Бунтовниците в Либия екзекутирали верни на Кадафи

"Хюман райтс уоч" се съмнява, че диктаторът е убит в престрелка
Обновена: 17 окт 2012 15:06 | 17 окт 2012 14:55, Елка Василева
61
Бунтовниците в Либия екзекутирали верни на Кадафи
Бунтовниците са убили десетки от бойците на Кадафи в хотел край Сирт, твърди "Хюман райтс уоч".Снимка: архив, Reuters

Има доказателства, че либийските бунтовници са екзекутирали множество бойци, верни на Муамар Кадафи, и вероятно самия диктатор след превземането на родния му град Сирт миналата година. Това заяви правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Муамар Кадафи и синът му Мутасим са заловени в Сирт два месеца след превземането на Триполи. Правозащитната организация оповести днес доклад, описващ последните часове от живота на Муамар Кадафи на 20 октомври 2011 г. В него са събрани доказателства, че милиции от Мисурата са заловили и обезоръжили хора от силите, придружаващи диктатора, и са им нанесли жесток побой.

Още по темата

Според "Хюман райтс уоч" бунтовниците са убили десетки от бойците на бившия либийски лидер в хотел край Сирт, което по оценка на организацията е било най-голямата документирана екзекуция на задържани лица, извършена от силите, борили се срещу режима на Кадафи при конфликта миналата година.

"Доказателствата сочат, че опозиционните милиции са извършили масова екзекуция на най-малко 66 заловени членове на конвоя на Кадафи в Сирт. Също така изглежда, че те са отвели в Мисурата Мутасим Кадафи, който е бил ранен, и са го убили там. Нашите разкрития поставят под въпрос твърдението на либийските власти, че Муамар Кадафи е бил убит в престрелка, а не след залавянето му", каза представител на организацията.

В доклада "Смъртта на един диктатор: кърваво отмъщение в Сирт" правозащитната група е събрала доказателства, включващи направени от бунтовници записи с мобилни телефони, интервюта с бунтовнически командири и оцелели бойци от придружавалите Кадафи сили.

На един от клиповете се виждала голяма група заловени членове на конвоя на Кадафи, които били обиждани и малтретирани от бунтовниците. "Хюман райтс уоч" е установила с помощта на снимки, направени в болничната морга, че най-малко 17 от задържаните, виждащи се в клипа, са били по-късно убити в хотел "Махари" край Сирт.

Екип на организацията е посетил мястото, където придружавалите Кадафи бойци са водили последна битка с бунтовниците на 20 октомври 2011 г., и са открили над 100 тела на хора, повечето от които са загинали в сражение. По-късно екипът намерил в хотела разлагащите се трупове на най-малко 53 души, някои от които били с вързани зад гърба ръце. Телата на други загинали били открити преди това от техни роднини, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен вие демократчетата съсипахте здравеопазването--я питай баща си и колко парички гепи при костакис-*** мръсен!!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
na USA o Zapada izob6to ne im dreme za libiicite,tuneziicite ,egiptqnite siriicite,jenemcite i site arabeli selta e petrola i nai-skapiq biznes ,koito vartqt voinata .Jalko za tezi ,koito ne proumqvat tova i mozykat im e totalno promit ot propagandata za demokraciq
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
новината е стара и не е актуална..има нови още по...интересни..меко казани,но нашите независими медейци не ги побликуват..там става нещо ,което с думи не може да се опише.......
28
2
 
13
 
! Отговори
алооооооо преди 11 години
ПОДКРЕПЯМ 31 пост,а за КАДАИФА ще кажа едно-ЗАПАДА ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!НО СЛЕД КАТО ОКЪПА ЛИБИЙЦИТЕ С ЛЕДЕНА!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ми е интересно каква ще е позицията на американците по въпроса, та нали те са приятели на либийските бунтовници?
26
2
 
17
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
ей простако!преди 89 година здравеопазването и образованието ни го признаваха в цял свят-с ЕДИН приравнителен изпит-език,за съотв.държава и МАЛКО капиталистическа пропаганда-която ВСЕКИ завършил ВИСШЕ образование,а не сегашното"ВИШО"вземаше БЕЗ проблем-и се ходеше на доктор БЕЗ пари за рушвети,И ИМАШЕ СТУДЕНТИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ,а сега и анадолците чак плюят на дипломите за "ВИШО",така че не ми дрънкай тука,мръснико глупав!
25
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
DO 29 TI SI NAPALNO NENORMALEN AKOGA 6TE SADQT TIQ DETO OT 1989G DOSEGA SASIPAXA EDNA OT NAI SILNITE OBRAZOVATELNI I SOCIALNI SISTEMI V SVETA KADE SME SEGA NA MAII.. SI NE PI6I IDIOT6TINI GOVEDO.SEGA MORQT RODILKI I XORA NE PREDI 1989G
24
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, кога ще съдят тези, които от 1944 до 1989 превърнаха българското училище в деградиращ механизъм, а българското здравеопазване в сборище на съветизирани алкохолизирани "медицински работници"?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Втора забележка : най бруталните идиотщини (говорим за житейското нормално ежедневие) са извършвани и се извършват в капиталистически общества с огромно разделение между бедни и богати. Може соца да не е цвете за мирисане, обаче основната маса имаше безценно време на разположение за образование и самообразоване и като така хората бяха културни в по-голямата си част и незлобливи. Сега вече като станахме демократични станахме и необразовани, ***, простаци и т.н. Ако не вервате питайте бе...
22
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, кога ще съдят тези, които от 1944 до 1989 избиха без съд и присъда не изверги като Кадафи, а цвета на българската интелегенция, маркиран като "враг на народа"?
21
1
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Чети Чудомир и анализирай написаното и ела пак да пишеш, че всичко било унищожено след 1944. Може и Алеко Константинов. За ценностната система. Да си помислиш преди да кълвеш по клавиатурното устройство. Или Бай *** е написана за след 1944 ?Забележка : Чудомир е писал основно разказите си преди 1944. Да не се заблудиш нящо.
20
2
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Муамар Кадафи, макар и диктатор успя да превърне в оазис едно парче земя в пустинята . А сега какво е останало от този оазис, какво??? Тези така наречени "бунтовници" дали някога ще свалят оръжие и ще са способни да заработят като нормални мирни хора?
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, кога ще съдят тези, които от 1944 до 1989 разбиха ценностната система на българите по такъв начин, че днес те да са болни от онкологична русофилия и хронична омраза към всякаква хуманност и напредък?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Омерзен. Ъъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъ ъъ ъ ъ ъ сея...ти като си се написАл "Омерзен" и вече не си анонимен така ли ? "До Анонимен" ... явно се обръщаш към 99% от пишещите... Не се разбира към кой Анонимен се обръщаш от всичките му Анонимни. Голем си неанонимник. Нема грешка.
17
4
 
0
 
! Отговори
Омерзен преди 11 години
До Анонимен Напиши си името бе, анонимен. Или те е срам!?!И основателно: по-*** от теб във форума няма.
16
3
 
13
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Бунище го направиха малко след 1989 та досега. Объркал си се. Преди 1989 може да е имало всякакви гадости, но не е имало бунище. Много си се объркал.
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кога ще съдят тези, които от 1944 до 1989 направиха от България бунище?
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре. Кадафи бе диктатор и затова бе свален от власт. Убиха го. Без съд и присъда, което не е никак демократично. Как живеят сега либийците без Кадафи ? Какъв стандарт имат при проамериканското правителство в Либия ? По-лош, отколкото при диктатора. Сега либийските пари и нефт отиват в джобовете на Чичо Сам.Глед съдят Караджич в Хага за смъртта на 100 000 души.А, кога ще съдят нашите за това, че затриха 2 000 000 българи през последните 20 години ? Това не е ли по-голям геноцид ? А ????!!!!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние въобще не се сещаме, че така ще се случи. Никъде по света не стават такива неща след съответната "революция". Ние сме чавдарчета и вярваме, че всичко, което лети се яде.
12
2
 
1
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
След внимателно проучване на всичко написано и показано за убийството на великия бедуин Муаммар Каддафи стигам до извода че не той е бил убит а негов двойник.Тъй че джуджето Саркози нека трепери !

Спонсорирани публикации