Бунтовниците в Либия екзекутирали верни на Кадафи

"Хюман райтс уоч" се съмнява, че диктаторът е убит в престрелка
Обновена: 17 окт 2012 15:06 | 17 окт 2012 14:55, Елка Василева
61
Бунтовниците в Либия екзекутирали верни на Кадафи
Бунтовниците са убили десетки от бойците на Кадафи в хотел край Сирт, твърди "Хюман райтс уоч".Снимка: архив, Reuters

Има доказателства, че либийските бунтовници са екзекутирали множество бойци, верни на Муамар Кадафи, и вероятно самия диктатор след превземането на родния му град Сирт миналата година. Това заяви правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Муамар Кадафи и синът му Мутасим са заловени в Сирт два месеца след превземането на Триполи. Правозащитната организация оповести днес доклад, описващ последните часове от живота на Муамар Кадафи на 20 октомври 2011 г. В него са събрани доказателства, че милиции от Мисурата са заловили и обезоръжили хора от силите, придружаващи диктатора, и са им нанесли жесток побой.

Още по темата

Според "Хюман райтс уоч" бунтовниците са убили десетки от бойците на бившия либийски лидер в хотел край Сирт, което по оценка на организацията е било най-голямата документирана екзекуция на задържани лица, извършена от силите, борили се срещу режима на Кадафи при конфликта миналата година.

"Доказателствата сочат, че опозиционните милиции са извършили масова екзекуция на най-малко 66 заловени членове на конвоя на Кадафи в Сирт. Също така изглежда, че те са отвели в Мисурата Мутасим Кадафи, който е бил ранен, и са го убили там. Нашите разкрития поставят под въпрос твърдението на либийските власти, че Муамар Кадафи е бил убит в престрелка, а не след залавянето му", каза представител на организацията.

В доклада "Смъртта на един диктатор: кърваво отмъщение в Сирт" правозащитната група е събрала доказателства, включващи направени от бунтовници записи с мобилни телефони, интервюта с бунтовнически командири и оцелели бойци от придружавалите Кадафи сили.

На един от клиповете се виждала голяма група заловени членове на конвоя на Кадафи, които били обиждани и малтретирани от бунтовниците. "Хюман райтс уоч" е установила с помощта на снимки, направени в болничната морга, че най-малко 17 от задържаните, виждащи се в клипа, са били по-късно убити в хотел "Махари" край Сирт.

Екип на организацията е посетил мястото, където придружавалите Кадафи бойци са водили последна битка с бунтовниците на 20 октомври 2011 г., и са открили над 100 тела на хора, повечето от които са загинали в сражение. По-късно екипът намерил в хотела разлагащите се трупове на най-малко 53 души, някои от които били с вързани зад гърба ръце. Телата на други загинали били открити преди това от техни роднини, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
13
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
"къде тук виждате лакеи на САЩ и въобще, откъде измислихте каквато и да е била връзка със САЩ?!"Оооооооооооо колко си *** има ли смисъл с теб да говоря... :)
10
4
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
съжалявам че ще ти разбия детските мечти, но хората по цял свят мразят сащ.Да си русофил е въпрос на избор, да мразиш америка дълг на всяко нормално човешко същество!
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и едните и другите са диваци. Не можем да очакваме от тях да се държат като нормални човешки същества.
8
1
 
41
 
! Отговори
Бай Трендо до № 5 преди 11 години
Пишеш глупости колега. Не е заради ината на Кадафи, а за да откраднат либийските авоари в чужбина. Нали не вярваш, че някоя западна или американска банка ще върне пари на Либия? Новото либийско правителство няма представа за богатствата на страната, намиращи се в чужди банки. Тези пари ще бъдат откраднати и най - вероятно вече са откраднати. Ще бъде откраднат и петрола, а либийците ще заживеят както в каменната ера. Кадафи бе убит, за да не свидетелства. А той знаеше много. Твърде много ...
7
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русофилни плиткомозъчни дегредантчета, къде тук виждате лакеи на САЩ и въобще, откъде измислихте каквато и да е била връзка със САЩ?! Либийският народ направи с този изверг Кадафи това, което ние трябваше да направим с нашите комунистически терористи. Това, че не го направихме, показва единствено, че не сме достойни за нищо и че нямаме бъдеще. Много ви комплексира това, че САЩ е най-развитата държава в света, бе... много бе... Ама, защо децата ви живеят и учат в САЩ, а не в *** Русия?!?!
6
6
 
44
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
сащ са най -гнусната империя на злото!
5
0
 
36
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
не може да е вярно това, бунтовниците са борци за свобода, значи са добри, а диктаторите са лоши и убиват хора, не е ли така?
4
5
 
48
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
Къде е видето? Ако руснаци бяха убили някой щяха да ореват всички западни медии, но като лакеите на САЩ убиват няма никаква реакция???
3
1
 
50
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Нека да изправят пред Съда в Хага,Саркози,Той искаше да скрие,че Кадафи му е дал пари за да стане Президент
2
1
 
66
 
! Отговори
фак преди 11 години
Тия ще се трепят още дълго, докато през това време разни фирми ще праят $ на техен гръб.. едни ще им продават оръжие, други ще смучат петрол и т.н.
1
7
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
плодовете на хамериканската демокрация ,камари от трупове!

Спонсорирани публикации