"Заклетите девици" на Албания

Древният обичай има последователи и в днешно време
Обновена: 28 мар 2013 21:33 | 28 мар 2013 21:31,
30
"Заклетите девици" на Албания
59-годишната Диана Ракипи е станала "заклета девица" на 17-годишна възраст Снимка: Reuters

Тази снимка на пръв поглед показва мъж на средна възраст в покрайнините на Албания. Но всъщност става въпрос за жена. Или позната като „заклетата девица“.

Това е широко разпространено понятие в Албания. Някои жени се отказват от своята женственост, отрязват косите си и живеят в безбрачие като почтени мъже през останалата част от живота си. Причината – в семейството им няма наследник от мъжки пол.

Антония Янг, антрополог и автор на книгата „Жените, които се превърнаха в мъже: Албанските заклети девици“, обяснява, че именно строгата патриархалност на Албания отказва да позволи на една жена да наследи фамилната къща, след като всички мъже са починали.

И така, когато само жени останат в семейството, една от тях трябва да се посвети на това да стане мъж, заклевайки се да остане неомъжена девица завинаги и да се превърне в новата глава на семейството. Докато жената е все още млада, нейните родители могат да решават вместо нея.

Антония Янг разказва в книгата си, че „заклетите момичета“ ще бъдат отглеждани като момчета, ще бъдат обличани в мъжки дрехи, ще бъдат карани да действат като мъже, а също и да общуват с мъже. Да носят оръжие, да създадат своя собствена ферма и да работят в нея.

На „заклетата девица“  не й е позволено да се превръща отново в жена. Това е нарушаване на клетвата и се наказва със смърт.

Този древен обичай, който в днешни дни замира, е продължил повече от 200 години. Но все още е почитана традиция в Албания и по-малко разпространена в Черна гора и Косово след падането на комунизма през 1991 година. Днес „заклетите девици“ са все по-малко и по-малко.

Този обичай се появил от древен албански закон, според който жените принадлежали на бащите си, докато не се омъжат. След това вече ставали собственост на съпрузите си. Титлата „заклета девица“ позволявала на жените да се спасят от нежелани уредени бракове.

Според авторката Антония Янг този обичай е давал не само независимост на жените, но също и „правото да бъдат глава на семейството и да задържат имуществото, което иначе би било наследено от най-близкия роднина от мъжки пол“.

Обществената декларация за превръщането на жена в мъж се случва при три случая: при раждането на самото момиче, когато семейството няма мъжки наследник и знае, че няма как да се сдобие с такъв; при смъртта на единствения наследник на семейството от мъжки пол или при отказ на момичето да се омъжи за мъж, който е харесван и уреден от семейството й.

Най-интересното е, че повечето „заклети девици“ признават, че са горди със съдбите си. Те казват, че по този начин са спечелили статус, който иначе не биха получили в такова патриархално общество.

В селските райони на Албания тази практика все още е смятана за социална норма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Албанияобичайтрадиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Крис преди 9 години
Това е изключително *** закон!Факта че албанското общество приема жените за безправни или ако имат права ги лишават от нормален живот ми говори,че наистина е изостанало!Нямам думи просто.......
25
0
 
0
 
! Отговори
Крис преди 9 години
До мъжей ти осъзнаваш ли какво говориш?Върви в тамошните села като толкова ти харесва!Мисля че живеем в съвременно общество,а не в патриархалния строй!И ,,мъж'' се написал.....боже прибери си версиите... :D :D :D
24
0
 
0
 
! Отговори
мъж преди 11 години
приветствам! И тука трябва да стане така!
23
0
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Сбъркал си сайта :)
22
2
 
2
 
! Отговори
илко преди 11 години
очаквах да видя млада албанка, с дълбоко деколте и невинни детствени черни очи.РАЗВАЛИХТЕ МИ ДЕНЯ ДНЕС.БГ :)
21
8
 
2
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 11 години
ТОЧНО ПЪК ГРЪЦКИТЕ И СРЪБСКИ *** СА ГОСТИ НА БАЛКАНИТЕ... АЛБАНЦИТЕ СА НАШ ТРАКИЙСКИ НАРОД ТОЕСТ ОРИГИНАЛНО БАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ!!!!! ТАКА ЧЕ *** ГЪРЦИ И СЪРБИ Е ВРЕМЕ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА!!!!!!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Защо е необходимо да ни обременявате с идиотщините на други нации? Малко ли са ни нашите проблеми, та ни занимавате и с тия?
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тия извратеняци почти ни дишат във врата като може би след Сърбия е ред на Македония, а после евентуално ние.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия гадове с помощта на американците, които искат да дестабилизират Балканите и Европа като цяло превзеха част от Сърбия, където бяха гости. Сега пак като гости искат да превземат Македония. Ние не сме чак толкова далеч, а да не забравяме и че в Македония живеят българи. Не знам дали гледахте мазния *** албанец , който с усмивка на уста попита наш репортер дали при нас има място за македонците, с подтекст,че ще ги изгонят от Македония и ние да си ги приберем. И това беше известен там политик
17
7
 
20
 
! Отговори
Спиш ли юроде? преди 11 години
Ами то и сега в България е така! Жената работи, изхранва семейство, гледа деца, грижи се за мъжа си, за домакинството, гледа животни и обработва нивата! Никаква разлика, дори и панталони носи, ама статуса й си е същия - Никакво уважение от страна на мъжа!!!
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@18, ами отиди да поживееш малко там. След това ще разказваш.
15
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в Албания вече живеят по добре .
14
0
 
27
 
! Отговори
Драсовянин преди 11 години
Обясняемо единствено с изключителния монетаризъм на всяко мюсюльманско население. Някогиш във Варна-Град имаше една файтонджийка - в пълен мъжки костюм, с ланец и часовник, подстригана алаброс. Такова ще да е било. Ама, кой да се сети. По оно време нямаше американски изследователки где гаги си бутат там где не требе.
13
7
 
28
 
! Отговори
секси албанка преди 11 години
Девствена мацка си търси си млад, отворен пич да я научи на първите стъпки в секса. Албанка съм и нямам още 70 години.
12
4
 
11
 
! Отговори
XXL преди 11 години
Tova e sTrAnDjAtA sled izborite ;))
11
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е жена за серГЕЙ
10
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това са един вид монахини в цивилния живот. Приели са да посветят живота си на най-близките си хора.
9
0
 
59
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ЛОГИКА ИМА....НО ХОРМОНИТЕ КЪДЕ ИЗБИВАТ......
8
3
 
29
 
! Отговори
До №5 преди 11 години
По тази логика излиза, че *** с по 10-тина деца най-много са живели на този свят.
7
4
 
62
 
! Отговори
ммм преди 11 години
Даола ,скоро гледах една жена,която е чакала детето си дълги години! Та тя каза:"Да родиш едно дете не те прави майка/родител,родител те прави това,което можеш да му дадеш и възпиташ след това!"-перефразирам! С други думи безинтелигентното възпроизвежданене е нито природен дар ,нито висша форма на себедоказване....!ТаТези жени в пъти може би струват от някои т.нар "майки"!

Спонсорирани публикации