Носим дълбока травма от проекта "Белене"

Трайков: Кабинетът да се обоснове защо ни е нужен нов блок в Козлодуй
Обновена: 4 дек 2013 14:02 | 4 дек 2013 11:54, Екип на Bulgaria On Air
21
Носим дълбока травма от проекта "Белене"
Снимка: Bulgaria On Air
„Много е важно управляващите да излязат с ясна позиция защо ни е необходим VII реактор на централата в Козлодуй. Важно е да се уточни и че ако той ще бъде построен, няма да бъде за сметка на дейностите по продължаване на живота на V и VI блок, тъй като те изтичат през 2017 г. и 2019 г., респективно и трябва да бъдат продължени още. Това означава, че ние до 2037 г. и 2039 г. сме обезпечени като сигурност на системата“. Tова каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според него идеята американската „Уестингхаус“ да изгражда у нас VII реактор не е лоша, но е изненадващ начинът, по който са били водени преговорите на министър Драгомир Стойнев с представителите на компанията.

„Носим дълбока травма – финансова и психологическа, от проекта "Белене". Затова сега се борим да намалим щетите, посочи Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
5
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Отдавна трябваше да се направи закон който да позволява всеки абонат каква енергия да си купува и каква не това става чрез различни доставчици на електроенергия но в България са само 3. Аз лично искам в моя дом да влиза ток от АЕЦ ПРОСТА СМЕТКА, АЕЦ на 6 ст. = пренос 4 ст + 20%(2 ст.) ДДС = на 12 ст. а който иска ВЕИ да си я плаща 79 + 4 +20%(17 ст) = 1 лев. АЗ СИ ИСКАМ ТОК ОТ АЕЦ-а не искам да плащам ток на ОЛИГАРСИТЕ и да им пълня джоба който иска нека да им плаща.
17
3
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
15 стига глупости бе , не ви ли писна едни и същи щуротии да повтаряте , договорите са подписани още 2008-2009 когато беше на власт Тройната коалиция , защото никой инвеститор не е луд да започнае такъв проект без да има договор за изкупуване от съответното ЕРП както е по ЗАКНА ГЛАСУВАН В НАЧАЛОТО НА 2009 ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ .Това че влязоха в експлоатация 2011-2012 , никой не можеше да ги спре а и вината не е на инвеститорите а на ДКЕВР че не гледаха навреме колко договора
16
0
 
2
 
! Отговори
йовка преди 10 години
До ЙовоТова, което всички знаем е, че доган имал участие в 10 веи-та, не ли? или беше бисеров? все тая, тези, на които бсп прави дълбоки поклони вече десетилетия.
15
1
 
2
 
! Отговори
я пак преди 10 години
До АнонименДали пък най-скъпите договори за ВЕИ не ги подписа нищожеството станишев?! я се върнете малко назад във времето, съвсем малко - 4 години, да видим кой какво подписа, кой затвори кремиковци, та сега същият да го отваря.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, травмата е,че не го построихме и това нищожество подписа договори за 1500МГВ ВЕИ-енергия, с които напълни гушите на олигарсите и изпразни джобовете на българите! Перките и фотоволтаиците правят годишен оборот от около 1 млрд. - сметнете за колко години сме си изплатили Белене!
13
7
 
5
 
! Отговори
тангра преди 10 години
Този смешен бивш министър да ходи при неговия ментор Джеймс Уорлик да правят каквото правят и да спре да се изказва.Този е всичко друго но не и БЪЛГАРИН
12
7
 
2
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До АнонименОк само, че по времето на ГЕРБ защо се допусна ВЕИ производство да мине границите от 16-20% за да се стигне до днешният момент. Както и защо като дойдоха на власт не разгледаха това ценово увеличение. Ти сам го каза март 2009 г. тогава започваше предизборната кампания и голяма част от ДКЕВР вече бяха хора от ГЕРБ. Всички знаем и фирмите производители на ВЕИ с кои партии са близки.
11
3
 
14
 
! Отговори
РАД преди 10 години
До ЙовоЯ пак помисли кой, кога и какво е подписал и си отговори на въпроса! :)А за "забравящите" ще припомня,че евродепутатите на БСП и ДПС вкупом гласуваха процентът на ВЕИ-енергията в ценообразуването да се вдигне от 20 % на 30 % !!!Сега се правят на ощипани и сочат с пръст ВЕИ-централите и викат "дръжте крадеца!"Няма по-нагли и манипулативни от червените !Просто няма!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Йово 2008 г. 2009 г. 2010 г.с мощност до 5 kW 782 823 792,89с мощност над 5 kW 718 755 728,29
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЙовоНе страдайте от амнезия:С решение от март 2009 г. - месеци преди изборите и правителство на ГЕРБ, ДКЕВР определя специалните цени за изкупуване на слънчев ток на 755 лв./МВтч за фотоволтаици с мощност над 5 кВт, и 823 лв. за фотоволтаици под 5 кВт.
8
8
 
4
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Трайков а ти и ГЕРБ обяснете защо при искана 16% ВЕИ енергия от ЕС в България има 36% и защо най евтината енергия в ЕС е от ВЕИ а тук е най скъпата. Защо Холандеца плаща ? 8 цента за ВЕИ енергия а Българина ? 40 цента? Този бум стана по времето на вашето правителство до 2009 г. имаше само 12-14% ВЕИ останалите са по времето на вашето правителство.
7
3
 
13
 
! Отговори
/българин преди 10 години
Ами, прав е Трайков. АКО ИЗОБЩО Е НЕОБХОДИМ VII блок в Козлодуй (аз смятам, че НЕ Е НЕОБХОДИМ), по-добре да е от Уестингхуас, но ДОГОВОРЕН ПРОЗРАЧНО, ЯСНО, С ОБЯСНЕНИЯ ЗА ЦЕНА НА СТРОЕЖА, ЦЕНА НА ТОКА, ТЕХНОЛОГИЯ, ТРЕТИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ и пр. ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ КАШАТА БЕЛЕНЕ И ДА НЕ СЕ КРАДАТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ ОТ СТРОЕЖ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ. А най-добре, БЕЗ НОВИ ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ.
6
1
 
19
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Комисионни за някои хора. Икономическа зависимост от Русия или друга голяма държава. В днешно време думата "робство" не съществува и затова е въведена "икономическа зависимост". Плащаш колкото ти кажат, когато ти кажат и правиш каквото ти кажат, защото иначе ти спират газта, петрола или някоя друг източник на енергия. Много по-лесно можеш да манипулираш малка държава, която ти дължи пари от такава, която не ти дължи.Лятото спираха блокове на АЕЦ-а, защото потреблението е малко, е сега ще строят
5
1
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Относно: "Кабинетът да се обоснове защо ни е нужен нов блок в Козлодуй" - нямам нищо против и обосноваването и НЕобосноваването!Искам САМО да си плати сметката - може и чрез "изтърпяване на полагаемото" ако не им се връщат пари!
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При такава корупция е абсолютно невъзможно да се построи АЕЦ.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещата трябва да се казват такива каквито са и не бива да се преиграва. Ето фактите: след последния рестарт на АЕЦ Белене са вложени 3.7млрд.лв за период от 10 години и до днес нямаме нито един киловат произведен. Освен това НЕК е в състояние на технически фалит и разчита на помощ от държавата. За капак срещу НЕК има дело за около 2.6млр.лв неустойки свързани с горния проект.
2
2
 
30
 
! Отговори
do 1 преди 10 години
На никой не е нужен, но на управляващите им е нужно кранче откъде да крадат. Търсят какво да "построят", но ние да го плащаме с мизерни пенсии и заплати
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм убеден, че на бедна България затънала в корупция и безработица е необходим скъп атомен реактор.

Спонсорирани публикации