Мелничари: Обратното начисляване на ДДС няма да спре сивия сектор при зърното

МФ: Без промяна има риск измамите да отидат от производството на зърно към преработката
Обновена: 11 окт 2013 14:02 | 11 окт 2013 12:27, Елка Василева
0
Мелничари: Обратното начисляване на ДДС няма да спре сивия сектор при зърното
Снимка: архив, Булфото

Сивият сектор в преработката на зърно няма да се повлияе от обратното начисляване на ДДС, заяви пред парламентарната бюджетна комисия Савина Влахова, председател на Съюз на мелничарите, по повод обсъжданите промени в данъчното законодателство. Мерките срещу сивия сектор са намалената ставка на хляб и брашно от 5 до 9%, посочи тя.

Режимът за обратно начисляване е един от най-ефективните инструменти за спиране на данъчните измами с ДДС при търговията със зърнени и технически култури, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, която представи промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Тя посочи, че трябва да бъдат предприети мерки, за да не се прехвърлят данъчни измами от сектор производство и търговия със зърнени култури към други икономически сектори.

По цялата верига от производството на зърно до преработката ще се прилага обратно начисляване на ДДС. Общият режим вече ще се прилага, когато пшеницата се преработи в брашно и затова трябва да се вземат мерки да не се пренасочат измамите. Предлага се механизмът да действа до 2018 г., разясни Петкова. Режимът е трябвало да влезе в сила от 1 октомври, но това не е възможно. Затова ще се задейства от 1 декември или от 1 януари.

Савина Влахова заяви, че е изненадана от констатацията, че измамите може да се пренасочат от производството към преработката. При преработката обратното начисляване не е решило проблемите - например в Унгария. Зърното, което е тръгнало от производителя без документи, стига като хляб на пазара пак без документи и обратното начисляване няма да преодолее този проблем, смята тя.

Една от причините да тръгне зърно без документи от производителя е плащането на рента в натура, което е законно. Така по селата се разменя пшеница срещу купони за хляб. Никой не може да знае какви количества се търгуват така, каза Влахова.

От Асоциацията на търговците на зърно и фуражи подкрепиха новия режим. Според търговците промяната ще елиминира измамите с ДДС при търговията със зърно.


Още икономически новини от България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации