Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва

Поевтинее ли токът обаче, поскъпва парното
Обновена: 4 юни 2013 15:55 | 4 юни 2013 11:37,
128
Харитонова призна: Токът е по-скъп, отколкото трябва
Снимка: БТА

Цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва, призна председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

Заради кроссубсидирането поевтинее ли електрическата енергия обаче, ще поскъпне парното, допълни още тя, цитирана от агенция „Фокус“.

Припомняме ви, че служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев посочи кроссубсидирането като сериозен проблем за енергетиката.

Премахването на тази практика беше използвано в предложената промяна за ценообразуването на енергийния микс.

Методиката беше представена в края на миналата седмица, като идеята тепърва ще бъде дискутирана.

Евгения Харитонова заяви още, че тепърва предстои понижение на цената на соларните панели в Европа заради навлизането на китайски продукти. По този начин ще поевтинее и електричеството, произведено от фотоволтаиците.

Тя обаче смята, че в страната вече няма свободни мощности за фотоволтаични и вятърни централи.

Това становище се потвърждава и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е направил предложение за изграждане само на водни централи и централи за биомаса в някои райони на страната.

Харитонова коментира още и становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според което има дискриминация към производителите на топлинна енергия. Според председателя на ДКЕВР това касае наредбата за топлоснабдяване, чийто автор е Министерството на икономиката и енергетиката.

Относно идеята за индивидуални договори между потребителите и топлофикациите тя коментира, че това ще наложи промени в Закона за етажната собственост.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
КАКВО ЗЛО ПРАВИ БОКО НА БЪЛГАРИЯ, СЪС СПИРАНЕ СТРОЕЖА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ?- ЗА ДА СТИГНЕМ 60% ОТ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ, ТРЯБВА 10 ГОДИНИ ДА РАСТЕМ С ПО 15% = 150%, А ОТ СТАТИСТИКАТА Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ ЗА ВСЕКИ 2% РАСТЕЖ СА НУЖНИ 1% ЕНЕРГИЯ ИЛИ ПОНЕ 75% СПРЯМО ДНЕШНИТЕ 6 МЕГАВАТА- ЗА 10г. ТРЯБВАТ ПОНЕ ОЩЕ 4 МЕГАВАТА...- ПРИ ТОВА ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ, ЗА ДА ГОНИМ РЕНТАБИЛНОСТ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ... ЯСНО Е...ВРЕМЕТО ТЕЧЕ И СПИРАЙКИ БЕЛЕНЕ БОКО И КОСТОВ УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА...!!!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1, Господине, мисля че си в голяма грешка или така ти отърва. Защо тогава тези ВЕИ имат дългогодишни договори за изкупуване на електроенергията им на висока цена.Защо тяхната ел. енергия не се предлага на пазарен принцип. Нали имаме пазарно стопанство ли е , пазарна икономика ли е , или е гювеч ?
44
1
 
9
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Не сато токът но и парното и течните горива и газа всичко е изкуствено оскъпено в интерес на малка група от мит'ряла.
43
2
 
13
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ПРИЧИНАТА Е НЕ ТОЛКОВА В ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЕИ,КОЛКОТО В БЕЗУМНИТЕ ДОГОВОРИ С ТЕЦ-ОВЕТЕ НА КОВАЧКИ ,ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ПРИ КОЯТО ДЪРЖАВАТА СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ИЗКУПУВА,ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО Е ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО И ТО ДО НЕИЗВЕСТНИ ВРЕМЕНА И СЕГА СЪЩИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ОБЕЩАВАТ ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ТОКА,ГЕРБ ПЪК ПРОДАДОХА И ПОСЛЕДНИТЕ 33% ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ В ЕРП-ТАТА,ДПС ИМА СВОИ ХОРА ВЪВ ВЕЦ-ОВЕТЕ, Е КОЙ НИ Е КРИВ СЕГА ,ЧЕ ПАК ВСИЧКИ ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ?
42
5
 
2
 
! Отговори
maketo преди 10 години
не ползвам ни ток ни топло така че ми е на капата ако искат и по 10 лв да направят киловато и по 1000 лв парното да му мислят софиянци дет се тражат мекио стол и на топло у офисо ке седнат и они на нещо по твръдо
41
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имахме време до 2020г. да си направим квотата за зелена енергия. Вместо да изчакаме и да инвестираме в нея в последните години когато цените са се сринали, ние ги построихме много рано на възможно най-високите цени, за да може банда крадци да печелят на гърба на потребителите. След като развалиха толкова договори, да развалят и тези че ми писна.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1Приятел,няма значение каква е сумата-бизнесът си е едно надлъгване.Фотоволтаичните централи се опитват да бръкнат в джоба на хората и да спечелят.Държавата се опитва или поне трябва да се опита да пре.бе собствениците на тези централи.Те това е бизнеса по целия свят-всеки пре.би другарче.По-слабият губи.
39
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената е по-висока за да може роднините и приятелите на ГЕРБ да печелят от зелена енергия, също и потребителите да покриват всички възможни загуби които не са техен проблем а проблем на прозиводителите и дистрибуторите на енергия. Този нагъл грабеж е към края си, няма да печелят на гърба ни вечно. Не знам каква е тази система, но по-добре да я оправят,идва зимата а втория протест винаги е по-радикален от първия.
38
2
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
39 фотоволтаиците и въобще Зелената енергия участва във фактурата ти с 0.01111 лв , провери си я или тва са 5% , тоест 5 лв на 100 лв фактурирани ,с колко искаш да се кориигира тяхната цена за да ти падне сметката , та да можеш поне една ракия да пиеш.
37
2
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
36 научете се да правите разлика между стойност и цена , в Турция тока както и останалите енергоресурси са по скъпи от колкото при нас , а това колко си плащал зависи от това колко си изрзаходвал , така че примера ти е неуместен.
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фотоволтаиците разказаха играта на всичко. Заради това те по-бързо да си покрият разходите и да заработят на печалба им изкупуват на някаква супер цена, което е ненормално. Оправете цените на изкупуване и всичко ще си дойде на място.
35
9
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
АЕЦ-БЕЛЕНЕ ЩЕ СЕ СТРОИ!- Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК може да вземе от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%. - Защо никой не сеща за най-евтиното финансиране- фондовата борса, а постоянно се говори за лихви. В населението има спестявания за около 35 млрд. лв.
34
8
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ИСТИНАТА, МИ Е ПО-СКЪПА - Дори сребролюбеца Касчиев призна, че доклада за сигурността на правещите зелен ток АЕЦ в Европа се оказа гадост, за ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ЕНЕРГО-ЛЪЖЦИ - 5 и 6-ти блокове са в "ТОП-10" по ядрена безопасност - 3 и 4-ти блокове н Козлодуй са в "ТОП-30" ПО БЕЗОПАСНОСТ... и ЗАТОВА СПИРЯХА ПАРИТЕ ЗА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ ЗА КОЗЛОДУЙ!- Дори и спрените 1 и 2-ри блокове в Козлодуй, са в "ТОП 50" ПО БЕЗОПАСНОСТ...- АЕЦ-Белене НЕДОСТИЖИМО БЕЗОПАСНА А ТОКА Е САМО 2,42 СТ..
33
1
 
8
 
! Отговори
Locust преди 10 години
А бе какво ме интересуват "миксове" , "кроссубсидирания". Да си вършат работата и да дават краен резултат - ниска цена на тока за бита. Живял съм в Турция и там плащах 30 лева за климатик, осветление, топла вода ( проточен бойлер) , фурна . Това е . Искам и тук да е така и тази да обяснява на подчинените си какво да правят , а не на нас.
32
1
 
17
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
ААААААААА изплюхте ли камъчето , откога твърдя , но никой не обръща внимание , че все оюе се субсидира парното сиреч 15% от населението се ползват с привилегия за сметка на цялото население и заради когенерацийте продължава както при социализма парното да е на дотации и ми е писнало все за това парно да се говри сллед като от его се възползват едва 15% от българите , но явно най-кресливите .
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеята на тази статия е ясна: самоизяждайте се!Или парното - или тока!За всеки здравомислищ е абсурдно два общински ТЕЦ а в София да обърнат цената на ел. енергията, ама кой ти гледа това!Виновникът е открит!
30
1
 
10
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Грешката на всички тези висши държавни чиновници е, че не могад да скъсат с една порочна матрица и да поставят българската енергетика на нова основа - те се опитват да преливат от едно казанче в друго, а трябва да измислят нови параметри, но или не искат или не са достатъчно умни и компетентни.
29
1
 
9
 
! Отговори
vot42 преди 10 години
Цените на соларните панели отдавна паднаха.Поради внос на по-евтини такива от Китай,в Силистра миналата година,беше закрито предприятието за производство на соларни панели.Вече е разработена американска технология за производство на соларни панели,което поевтинява цената им многократно!!!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" индивидуални договори между потребителите и топлофикациите тя коментира, че това ще наложи промени в Закона за етажната собственост", казва Харитонова.Не Закона за етажната собственост трябва да се промеи , а Закона за енергениката- , който така хубаво е написан , че като се роди българин , веднага е присъединен потребител и веднага става крепостен селянин на Топлофикация .Така ли е вампир , ходи си живей старините и не плаши хората със страшната си паст
27
14
 
15
 
! Отговори
сс преди 10 години
Пaднa диктaторa Боко Шлaнгa и хорaтa зaпочнaхa дa говорят......не ви ли прaви впечaтление кaк по свободно стaнa еднa идея и в медиите и сред хорaтa.

Спонсорирани публикации