Една четвърт от жилищата на пазара са надценени

Купувачи от времето на бума "надуват" цените на имотите
Обновена: 24 юли 2013 16:46 | 24 юли 2013 11:23, Елка Василева
11
Една четвърт от жилищата на пазара са надценени
Снимка: архив, Булфото

Около една четвърт от имотите на пазара са надценени. Най-често тези жилища са купувани по време на бума на пазара на недвижими имоти и техните собственици не са склонни да продават при актуалните нива, се посочва в обзорен доклад на компанията за недвижими имоти Форос за жилищния пазар през първото полугодие.

„В случаите, когато собствениците на подобни имоти не са притиснати от задължения към финансови институции, такива имоти приключват най-често с отказ от продажба и преминаване към вариант отдаване под наем“, коментират от агенцията.

„При предлаганите апартаменти от собственици с финансови затруднения най-често сме свидетели на надценяване на имота с цел покриване на дълга. По-голямата част от ипотечните кредити за тези имоти са изтеглени през периода 2005-2008 година при цени с 30-50% по-високи от тези в момента, поради което регистрирането на загуби от продажба в момента е неизбежно“, посочва се още в доклада.

Продължава да нараства и броят на предлаганите от частните съдебни изпълнители имоти. „Въпреки че всяка година се регистрира нарастване на обема на жилищата, придобити от банките поради непогасяване на изтеглените ипотечни кредити, техният дял е малък в сравнение с общия обем на предлаганите имоти в сегмента и не може да окаже силно влияние върху пазара“, пише още в документа.

Същевременно от фирмата отчитат, че ценовите равнища продължават да се стабилизират, което е довело и до повишаване на активността на пазара. През първите шест месеца на 2013 г. сключените с помощта на посредника сделки с имоти са се увеличили с 11,31% спрямо същия период на миналата година.

Спрямо първото полугодие на 2010 г. повишението е с 35,23%, но в сравнение с първите шест месеца на 2011г. се наблюдава спад от 2,33%, отчитат още експертите.

„Въпреки настъпилата политическа ситуация в страната все повече потенциални купувачи се появяват на пазара. Някои от тях са отлагали покупката на жилище в периода на голям спад на пазара – 2008-2010 г.“, посочва се в доклада.

Що се отнася до цените, тенденцията за забавяне на темповете на понижение се запазва и през първото полугодие. Към края на юни средното ценово равнище е с 1,37% по-ниско спрямо края на декември 2012 г. На годишна база понижението на цените достига 3,58%, отчитат от компанията.

„Основна тенденция, която се забелязва през периода в големите градове, е недостиг на жилища с добри параметри като средни етажи и атрактивно изложение, с функционални в архитектурно отношение помещения и най-вече адекватни цени“, констатират експертите.

Цялата статия можете да прочетете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се заробиш на банка за 20 години при положение, че не се знае дали изобщо държавата ще изкара до толкова ?!?! Младите напускат, старите измират, останалите са неплатежоспособни и те гледат да бягат на някъде, та колко казвате са надценените имоти?
9
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 5 год цените ще бъдат двойни.А вие си чакайте и се самонавивайте.Живота не дава втори шанс.Който пропусна да купи,е обречен да плаща наем цял живот.Адио,***!!!
8
1
 
8
 
! Отговори
g преди 10 години
cenite 6te padnat s o6te 50 % samo tarpenie na kandidat kupuva4ite
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само 1/4? Глупости! Повечето жилища са надценени. Само отворете някой сайт за недвижими имоти и разгледайте - още на ниво снимки (ако изобщо има), се вижда колко са надути цените.Лакомията е голяма, и собствениците на жилища трябва да разберат че НЯМА КАК да ги продават на същата цена, на която са ги закупили (или по-висока!)...
6
1
 
5
 
! Отговори
kkkkkkk преди 10 години
ЩЕ ШАДАТ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ !!!!!!!!!
5
2
 
6
 
! Отговори
Терминали 1 и 2 преди 10 години
Откакто има протести още февруари паднаха продажбите дори на бързооборотните стоки, за какви имоти става дума... Не искам да помислям какво изживяват хората, които са теглили заеми от 50к евро за панелки, а сега ги губят. Изход на Терминали 1 и 2 и който се прави на патриот - да му пожелая да изживее една такава драма да тегли заем за 50к и накрая да ходи на улицата и да няма нито държава, нито закон, който да го защитти. Терминал 1 и 2.
4
1
 
10
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Всъщност много малко жилища не са надценени. Някои спекуланти си повярваха на собствените лъжи и се взеха твърде насериозно. Отвори се твърде много ножицата между лакомият на предприемачите и реалните доходи на хората. Повярваха си че ще плащат малки заплати а ще продават скъпо. Понякога си мисля че дипломите по икономика на българските предприемачи са купени всичките.
3
1
 
15
 
! Отговори
Крис преди 10 години
В България има много жилища и малко хора ,така че посоката е надолу .
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като паднат с ощр малко ще се купува но си мисля че ще падат с много
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както винаги - тъпо заглавие на статия . 95 %