Централи вземат по 25 000 евро на час, за да не работят!

Цената за пренос може да бъде намалена за тока за износ, каза Добрев
Обновена: 5 апр 2013 22:01 | 5 апр 2013 18:45, Веселина Йорданова
255
Централи вземат по 25 000 евро на час, за да не работят!
Делян Добрев Снимка: Impact Press Group

Цената за пренос може да бъде намалена за количествата ток, които се изнасят, заяви ексенергийният министър Делян Добрев. По думите му новият министър има възможност да издаде извънредна заповед по член 70 от Закона за енергетиката, с която да намали таксата, защото това не може да е решение на регулатора.

Той споделил вече това с приемника си Асен Василев, когато напуснал министерството. Макар индиректно да се съгласи със социалистите за тази мярка срещу проблемната ситуация в енергетиката, Добрев обори тезите им за срив вследствие управлението на ГЕРБ и заяви, че от БСП са използвали брифинга да хвърлят „малко кал“ по опонентите си в предизборната компания.

Още по темата

Но основната им цел беше превантивно да обяснят как сега не ни е необходимо, но всъщност много ни трябва АЕЦ „Белене“. Държавата можеше да санира безплатно всички многомафилни жилищни сгради с парите, изхарчени за проекта – за хартии и за една дупка, заяви Добрев. По думите му въпросът, който хората задават, е какъв беше смисълът от „Белене“, и посочи, че при това производство на ток и свито потребление, ако има още една ядрена централа, тя може би никога няма да заработи.

Хората се питат защо похарчихме 30 млн. лева за референдум и 1,5 млрд. лева за „Белене“, който очевидно е проект, който не е необходим на България, и си дават сметка, че правителството е било право, като е спряло този проект, беше категоричен той.

Добрев заяви, че държавата винаги е гласувала за разпределяне на печалба, но не може да определя решенията в дружества, в които има едва 33% дял. Той изрази учудване, че името му е посочено от социалистите, като заяви, че е станал министър четири месеца след като министерството вече не е било собственик в трите ЕРП-та. По думите му правителството на ГЕРБ е първото, взело дивидент, който не е реинвестиран от дружествата през 2010 г.

Те не питат своите министри Петър Димитров и Румен Овчаров, сега се опитват да лансират едно ново лице – Явор Куюмджиев, което още с първите си изказвания показва тотална некомпетентност по икономическите теми, заяви бившият енергиен министър.

25 000 евро на час получава „Марица Изток 1“, за да не работи. Подобна калкулация можем да направим и за „Марица Изток 3“, така са подписани дългосрочните договори за централи, които нямаше да ги има, ако 2007 година не бяха подписани особени залози с личния подпис и санкция на министъра тогава Румен Овчаров, каза Добрев. Той се усъмни, че направените особени залози от Овчаров са противоконституционни и смята да провери съмнението си.

Заложени са вземанията на държавната компания НЕК в полза на частните централи. Заложени са нашите сметки. Не съм сигурен дали това не противоречи на Конституцията, посочи той.

Ние сме хората, които разсекретиха всички договори в енергетиката. Подписахме две неща – новия договор за газа, с 22% по-ниска цена без посредници, което доведе и до по-ниски цени на парното, и договора за проучване на дълбоко Черно море за собствен газ, заяви бившият енергиен министър.

Според него със сигурност енергийният баланс ще подлежи на оценка в следващата една година, за да се преценят нуждите. На въпрос за необходимостта от 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" при тази ситуация, той отговори, че има проектна компания, която в момента извършва проучвателни дейности, но не е взето решение на Министерски съвет по същество за изграждане. В момента такова решение няма, заяви Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
9
 
! Отговори
коко преди 11 години
Добреев,тя държавата спря бе човек,ти за ел.мощности говориш..От както те издигна Бойко мутрата само глупости дрънкаш и мънкаш като някой недорасляк..ОООсрахтесе и пак търсите възможност да продължите уж да помогнете на БГ.Засрамете се малко,не ви вярват хората,умират от глад,как ще си ги върнете,незнам..
196
0
 
5
 
! Отговори
ranik56 преди 11 години
Това момченце не знае какво говори . 25.000 евро на час ?! за неработеща централа . 25-000 х 24 ...малиииии .. Ами тя като не работи 24ч. колко пари са това ,че не мога да сметна . Ами ако не работи цял месец ... то в банката няма толкова пари бе Мушмурок .
195
0
 
4
 
! Отговори
238 преди 11 години
Събта рапта няма.Ръките в джубите и на Кенана! :)
194
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До pimpaliciousdragiдоговор не се прекратява така лесно,щот има неустойкивиж кой е сключил договори и тогава говори глупости..
193
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ СЕ МЕШЕИ,В ИСПАНИЯ 1 КВ ТОК Е 2,5 ЦЕНТА ТОЕСТ 5 СТ
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩО СПА БЕ БОКО,А ТИ БЕ МОМЧЕ..ШУБЕТО ЛИ ВЕ ХВАНА....АЙДЕ ЧАО И СТИГА СТЕ ДРЪТКАЛИ
191
5
 
9
 
! Отговори
СС преди 11 години
Ще взимат по 25000 евро,нали комунистите трябва да доопоскат даржавата до шушка !!
190
1
 
6
 
! Отговори
ударен от ток преди 11 години
пък аз ще вземам по 25 евро на час за да не работя.само.
189
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо той не е направил онова,което съветва служебния министър да направи?
188
2
 
8
 
! Отговори
Увлъгнал преди 11 години
Е бас държа че на тоя му е червив ***
187
2
 
7
 
! Отговори
vesko преди 11 години
При такова управление не само централите спират работа.Лицемерната грижа за семейните малки фирми доведе до масовото им затваряне.Регистрацията в агенцията по вписване е игра на "тука има тука няма".Масови откази за вписване с абсурдни мотиви само да изкрънкат повторно плащане държавна такса. ус.Трябва да сложим край на безкрайния рекет.Повторна такса за несвършена услуга-само у нас.Доброволно няма да спрат.Явно в ТР времето е спряло.И не само там.
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бийте ги мама им долна
185
5
 
34
 
! Отговори
99 преди 11 години
ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ СПИСЪЦИТЕ НА ДАДЕНИТЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ФОТОВОЛТЪЧНИ ИНСТАЛАЦИИ, ОТ КОГО Е ДАДЕНО И НА КОЙ ...ТАМ ТЪРСЕТЕ МАФИЯТА... ТОЗИ ЗА ЕДНА ГОДИНА Е УДАРНИК И ДОСТА ЩЕ СЕ ИЗПОТИ..........
184
2
 
5
 
! Отговори
мето преди 11 години
До АнонименТова е танго, друже. Знаеш ли кои са силите в Бг, които могат да го изиграят? Не са "политиците"!!! Това са лекарския съюз и *** - избери си.
183
3
 
9
 
! Отговори
ДО 210 преди 11 години
ПОДПИСА НА АБИТУРИЕНТА СТОИ ПОД ТОЗИ ДОКУМЕНТ.
182
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ НЕКАДЪРНИК, КОЙТО СЕ ПРАВИ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА, А Е БИЛ В БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА НЕК И Е ПОДПИСВАЛ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ, А ПОСЛЕ КАТО МИНИСТЪР ВЪВЕДЕ ТАЗИ ТАКСА, СЕГА СЕ ОТРИЧА ОТ НЕЯ. ТОВА Е ГЕРБ- ЕДНА НАПРЕД, ДВЕ НАЗАД. АМА НА НАШ ГРЪБ !
181
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как, като има излишък на ток сметките не падат !?!?! Не го изнасяме , а преди как го изнасяхме !?!? Мариците не бачкат , миньорите на стачка ,Гербавите мутри се покрили , народа мизерства , изборите вървят към пълен провал !!
180
4
 
10
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Ето малко доказателства и факти по въпроса ЗАЩО НЯМА ПАЗАР ЗА НАШИЯ ТОК В ЧУЖБИНАСпоред бившия енергиен зам.-министър Явор Куюмджиев ситуацията е критична. Причината не е в цените в региона, а във въведената през юли 2012 г. такса пренос, която ликвидира българския износ. Таксата беше повишена двойно от 18 на 36 лв. на мегават. Така българската електроенергия стана непродаваема на международните пазари.
179
2
 
7
 
! Отговори
Диагноза преди 11 години
Пълна безидейност и оправдачество!
178
5
 
18
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До Анонимен 212, Той това няма да излезне и да го каже никога. Таксите от 18 лева се качиха на 36, но видиш ли - нямало пазар на нашия ток! Как да има като управниците ни са алчни и обслужват интересите на този и онзи.. .