Барак Обама е преизбран за президент на САЩ*

Мит Ромни призна поражението си
Обновена: 7 ное 2012 14:36 | 7 ное 2012 06:28, Елка Василева
429
Барак Обама е преизбран за президент на САЩ*
Барак Обама и Мит Ромни. Снимка: Reuters

Президентът демократ Барак Обама е преизбран за втори мандат, а съперникът му републиканец Мит Ромни губи изборите, гласят прогнозните резултати на американските телевизии, цитирани от Ройтерс.

Обама печели 275 гласа от общо 538-те в избирателната колегия, а Мит Ромни - 206, сочат прогнозните резултати, цитирани от Ройтерс.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията.

Мит Ромни съобщи, че е поздравил Барак Обама за преизбирането му за президент на САЩ. Ромни пожела успех на Обама и на семейството му. „Изправени сме пред времена на огромни предизвикателства. Желая на президента успех”, каза Ромни.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати - Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър - въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Още по темата

Барак Обама печели изборите в щата Колорадо и Вирджиния, предадоха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати, обявени от телевизия Фокс нюз.

Резултатите от тези два щата бяха обявени малко след като практически всички телевизии в САЩ обявиха, че той е спечелил над 270 гласа в Избирателната колегия, което му гарантира победа, посочва ДПА.

По последни данни, обявени от мозъчния тръст "Риъл клийр полиси", Обама води със спечелени 290 гласа в избирателната колегия срещу 203, спечелени от Мит Ромни. Освен в Охайо, Айова и Колорадо сегашният президент печели в такива спорни щати като Пенсилвания, Мичигън, Уисконсин и Ню Хемпшир.

Най-малко 120 милиона американци се очакваше да гласуват в президентските избори.

Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, посочва Ройтерс.

"Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря. Още четири години”", писа Барак Обама в Twitter след обявяването на изборната му победа, обръщайки се към хората, които са гласували за него, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Очертава се победа за действащия президент Барак Обама, прогнозира малко по-рано за БНР Асен Асенов - заместник-директор на Центъра за преподаване, изследване и обучение към Американския университет във Вашингтон. Шансовете на Мит Ромни продължават да намаляват. Той би могъл да победи, само ако спечели едновременно Флорида и Охайо. Нещата обаче отиват в посока чувствителна преднина за Барак Обама, каза Асенов. Двегодишната политическа драма (преди вчерашните президентски и парламентарни избори) струваше над 6 милиарда долара.

Информацията е актуализирана в 8.05 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СССР Е жив той Е на всякаде дори в АМЕРИКА . СЕГА ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е СССР .
247
0
 
2
 
! Отговори
до 299 преди 11 години
Когато жреците осъзнаха казаното от Кратий, един от тях най-възрастният каза:- Ти си демон, Кратий! Замисленото от теб ще зарази с демонизъм всички земни народи.- Нека да съм демон. И нека замисленото от мен хората да го наричат в бъдеще "демокрация".
246
3
 
0
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Казах ти, тия приказки се слушат още от Ленин и Сталин, пък САЩ пак е най-силната държава,а СССР изчезна. :))
245
4
 
0
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Ти ли говориш за промит мозък, пусни поредния том на Комунистически манифест от ръцете си,че става страшно,нервите ти са на ръба :)) Първо за какви роби ми говориш със заплати минимум 10 Долара на час? 80 долара на ден! За какви роби? Ти знаеш ли какво е роб? Роб е да живееш в Комунизъм и да нямаш права освен да работиш и затваряш буркани на село и да си задължен да ходиш на манифестации. Банките не те карат насила да теглиш кредит.Може да караш по-малка кола и да купиш по-малко жилище, вс
244
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега ще се напечатат нови 3 трилиона долара стягайте коланите .
243
4
 
1
 
! Отговори
До 296 преди 11 години
Аз пък като ти чета глупостите мисля,че достъпът ти до интернет е най-добре да бъде преустановен,като това най-лесно ще стане с полет до "демократична" комунистическа Северна Корея,Куба или Венецуела. Поне да разбереш за какво се бориш!
242
1
 
1
 
! Отговори
До 293 преди 11 години
Напротив - главният виновник за изостаналото селско стопанство и неконкурентната индустрия е СССР,под чието робство бяхме и чиито технологии бяхме ПРИНУДЕНИ без конкурс или избор да ползваме. Ние сме в НАТО,не е нужно да поддържаме огромна армия. Какво общо има САЩ с това,че никой не иска да плати за АЕЦ??
241
0
 
4
 
! Отговори
до 291 преди 11 години
като ти чета глупостите си мисля дали на гей-парада не си вървял зад негово превъзходителствоВорлик
240
3
 
1
 
! Отговори
До комуняга матейко преди 11 години
Аз не се пъна. Този,който се пъне тук всеки ден да плюе под статии за Америка и да възхвалява Русия си ти. Просто е - емигрантите отиват там,където ще се чувстват добре,а не обратното. САЩ е велика държава и най-предпочитаната държава за работа. Тезикоито правят бизнес са много малка група, и те и сега го правят. Въпросът е ,че заплащането в САЩ е най-добро.
239
5
 
2
 
! Отговори
До 287 (283) преди 11 години
НЕЩАСТЕН УМОПОМРАЧЕН ***! *** РУСКА ***! ***! *** ДА СЕ ГРЪМНЕШ!
238
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
запасявайте се консерви в мазата след 5 години ще има погром .
237
4
 
2
 
! Отговори
Ало с големите БУКВИ преди 11 години
Хахаха, психолозите имат доста почва за размисъл като ти чета превъзбудените глупости. България е член на ЕС,аз съм гражданин на ЕС и много ми харесва, САЩ е най-великата държава, доказала о и продължава да го доказва. НА ***,които не им харесва - има полети за Москва,Северна Корея и Венецуела - по избор. Никой не ви задължава да седите в ЕС. ВСе пак само вашите любими комунисти слагат огради да не се бяга от хубавия комунизъм.
236
0
 
0
 
! Отговори
до 282 преди 11 години
Значи не си няма защо да ти се отделя време! Както казват "Без паника "Корабът" потъва нормално вода ще има за всички".
235
0
 
1
 
! Отговори
Матейко Европейко преди 11 години
Не разбирам защо се пънеш толкова, след като лесно може да се проверят таблиците за Gini рейтинг (критерии за стандарт на живот) на Световната банка. Там САЩ са на 16-то място. За сравнение Швеция е на 8-мо. САЩ не е социална държава и в никакъв случай не дава сигурност на своите граждани. Това което даваше до преди кризата беше огромни възможности за бизнес, но днес това е в миналото. Безработица от 7,9 % при население от над 300 милиона! Това какво ти говори?
234
3
 
1
 
! Отговори
До 281 преди 11 години
Ти искаш да кажеш, че руснаците не пускат емигранти в Русия ли?:)))) Не, просто няма жел;аещи. Досатъчно е да погледнеш БВП-то им и ти става ясно защо всички отиват в САЩ, въпреки че САЩ за въвели визи. Няма сравнение между изостанала Русия и модерен САЩ . САЩ никакви мозъци не краде, мозъците сами идват в САЩ,защото условията са по-добри. Виж как сам си отговори.Никой мозък не е доведен насилствено и откраднат от САЩ. Нашите не слугуват,а взимат по минимум 7 долара на ЧАС.Какъв роб е това?
233
1
 
2
 
! Отговори
до 280 преди 11 години
никакъв гражданин на ЕС не си,а на една територия,дет не я бръснат и за държава,АНАДЪНМУ?Е турците не са в ЕС но ги примета навсякъде,и ги уважават за разлика от теб и тиквеното ти правителство,дето ходи до албания,щот отдругаде го пъдят
232
3
 
2
 
! Отговори
До комуняга матейко преди 11 години
Напротив - жизненият стандарт в САЩ е по-висок от този в Европа. Също така, евтино се измъкваш- САЩ не е държава,ориентирана към привличане на емигранти, а ЕМИГАНТИТЕ ИЗБИРАТ САЩ.Схващаш ли разликата. Емигрантите винаги избират държава ,където ще живеят добре. Има много българи в Англия,също и в Германия. Има и в Испания допреди кризата,след това се върнаха повечето.
231
1
 
4
 
! Отговори
до 280 преди 11 години
за едно поне си прав в южна Америка скоро ще се живее по-добре от колкото в северна
230
1
 
1
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 270 По нищо не си приличат Комунизма и Капитализма,едното е идеология,другото икономическа система.
229
1
 
3
 
! Отговори
до 269 преди 11 години
ами мн просто-руснаците не щат ЧУЖДИ НЕУСПЕЛИ МЪРЗЕЛИВЦИ в страната си,китайците също,японците също,политиката на щатите и англия е такава-НО с цел да се крадат мозъци,чужди-щото там са си тъпички местните,откритията се правят основно от емигранти,та дори и 3 поколение-но емигранти,а пък нашите там основно слугуват, за без пари,но тук няма даже и такава работа,именно благодарение на тях-ЩОТ ИМ ТРЯБВАТ роби там,КОГА ЩЕ ВДЕНЕТЕ накрая,резултат от МЪРЗЕЛИВЦИТЕ-КРИЗА!Основно в страните с ЕМИГРАНТИ

Спонсорирани публикации