаше,това правителство е чиста национална катастрофа 12 % процента безработица ли хахахахахах ах *** *** свинска герберска мазна с голи ръце да ти размаже човек тъпата мутра лъжлива на пихтия да ти я направи за кеф!
34
2
 
27
 
! Отговори
Casper преди 11 години
Лъжлива манипулативна МУТРА!
33
2
 
22
 
! Отговори
ТРАП преди 11 години
Как все МОШЕНИЦИ идват да управляват тая наша страна,един свестен ли не се намери! Оня ша ни баламаосва с асвалта си ...
32
2
 
22
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
Питали радио Ереван-какво ще прави правителството на ГЕРБ ако България беще в пустиня ? Отговор : Щеше да внася пясък...А що се отнася до безработицата-може и да е така,може и да е иначе,но при всички положения не е вярно.На ГЕРБераст,мутра,милиционер,и "бивши"членове на БКП вярва ли се ??? Бог да пази България.
31
1
 
30
 
! Отговори
ПОВРЪЩА МИ СЕ преди 11 години
Гледайки мутрата на тоя дебилен гербераст ми се драйфа !Толкова много лъжи и лицемерие..., безработицата намалевала, доходите се увеличавали...Тоя луд ли е, или е страстен *** на Премиера Слънце ?!
30
2
 
12
 
! Отговори
tikva07 преди 11 години
Ние безработицата я обичаме, защото пада цената на тия дето си продават гласа. Като са гладни, и по едно кебапче стига, за да вземем властта
29
1
 
19
 
! Отговори
XXl преди 11 години
Тоо,само как се прай на фейс и държание на своя вожд и гуру..бОбО тИкВоЧо !!!
28
2
 
37
 
! Отговори
ЯЗЕ преди 11 години
БЕЗРАБОТИЦАТА СПАДА, ЗАЕТОСТТА СЪЩО - ТОВА Е ВЪЗМОЖНО САМО В СТЪКМИСТИКИТЕ НА ГЕРБ !!!
27
1
 
24
 
! Отговори
караджата преди 11 години
Само му погледнете мутрата ...прилича ли ви на честен човек?

Спонсорирани публикации