Американски дипломат наруга ЕС, извини се

САЩ обвиниха Русия за пускането на записания разговор в мрежите
Обновена: 7 фев 2014 14:08 | 7 фев 2014 10:08, Елка Василева
147
Американски дипломат наруга ЕС, извини се
Виктория Нюланд и Виталий Кличко. Снимка: Reuters

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е поднесла извинения на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкрива неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Гласът й е ясно разпознаваем. Събеседникът й е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза.

Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него. Нюланд в момента е на посещение в Киев.

В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна. "Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.

"Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.

Разговорът бе пуснат в YouTube, а след това бе широко препредаден в Тwitter. Не е известно кога той е бил проведен, отбелязва АФП. В разговора обаче се описват събития, които вероятно са се състояли в края на януари, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за "частен дипломатически разговор". Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения.

"Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Ащън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи", заяви Псаки.

Псаки увери, че не разполага с "подробности от независими източници за появата на записа в YouTube", но обвини руските власти, че са раздули случая като са пуснали аудиозаписа в социалната мрежа Тwitter.

Псаки дори намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните й служби. Тя отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат.

"Не трябва да е нещо изненадващо, че официални представители на САЩ обсъждат различни проблеми по света. Разбира се, че ги обсъждаме. Това правят дипломатите", изтъкна говорителят на Държавния департамент.
 

(БТА)

Повече подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
27
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще се " въздигнелa" рaшa от кaлтa в тресaвището хa, хa, хa тия *** сa 130 милионa и нaмaлявaт кaто пролетен сняг! aбе ***, що се пенехте със сноудън, кaто сегa нa яве си покaзaхте нaдрискaния зaдник! блядскa му рaботa, хa, хa, хa
76
4
 
43
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Класацията за най-ненавиждани държави се оглавява от сащ ,следвана плътно от изсраел!А Русия става все по- попуплярна на фона на дискредитирания западен талашит!
75
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До онзи ден няколко еврейски соросоидчета се пенеха по форумите ,че на Русия и Путин им бил(дошъл) края,а то к,во стана Путин пак им го нахлузи и то без вазелин на западните любители на еднополовата (любов) и гей парадите ,Това е положението Ванга го предсказа ,че Русия ще пребъде и ще се въздигне като орел в небесата,защото Господ е решил така и сама Богродица бдяла над Русия а Америка ще пропадне и Ванга ни предупреди да не се продаваме на американците и така стана !
74
4
 
36
 
! Отговори
все още преди 10 години
Който казва *** the EU, той казва *** Bulgaria. Доколкото ми е известно, ние все още сме член на ЕС!
73
31
 
1
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
" пУтриоте" вие винaги сте подслушвaл бе руски мекеретa, ЦЯЛ СВЯТ ВИ МРAЗИ- укрaинци, кaвкaзци, европейци, китaйци, aрaби и т.н
72
3
 
26
 
! Отговори
Ктро Смока преди 10 години
До специaлистЕееех, пръцкооо... а за какво Сноудън се крие като мишка от дългата ръка на бившите си работодатели, помниш ли? хахаха!
71
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега стана ли ясно и на малките деца кой дърпа конците, кой създава разделението и излишните войни? А ние за пореден път сме на грешната страна и си берем плодовете последните 25 години.
70
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който с България се е захванал добро не е видял .Първо ни все Византийската империя и тя изчезна,после ни взе османската империя и тя изчезна,след това ни пое царска Русия и тя изчезна ,започнахме да си правим дошлук с Австро-унгарската империя и тя изчезна ,пое ни 3-ят райх и райха се сгромоляса ,взе ни СССР и той се разпадна ,сега ни взеха еврюхите от сащ и ес и края им и на тях се вижда
69
2
 
37
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Гадно ли ви е мръсни американски *** ,когато някой вас ви подслушва а скапаняци мизерни!Не ви харесва вкуса на собсвеното ви лекарство!
68
2
 
37
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
До специaлистРуските служби подслушвали "даже ЗАПАДНИ ДИПЛОМАТИ"..... е и кво ? Що да не ги подслушват? Западните дипломати да не са божи светии ? Я как по моряшки псуват Еврогейския съюз:)))))
67
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русиятa е рaкa нa светa и до 1917, още повече след товa! Подслушвaне нa политици, терор, убийствa, товa е вътрешнaтa им политикa, a външнaтa- поробвaне нa съседни нaроди + горните политически прaктики!
66
3
 
31
 
! Отговори
до обамата и меркел преди 10 години
Защото очакваха, че Янукович сам ще вкара агнето в кошарата, но сметките им не излязоха, затова бяха като зашлевени, когато Янукович отказа да подпише.
65
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато американците подслушват целият свят това е демокрация и за доброто на всички, когато го прави някой друг това е подло, гадно и комунистическо.
64
4
 
33
 
! Отговори
концлагер преди 10 години
Настояваме Обама да закрие незаконния концлагер в Гуантанамо, да прекрати тоталното подслушване и следене на хората в цял свят и да спре жестоките убийства, без съд и присъда, с безпилотници, на жителите на цели села в Пакистан и Афганистан!
63
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В даден регион, държавите които пречат на американските планове, ще бъдат унищожени, а на тяхно место ще бъдат създадени нови васали на САЩ. Или както пояснява Бжежински: "Глобалното господство на Америка в някои отношения напомня предишните империи... В своето могъщество тези империи са се опирали върху йерархията на васалните, зависими държави, протекторати и колонии, и всички ония, които не са влизали в империята, обикновено са разглеждани като варвари.
62
28
 
3
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Пътя е един. Може би разпад на Украйна, следва разпад на Русия и сътворяването на множество нови държави. Ще ме питате кога, не знам но всичко е ясно като бял ден. Путин няма да може да държи мужиците дълго с 500 долара заплата. Когато разбереш, че всичкия руски национализъм и патриотизъм е за да може едни хора да си купуват яхти и самолети, всичко ще свърши. А на тия с опорните точки ще кажа само едно-паживьом, увидим!
61
5
 
21
 
! Отговори
Обамата и Меркел преди 10 години
След като изборите в Украйна били нагласени, защо лично Обамата и Меркел поздравиха Янукович за победата му на същите тези избори?
60
3
 
35
 
! Отговори
законни интереси преди 10 години
Естествено, че Русия има законни интереси в Украйна! В Украйна живеят 9 000 000 руснаци. Доколкото ми е известно, в Украйна не живеят нито американци, нито немци!
59
27
 
1
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Демонстрaция нa кaгебистки мръсни игрички сътвори путин зa пореден път! Подслушвaнето нa чaстни дипломaтически рaзговори зa русия е утъпкaнa прaктикa! Двойни двулични стaндaрти- етикетa нa сесесере, и нaследникa му рaшa! Опищaхa светa зa Сноудън е a те подслушвaт дори ЗAПAДНИ ДИПЛОМAТИ, кaкво остaвa зa обикновения крепостен ***?!!?
58
13
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анти ЕС Че лъжа ли е че БГ и тн страни не ставаме за нищо, хехехехехехе,живееш ли със 250 евро на месец и търсиш ли все причини че др ти е виновен значи че не ставаш за нищо.

Спонсорирани публикации