Затягат реда за търговските вериги, премиерът подозира ДДС измами

Орешарски: Защо купуват вносни стоки през еднолични наши търговци
Обновена: 11 фев 2014 14:03 | 11 фев 2014 13:00, Надежда Бочева
69
Затягат реда за търговските вериги, премиерът подозира ДДС измами
Премиерът Пламен Орешарски на Националния форум "Правителство-Бизнес". Снимка БТА

Възможно е скоро в националното законодателство да има регулации, засягащи търговските вериги. Това стана ясно на националния форум „Правителство-Бизнес“. От страна на компаниите беше поставен въпросът какви са плановете на правителството – ще има ли регулации по отношение на търговските вериги и отношенията с доставчиците им.

"Търговските вериги имаха и имат сериозен принос към модернизацията на търговията и индиректно към развитието на бизнеса. Има обаче явления, които ни смущават, като нееднакво третиране на местни доставчици и чужди вносители", каза премиерът Пламен Орешарски.

Още по темата
„Трудно мога да си отговоря защо глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване на ДДС. Това е масова практика. Ако мислите, че като намаляваме административните тежести, ще търпим практики като неплащане на ДДС, това просто няма да стане, въпреки влиянието на тези вериги в глобален аспект“, заяви премиерът.

Ще бъдем безкомпромисни, не виждам какво е мястото на едноличния търговец между две мултинационални компании. Ако можете да ми обясните, ще ревизирам негативното си мнение, допълни Орешарски.

Вицепремиерът Даниела Бобева попита защо големите мултинационални търговски вериги никога не представят в Агенцията по вписванията годишните си отчети.

В ЕС само 8 държави нямат законодателства по отношение на нелоялните търговски практики. Защо, след като търговските вериги идват от държави с такива закони, сега по всякакъв начин се противопоставят на евентуални регулации, попита още Бобева.

Ние като правителство сме длъжни, в съответствие с намеренията на ЕК, да инициираме законодателна инициатива, каза вицепремиерът и съобщи, че вече е подготвен законопроект за сектора, който ще бъде обсъден с представителите на бизнеса.

Взаимствани са практиките на някои европейски страни и се въвежда механизъм за лоялни търговски практики, допълни Бобева. Според нея няма причина търговските вериги да се притесняват от бъдещата регулация. 

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
6
 
! Отговори
Орешарски преди 10 години
ако ти стиска да го направиш - ще галсувам за теб
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев щеше да съди шефчетата на Ораново, тоя ще бори големите вериги... Накрая боса на Ораново си пие на Сен-Тропе, големите вериги си гледат печалбите, Орешко им лиже д-тата, а матрияла пак с пръст в уста и бачка за 600 лева като вол.
33
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
До до 123А бе *** - за кои тъмни братя говориш - аз какво ти говоря ти в ума ти само тъмни братя с фактури. Комунистически промит мозък. Ако не се развива средния бизнес няма бъдеще за България, ако не ти е ясно проумей го.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво 26махат магандибраво
31
5
 
6
 
! Отговори
Цуни-гуни Атанасов преди 10 години
Сега е много модерно да се пазари от голямите вериги. Там равтовете са винъги пълни с вносни стоки в кръсиви опакофки. Всеки нормален човек, който споделя евроатлантическите ценности на ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА с радост пазарува в голямите вериги.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на България й липсват първите 24 год от демокрацията ,затова е на такъв хал
29
1
 
6
 
! Отговори
опит от метро кеш... преди 10 години
веригите работят със стоки на производители /дребен търговец(внесал от...)които даде най ниска цена -неговата стока ще седи в магазинаи като се продаде ще пусне фактура на голямата верига и нявга ще си вземе паритеда не са луди големите вериги да влагат париако се продаде хубаво ако не се да си го взима производителя/дребен търговеци тва е доцент -поне елементарни познания
28
3
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До 123Добре де, човека пита следното: "Какво прави един едноличен търговец между две мултинационални компании?" Освен, че е посредник и само вдига цената, служи и за укриване на данъци. Защото една фирма от калибъра на ЕТ, няма как при нормални обсоятелства да доставя такива огромни количества стоки, каквито купуват големите вериги. Така че, ни спести глупостите за "средностатистически българи с ум в главата". Очевидно е, че тук става въпрос за *** и изманици.
27
3
 
28
 
! Отговори
Студент преди 10 години
Браво Господин Орешарски, аз работя в такава верига и знам какво става дума. Но те се държат като недосегаеми. Работа от 2.5 години и за тези 2.5 години не е дошла нито една проверка. А Едноличните търговци дето си продават само те за себе си ги счупваха от проверки, само и само да ги премахнат че да не бодат очите на големите чужди инвеститори. Не инвеститори, а поробители. 12 часа на ден за 520 лева БРУТО е робство.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от тая акция ще пострадат само кварталните магазинчета
25
2
 
7
 
! Отговори
Клошар преди 10 години
Също така, веригите да кажат защо изхвърлят храна с изтичащ срок на годност, вместо да да даряват на гладните и бедните!!!
24
10
 
13
 
! Отговори
123 преди 10 години
Като гледам, че има хора които харесват Орешарски, направо подивявам от яд. А бе Вие наистина ли сте *** или Ви плащат да се правите на такива. Големите вериги ще им е през оная работа какви мерки ще вземе правителството, защото могат да реагират /имат финансова възможност/. Тука опасността е за ЕТ. Нали се сещате кои хора имат ЕТ. Е при всички случаи не са мутрите, нито пък не са монополисти. Това са средно статистически българи с ум в главата, които се опитват с честен бизнес да си изкарв
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте си колкото може повече храна сами или со помагайте взаимно с някой на село. Хем органична храна, хем селата ще живнат, хем големите вериги ще закъсат с тази конкуренция.Правителството няма да има кво да усвоява и ще се махнат гладни. Ние ги храним!!!
22
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добър министър председател никога не е имала България.
21
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време беше някой да започне да упражнява контрол над големите. Как чуждестранни търговски вериги правят стотици хиляди левове на месец, а плащат по 400 лева заплати. Последните години големия крупен бизнес си беше като държава, никой не го закачаше за нищо, а той си вършеше каквото си иска че и закони си прокарваше, а малкия бизнес и семейния бизнес бяха смазани, умишлено, съзнателно унищожени.
20
1
 
31
 
! Отговори
гном преди 10 години
Банални сте вече с това кой е по-добър-бсп или герб.Истината е,че сме на дъното на всякакви класации и преди и сега,ситуацията става все по-зле,а богатите си стават по-богати и хич не им дреме за вас/за нас.
19
4
 
17
 
! Отговори
до трактора преди 10 години
"дойдат ли БСП и ДПС на власт, измамите са неизбежни"Така ли, я посочи едно правителство, при което няма измами с ДДС, ама много добре си помисли.
18
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ореха за разлика от БокУ-селското, няма бизнес интереси и приятели като Пашата, Котараците и т.н. през които да минават всичките далавери.
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-вероятно,защото цените им са по-добри и са с качество,приемливо за повечето им клиенти.Търговците се интересуват от оборота и са в правото си да осигуряват стоки,които им носят печалби.Никой не може да задължи хората да купува нещо,което им е скъпо или няма нужното качество.А колкото до укриването на ДДС,нали се справят успешно с престъпността,да решат проблема,нали този данък отива в хазната.
16
4
 
22
 
! Отговори
Търтеите преди 10 години
Един бюлюк търтеи се събрали на раздумка - защо няма мед в кошера? Защото пчеличките измряха от глад. Време е останалите живи-умрели пчелички да ги изхвърлят, иначе кошерът България загива.

Спонсорирани публикации