Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва

Поевтинее ли токът обаче, поскъпва парното
Обновена: 4 юни 2013 15:55 | 4 юни 2013 11:37,
128
Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва
Снимка: БТА

Цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва, призна председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Заради кроссубсидирането поевтинее ли електрическата енергия обаче, ще поскъпне парното, допълни още тя, цитирана от агенция „Фокус“.

Припомняме ви, че служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев посочи кроссубсидирането като сериозен проблем за енергетиката.

Премахването на тази практика беше използвано в предложената промяна за ценообразуването на енергийния микс.

Методиката беше представена в края на миналата седмица, като идеята тепърва ще бъде дискутирана.

Евгения Харитонова заяви още, че тепърва предстои понижение на цената на соларните панели в Европа заради навлизането на китайски продукти. По този начин ще поевтинее и електричеството, произведено от фотоволтаиците.

Тя обаче смята, че в страната вече няма свободни мощности за фотоволтаични и вятърни централи.

Това становище се потвърждава и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е направил предложение за изграждане само на водни централи и централи за биомаса в някои райони на страната.

Харитонова коментира още и становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според което има дискриминация към производителите на топлинна енергия. Според председателя на ДКЕВР това касае наредбата за топлоснабдяване, чийто автор е Министерството на икономиката и енергетиката.

Относно идеята за индивидуални договори между потребителите и топлофикациите тя коментира, че това ще наложи промени в Закона за етажната собственост.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Негрaмотник! Зaрaди тaкaвa бaлкaнскa простотия сме нa товa дередже!
25
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е най-сетне изплюхте камъчето, не ви е виновна нито зелената енергия която генерира всичко на всичко 3% увеличение от 15% увеличение на тока нито ТЕЦ, а основното увеличение на тока идва от субсидирането на парното на гражданите с "меките гъзя". Ето заради такива социалистически практики никога няма да има справедливост и пазарна икономика в България.
24
1
 
19
 
! Отговори
НАПРОТИВ преди 11 години
Логиката е че ако поевтинее тока , ще поевтинее и парното .По-евтин ток ще стимулира потреблението на Икономиката и битовите абонати . По този начин и производството на пара ще е по -евтино .
23
2
 
27
 
! Отговори
Тиготурим преди 11 години
Противопоставят хората едни на други: чета коментарите и това виждам.Комплексирани селяци започнаха да си въобразяват, че плащали парното на гражданьете от София?!А онези отгоре потриват ръце!Това го могат: разделят и владеят простия народ.Това с парното е толкова *** игра!От години наред нарочно не се решава този въпрос, а нарочно вкарха разни фирмни за 'топл. счетоводство' и др. мародери, за да могат да крадат, а населението да се самоизяжда в комшийски разправии, кой КРАДЕ!
22
1
 
9
 
! Отговори
DARK преди 11 години
Ама естествено ще кажат че комбинираните ТЕЦ-ове са виновни а не ТЕЦ Марица Изток 1-3 , Бобов Дол и ВЕИ-тата.Никога няма да си спрат далаверките и накрая тъй като е абсурдно да си закачат далаверките или да направят популистки действия с/у ЕРП-тата ще обвинят общинските ТЕЦ-ове за всичко!!!!! А простия български народ ще се върже на замазването на очите!!Сигурно и разследването на прокуратурата ще спрат за ТЕЦ Марица Изток 1 / 3
21
0
 
8
 
! Отговори
Там, някой си преди 11 години
7 и 8 много добре дават инфо!!! Наистина дигаме на 30% квотите за ВЕИ, цените на панелите падат (ама не е много ясно; не се усеща по сметката), в същото време бума за последните 3-4 години видя договори за задължително изкупуване на електроенергия от такива предприятия на фиксирана цена (висока) за периоди от не по-малко от 15 години..... и всичко това с ДЪРЖАВНА ГАРАНЦИЯ!
20
3
 
15
 
! Отговори
Knock преди 11 години
Боли ме фара за парното! Свалете цената на тока ИДИОТИИИ!
19
0
 
13
 
! Отговори
Буда Гоцев преди 11 години
Разделяй и владей ! - основен принцип на управление, любим на комунистите ! Хора, няма да свалят нито тока , нито каквото и да е ! Искайте достойно заплащане , а не евтини неща - такива няма !
18
1
 
13
 
! Отговори
кк преди 11 години
Добър ден тъга! С това изявление се вижда ,колко е объркана системата на ценообразуване .Питам защо , топлоцентралите произвеждащи и ел.енергия са икономически неефективни и повишават цената на тока и парното? Решение:- Нов закон за енергетиката съобразен с логиката , иновациите , и правата на потребителите ,според международните норми.- Високо ефективен мениджмънт.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
13, не е баш така, имаме право да се откажем, стига да сме единни и да решаваме на ниво вход. Ние тук от години бихме шута на топлофикация и сме си добре
16
2
 
6
 
! Отговори
Sa преди 11 години
Сега да разделим: 6.55:1.52=4.3...Тоест, тока за БЪЛГАРИНА НА ПРАКТИКА е ПО-СКЪП от този за датчанина 4.3 пъти!
15
5
 
4
 
! Отговори
Sa преди 11 години
За по - малко от 4 години управление на ГЕРБ в пъти се вдигнаха тока, акцизите, горивата, хранителните стоки и годините за пенсия. Това е геноцид, а според законите в България прилагането на геноцид се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, според НК на България.Средна годишна работна заплата в Дания-58 640 евроВ България-4 395 евро.Цена на 100 квтч:-В Дания-29.7 евро-В България-9.6 евро...До тук добре!Нека сега сметнем за 3000квтч /годишно/,но ОТНЕСЕНО към заплатите:-В Дания: 29.7х30х100/58640=1.52%-В България:9.6х30х100/4395=6.55%Сега да разделим: 6.55:
14
3
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
парно не искам - искам ефтин ток
13
0
 
27
 
! Отговори
Тиготурим преди 11 години
Хахах!Пак ви направиха на маймуни!За скъпия ток било виновно парното?! Не далаверите с ВЕИ, ТЕЦ Марица 1 и 3, не далаверите с износа на ток, не далаверите на ЕРП, а ПАРНОТО! :)Идеално се получава: насъскваме една част от населението срещу друга и така продължаваме с далаверите! А същевременно на тези дето ползват парно НЕ ИМ Е РАЗРЕШЕНО да се откажат!Аз не искам да субсидирам никой! Защо НЯМАМ право да се откажа от парно?!
12
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 11 години
За порното ли говорите?
11
0
 
21
 
! Отговори
Много просто преди 11 години
Как може енергийно държавно предприятие да излезе на загуба, след което се "про-дарява" на чужд инвеститор (който е държавна фирма) и този чужд инвеститор си докарва много добри печалби. Отговорете ли си на този въпрос сте намерили проблема и сте решили 70% от задачата. Оставащите 30% (според мен) са "умните" договори с ВЕИ-тата и ТЕЦ.Въпросът е: "Защо държавните монополни фирми генерират загуби, вместо огромни печалби?"И защо държавата след като продаде монополен бизнес не го контролира-ДКЕВР
10
4
 
21
 
! Отговори
Бат Вал преди 11 години
Значи тези които не ползват парно плащаме по-скъп ток за да е евтино парното на други???????Това кражба ли е, дискриминация или що? Аз имам локално парно що не ми го поевтиняват като плащам и ток?
9
5
 
13
 
! Отговори
Василев преди 11 години
На кого му пука за парното ? То парното требе да влезне в историята. Парното то ва парното онова. Сигурно и парното не требва да поскъпва ако си седнете на задниците и почнете да работите .....
8
0
 
38
 
! Отговори
Логика? преди 11 години
Цената на панелите падала, това щяло да свали цената на тока... обаче нямало място за нови панели, което значи, че тока няма да поевтинее. Какви са тия уйдурми бе?
7
2
 
42
 
! Отговори
ЗАЩО Е СКЪП ? преди 11 години
Български евродепутатите са гласували резолюция за увеличаване на зелената добавка в тока от 20 на 30%, пише extremecentrepointСедем от българските евродепутати са гласували за резолюцията и тя е приета с 3 гласа мнозинство. Можели са да я спрат.Хубаво е да им знаете имената на тия лицемери!Слави Бинев, Филиз Хюсменова, Станимир Илчев, Ивайло Калфин, Евгени Кирилов, Владко Панайотов, Антония Първанова НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЧЕСТИТО ! НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЧЕСТИТО ! ТОЗИ МАНДАТ ЩЕ ПОЛУЧИТЕ САМО НАДЕЖДА ! ДРУГИЯ СПАСЯВАЙТЕ СЕ !

Спонсорирани публикации