САЩ оборудват боен кораб с лазерно оръдие

Готви се и мощно релсово електромагнитно оръдие
Обновена: 18 фев 2014 14:32 | 18 фев 2014 11:36, Елка Василева
122
САЩ оборудват боен кораб с лазерно оръдие
Снимка: архив, Reuters

Военноморските сили на САЩ това лято ще оборудват боен кораб с лазерно оръдие, съобщават Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Опитен образец на футуристичното оръжие ще бъде монтиран на борда на големия десантен кораб "Понсе".

Лъчът на лазерното оръдие ще има далекобойност от 1,7 километра и ще бъде използван срещу тъй наречените "асиметрични заплахи". Към тях се числят безпилотните летателни апарати и бързоходните моторни лодки.

"Понсе" патрулира в Персийския залив, където съществува проблемът с пиратството.

За последните 6 години за разработката на опитния образец на корабния лазер на ВМС на САЩ бяха похарчени около 40 милиона долара. Цената на един изстрел с новото оръжие се оценява на няколко долара, докато по-рано за пускането на ракета прехващач бяха нужни около 1 милион долара. Освен това лазерът на практика разполага с неограничен запас от изстрели.

Лазерният лъч е способен буквално да "изпепели" набелязаните цели и е абсолютно невидим за човешкото око.

Установката се управлява само от един моряк. Очаква се изпитанията на лазера да продължат една година, след което ще бъде разгледан въпросът за серийното му производство.

Успоредно с лазерното оръжие ВМС на САЩ проучават възможността за използването на релсотрон - мощно релсово електромагнитно оръдие. То изстрелва с помощта на висока енергия токопроводящ снаряд чрез две направляващи релси. По време на тестовете снарядът е достигнал скорост, надвишаваща седем пъти тази на звука. Планира се релсотронът да има далекобойност от 180 километра, а в по-далечна перспектива - от 400 километра, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
8
 
! Отговори
L преди 10 години
Абе как подбирате снимките за новините? Пишете в гугъл "кораб" и слагате първата снимка ли? Какво общо с новината има тоя заседнал кораб???
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Катаджия на "Зъмволт"-Лазаре, как мина Яхонта?-Въъъъън
37
3
 
8
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
Един съвет към писачите: 1.Не давайте мнение , без да сте информирани точно! И за армията и за икономиката на САЩ. ПП: Проверете какво е икономика, какво е БВП и от него --колко е производство и колко....УСЛУГИ! Подсказвам--по производство има една група--САЩ, Китай, Русия, Бразилия, Япония , Индия..., които влизат в рамките на 2-2.5 трилиона долара.Това за 15-16 трн.го забравете/то не е производство/ ! Но зомбирането си е свършило работата ! Четете !
36
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До само си разсъждавамТи може да избираш САЩ, но САЩ не са те избрали, ти на САЩ си им нужен, за да бачкаш и да ядеш ГМО ***, които САЩ ще ти кажат да ядеш.
35
6
 
5
 
! Отговори
lol до 41 преди 10 години
"...последен модел със стелт технология, струващ близо милиард долара..." - то това май не е дрон, a направо кораба майка :D ясно, че нищо не разбирате и си чешете езиците, ама поне първо си прочетете глупостите дето ги пишете :D
34
2
 
15
 
! Отговори
пубер преди 10 години
За какво са им на американците оръжия? Те си имат Супермен, Спайдърмен, Рамбо, Робокоп и още много други знайни и незнайни герои .Така че не ги плюйте, ами гледайте повече филми, все са по истински случаи.
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Америка управлявана от еврейските симити ,а те са народ на злото.
32
8
 
16
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Колкото и да ви се вижда странно,но доверието от pro-западните идеологии ще бъде снето и лидерството пак ще бъде дадено на Русия,по принадлежност,заслуги и възможност.Разгледайте как във вековете,най-вече в след военната нова история, Русия до ден днешен е оплювана и нарочвана,при все,че е заемала защитна позиция,никога към никого не е имала териториални,икономически или други претенции.Въпреки моща си ,има правилните политици за адекватно мирно решение на проблемите.Разгледайте историята и сравнете !
31
1
 
14
 
! Отговори
Комици преди 10 години
То и едни "Звездни войни" бяха много на мода по времето на Р.Рейгън, пък накрая се оказаха кьорфишек. И то такъв, че сега хамериканчетата се катерят на МКС с руски "Союз" :)
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дявола си има "име"-сащ
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май скоро ще има патаклама в Персийския залив?
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 25.Това да не е да отразяваш слънчеви зайчета.Урок по Физика.Едно тяло никога не може да отрази нещо на 100% винаги има енергия която се поглъща.Да кажем че едно перфектно огледало отразява 99% от светлината и енергията.То останлите 1 процент са достатъчни да го разтопят. А като почне да се топи , то вече няма как да отразява.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 29Ave vie tia miliardi za nishto gi niamate :D pribiral nqkoi bil miliardi :D ei kato pochnete da govorite s zadnicite si ama...
26
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo na USA! :D Neka pliueneto zapochne sega :D
25
2
 
4
 
! Отговори
..... преди 10 години
Ау какви разбирачи имало тука!
24
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАМЕРИКА Е ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО,Да сме благодарни на Русия ,че ни е освободила и пак ще дойде време да ни освобождава
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пакда те , питам - мислиш ли че американците нямат ракети аналогични на Шквал и Гранит? Не искам да вземам страна , защото съм по-скоро пристрастен към руснаците , живял съм в тази страна и тн. , но руският флот в последно време наистина само плаши гаргите . Ако искаш провери колко време общо е бил боеспособен "Адмирал Кузнецов " от пускането си на вода до ден днешен .
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕ толкова ли си глупав да не се сетиш, че някой хора са прибрали милиарди долари покрай разработките на подобни оръжия... кво ги че не са ефективни, на тях им трябва само да си вземат парите.
21
5
 
15
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
САЩ все още са лицемер Номер 1.Всячески се стараят,с цената на всичко да си под,си,горят рейтинга на първата световна военно-икономическа сила.И все пак те от доста време вече не са,както и паническите им ходове за стабилизиране на рейтинга са разпознаваеми.Разполагат само като "вписване" и нищо друго.Ционистичния "вирус" наречен капитализъм премина през целият световно икубационен период,до собственото си отстраняване.
20
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За разлика от кинетичните импактори, лазерите могат да бъдат отразявани с около 98% ефективност. Защита от кинетичен импактор - броня, защита от лазер - тънък слой отразяващо покритие.Кого са тръгнали да плащат с тия лазари...

Спонсорирани публикации