"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"

В САЩ харесвали руските автомати
Обновена: 5 окт 2012 15:22 | 5 окт 2012 13:13, Елка Василева
230
"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"
Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Снимка: архив, Reuters

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето от тях са били продадени не другаде, а в САЩ. Хората там явно обичат руските автомати, пише Дойче веле.

Наричат град Ижевск "оръжейницата на Русия". Това е градът, в който се намират заводите, произвеждащи легендарния автомат "Калашников". С него са въоръжени не една и две страни по света, цели армии дори и безчет бунтовнически организации. Напоследък обаче немалка част от продукцията на Ижевските машиностроителни заводи (ИжМаш) поема по доста необичаен път - към САЩ.

По-малкият брат на "Калашников"

Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Търсенето в САЩ е толкова голямо, че от около 2 години насам заводите в Ижевск работят почти изцяло за гражданския сектор. Продажбите в САЩ на оръжия от марката "Сайга" бележат ръст от 50 процента, твърдят от руския завод-производител.

"Купих си една "Сайга" само поради това, че е произведена в Русия, а и защото е по-малкият брат на Калашников", разказва пред "Ню Йорк таймс" Джош Лаура от Меривил, щата Тенеси. "Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати.

Продажбите на американския пазар са изключително важни за Ижевските машиностроителни заводи. Откакто търсенето на автомати "Калашников" за военни цели спадна значително, заводите в Ижевск се борят за оцеляването си. Автоматът "Сайга" има същите онези достойнства, които навремето превърнаха "Калашников" в едно от най-търсените огнестрелни оръжия - той е надежден и сравнително евтин. Досега са произведени 100 милиона бройки - на всеки 70 души от световното население се пада по една "Сайга".

Качество Made in Russia

Американските оръжейни ентусиасти ценят руските автомати не само поради факта, че те са "участвали" в повечето знакови въоръжени конфликти, но и защото руският автомат е едно изключително качествено оръжие. "Благодарение на универсалното си приложение той превъзхожда всичко останало, което се предлага на пазара", казва електротехникът Тери Сандлин от щата Индиана, който се е сдобил с цели три автомата "Сайга". Междувременно на американския пазар се купуват почти толкова руски оръжия тип "Калашников", колкото заводите в Ижевск продават на руската армия и руската полиция, взети заедно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 11 години
До обективенЧе гражданския пазар на САЩ е доста по претенциозен и качествено ореитниран от военния където са интереси и врътки околу гоелмите порчки.Модификациите на АР пушките за гражданския пазар са поколения напред от аремйските дет не са променяни от 20 години.
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес Путин посетил Таджикистан и днес президента на Таджикистан има рожден ден, та Путин по случай рожденния ден му подарил един от новите модели снайперски пушки. Въпроса е каква пушка именно?????? От новите - Т-5000 Орсис, обновената СВД, СВ-8, КВСК-КОРД или??? някой да има идея?
149
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще си купя автомат. БумБумИ ще стана психопат. БумБумЗа да спра втория мандат. БумБумНа Тиквения разврат. БумБум
148
1
 
2
 
! Отговори
ussr преди 11 години
и найвече че е много много евтин 45 долара заводска цена
147
2
 
11
 
! Отговори
до 145 преди 11 години
Ти май не си много обективен Калаша се използва в 55 армии в света и в момента влиза тепърва на въоражение - във Венецуела например. Част от армиите в НАТО също го използват и нямат никакво намерение да го заменят. Полицията в САЩ също е избрала Сайга. Фактите са против мнението ти.
146
1
 
2
 
! Отговори
до 151 преди 11 години
ти отде знаеш толкова военни тайни бе,хехехе,да не би ТИ да ги въоръжаваш или им светиш със свещ при акциите??а хеклер и кох-е немски автомат-не американски, и е преработен шмайзер-с по-дълго дуло,и подобрения по отката,е,и с друг вид пълнител и патрони,както РЮГЕРа -е краден от щатите принципен ЛЮГЕР -или т.нар парабелум,конструиран от Борхард Люгер,за нуждите на немската армия,още сведения искаш ли?А щурмгевер-а,само прилича на калашников по външен вид-но е с друг принцип на работа,и с калибър
145
0
 
7
 
! Отговори
до спецовете 145,148 преди 11 години
да ,както и цялата култура на света идва от гърция,айде спрете се малко...чули,не дочули,доказано- недоказано,ама еди кой си казал -за каскетите всичко е чиста монета,особено за промитите мозъци на новото поколение ,дето са виждали оръжие само на картинка,и си пълнят главите с писания от "умни"глави,компетентни колкото тях-Калаша е признат в САЩ като най-доброто леко стрелково оръжие-гледайте тестовете.а пък за МОДИФИКАЦИЯ се искат още повече познания,ама тиквениците са си тиквеници
144
19
 
2
 
! Отговори
до 141 преди 11 години
МР-5 се използва най-много от Специалните части.Не знам защо,като АК е толкова добър,Осама бин Ладен не е застрелян с него а с НК 416?Защо ли като руската бракма, с която ако уцелиш нещо е равносилно на четворка от тотото,не е предпочетена от Тюлените?
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Тихомир Томов, младеж явно никога не си виждал АК, а Щумгеверт само на замазана снимка, двете оръжия имат коренно различна система, общото е катринката и дъговият пълнител, не ръсете дълбокомислени простотий.
142
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я пък тоя *** Томов голям експерт се извъди ...момче пий си редовно хапчетата и ако имаш финансовата възожност постъпи в някоя психиатрия !!!!
141
7
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Всички специални и умни оръжия са създадени в Третия Райх . Калашников е подобрено копие на МР -44 , балистични ракети , реактивни самолети , самонасочващи се торпеда , нощния мерник , Т VI *B , подводниците за продължителния престой под вода , катапултирането от самолет , крилата с променяща се геометрия , разработката на братя Хортен - Стелт направена от американците в края на 80 -те !! , хеликоптерите и Летящите чинии - такива неща аборигените не могат да измислят
140
2
 
15
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 11 години
145, явно не си ходил в казармата или си русуфобска кратуна .. няма по-надежно оръжие от АК в света, не случайно американците го купуват масово .. произведени са над 100млн. броя от легендарният "Калашников", лично съм изтрелял десетки пълнители и никога не е засичал! Калашников е световна марка както "Кока-Кола" за американците и "Сони" за японците. Модификацията продавана в САЩ, не може да стреля на автоматичен с едно натискане на спусъка, такива са законите за гражданското оръжие ...
139
13
 
2
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Ми що се цупите бе руски близачи, не пише ли точно това в статията! Американците имат ПРАВА и пари и си купуват каквото си искат оръжие. а руската армия купува по- малко калашници от гражданите на Америка, баси РЕЗИЛА е този факт!
138
12
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Евтин и непретенциозен, морално остарял и вече ГЛАВНО за гражданския пазар и то на САЩ!!!- всичко това е калашников.
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 1969 году соответствующие прототипы были продемонстрированы инженерами Узиелем Галем и Исраэлем Галили[3], в результате чего предпочтение было отдано варианту Галили, в основе которого лежала конструкция финского автомата Valmet Rk 62 (копия АК), лицензия на производство которого была куплена Израилем и который сам являлся лицензионным вариантом автомата Калашникова. В 1973 году автомат Галиля поступает на вооружение под обозначением Galil, при этом его производство было налажено компанией Israel Military Industries с использованием купленного в Финляндии оборудования
136
1
 
26
 
! Отговори
фон Браун преди 11 години
Подземните заводи в които се произвеждат германските ракети ФАУ, се намират край Пенемюнде - там руснаци не са стъпвали! Ракетите ФАУ барабар с конструктора им Вернер фон Браун, заминават за щатите, и ако не беше той американците още щяха да гледат космоса само през телескоп...
135
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам! По филмите лошите са с калашници и винаги губят.
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само един малък последен факт по темата МР5 - въпреки огромното му разпростанение по света , няма нито една армия или армейска войскова част в света която го използва като основно оръжие , което доказва това че МР5 е чудесно , красиво оръжие за специалисти използващи го при определени обстоятелства
133
1
 
23
 
! Отговори
Шмайзер преди 11 години
Само *** може да мисли, че народ, загубил 20 000 000 човека само в една война и народ, направил 90% от промишлеността си военна, не прави добро оръжие.
132
1
 
2
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
да Имигранте , за последното си прав , комбинацията литър водка, четвърт кисела краставица и автомат не е добра. Но все пак Сайгата е гражданско и ловно оръжие , което се продава дори в България като ловно и по никакъв нячин не трябва да се сравнява с МР 5 . Дори и АК не може да се сравнява с МР5 , тъй като са оръжия от различен клас . 160 беше първата партида МР5 внесени официално в България за нуждите на ДАНС(???!!!!!) , а после повечето от тях попаднаха в СОБТ и парашутната бригада

Спонсорирани публикации