Не е предвиден спад на потреблението на ток и цените растат

ДКЕВР: Цената за пренос не може да се намали
Обновена: 8 апр 2013 15:30 | 8 апр 2013 11:53, Веселина Йорданова
49
Не е предвиден спад на потреблението на ток и цените растат
Снимка: архив, Булфото

Няма много възможности за намаление на цената на тока за момента, стана ясно от думите на Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР пред БНР.

Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки, уточни Харитонова. Цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа, която трябва да бъде в нормално състояние.

Още по темата

Зелената добавка е определена от Комисията в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение. Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата.
Харитонова обясни, че до новия регулаторен период от 1-ви юли може да се отмени поне за износ кафявата добавка, свързана със задължително изкупуване на енергията от когенерациите. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС, каза тя. Това обаче може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от топлофикациите и заводски електроцентрали.

Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1-ви юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление към сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат, подчерта Евгения Харитонова.

Тя коментира и въпроса за Наредбите, за което бяха започнати процедури срещу България във връзка с либерализирането на енергийния пазар. Наредбите са готови и тази седмица ще бъдат публикувани в Държавен вестник, обяви Харитонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който иска скъп ток трябва да работи на загуба или да фалира, защото в България няма кой да го купи. Ако намери някой от чужбина за износ тогава да изнася, но за България никой не иска скъп ток и ДКЕВР трябва да свали шоково цените за населението.
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вместо да обискате тук вървете да поработите и да изкарате някой лев.
19
12
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Естествено, че всичко е нормално, не можете да отмените законите на физиката.Всички тези закони и наредби са писани с икономически разчет.Това е цената, която трябва да се плаща, а че не ви харесва е друга бира.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен направо бесилка!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идете сега да протестирате мирно сега. Тая мантра с мирните протести няма да върви в скоро време май, май ще се лее кръв ...
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, такаааааааааааааааа, а такааааааааааа, а такааа, АТАКА, АТАКА, АТАКАААААААААААААААААААА
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато трябва да се вдигне цената на нещо /без значение какво/ никога няма законови пречки за това. Стане ли въпрос обаче да се намали цената, се намират вече куп от причини /включително и в действащите закони/, поради което това не може да стане. За мен това си е чиста еквилибристика. С други думи казано като приказката за грънчаря, че слага дръжката на гърнето откъдето си иска.
14
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички подписали заробващи договори и взели комисионни ??? линч на площада
13
7
 
27
 
! Отговори
Х преди 11 години
НЯМА ФАБРИКИ И ЗАВОДИ-КОСТОВ ГИ ПРОДАДЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА СВОИ ХОРА.СКЛЮЧИ НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ С АМЕРИКАНЦИТЕ.ЦАРЯТ ПРОДАДЕ ЕРЕПЕТАТА ПАК ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.ЗАТВОРИ БЛОКОВЕТЕ НА АЕЦ-КОЗЛОДУЙ.ПРИ СТАНИШЕВ ПРЪСНАХА НАД 2 МИЛИАРДА ЛЕВА ЗА СМЕТКА НА НЕК.СКЛЮЧИХА ДОГОВОРИ ЗА ВЕТРО- ГЕНЕРАТОРИ МАКАР ДА ЗНАЕХА ,ЧЕ ТОКА ОТ ТЯХ Е МНОГО СКЪП.
12
0
 
35
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Казано в едно изречение - имаме образно една кофа, пълна с ток, и дали ще го употребим или не, ще платим цялата кофа! Стойността му е определена и тъй като и количеството е точно фиксирано, остава да вдигнат ЦЕНАТА, която баламите ще плащаме.Питам се тогава защо ни е енергийна ефективност или мечтаното от Плевнелиев саниране, които ще доведат до още по-малко потребление на ел. енергия, но на по-висока цена?Е, има смисъл - някои ще си увеличат банковите сметки, а нашият джоб ще е още по-празен.
11
0
 
23
 
! Отговори
мето преди 11 години
За сетен път се убеждавам, че всички от енергийния холдинг и НЕК са изтрещели. Какво има да се умува какво да се прави за либарализацията на еленергията? Европейското законодателство е над нашето, следователно всички подписани договори с отделни участници, които нарушават либерализацията са нищожни. Имаш спусната и %-тна квота по отделни видове енергия. ОТТАМ НАТАТЪК ВСИЧКО е един обикновен публичен търг. Малоумницииииии!!!
10
2
 
30
 
! Отговори
Гнусна преди 11 години
Тази Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР е една гнусна ***, в основата на всичко това което е сега! Вместо да е в затвора...тя ни учи, че всичко е нормално. Назначиха за шеф човек , който е в основата на този енергиен провал. Престъпникът ще оправя последствията от престъпленията си. Няма друга такава държава.Бягайте от БГ.
9
0
 
32
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
То много акъл се иска да предвидиш, че като вдигнеш цената ще намалее потреблението.
8
0
 
40
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат, подчерта Харитонова.При спад на потреблението цените растат?????Т.е. колкото по-малко употребяваме ел.енергия, толкова по-висока цена ще плащаме? А ползваме по-малко, защото доходите са ниски и се лишаваме все повече.По пътя на тази логика следва, че следващата година ще плащаме по-скъп ток, тъй като сме намалили до крайност битовото потребление, а бизнесът го няма никакъвЦинизъм!
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално е като се затопля времето, да се получи спад на потреблението, ама цената да се вдига през няколко месеца - това не ми изглежда нормално!Тзя проскубана кокошка, да не даваа акъли за увеличаване, а да предложи нещо което да олекоти тия сметки за ток!Чувствам че тоя път като излезем на улицата ще хвърчат депутатски глави!
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво стана от скачането на хората преди месец и половина? Нищо!!! Кучетата си лаят - керванът си върви...
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се правят флаш бомби с рязко намаляване на консумацията - нек и без това са фалирали.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ТАЯ *** ГЕРБЕРКА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЛЪЖЕ ИПАК ДА ГРАБЯТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ДА ВЗЕМЕМ СОПИТЕ И ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами дръжте я висока, ние пак ще сме на улицата. Не ни оставяте избор.
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка година по това време има спад, но тази не го били предвидили. Това е като снега който ни изненадва всяка зима.

Спонсорирани публикации