САЩ оборудват боен кораб с лазерно оръдие

Готви се и мощно релсово електромагнитно оръдие
Обновена: 18 фев 2014 14:32 | 18 фев 2014 11:36, Елка Василева
122
САЩ оборудват боен кораб с лазерно оръдие
Снимка: архив, Reuters

Военноморските сили на САЩ това лято ще оборудват боен кораб с лазерно оръдие, съобщават Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Опитен образец на футуристичното оръжие ще бъде монтиран на борда на големия десантен кораб "Понсе".

Лъчът на лазерното оръдие ще има далекобойност от 1,7 километра и ще бъде използван срещу тъй наречените "асиметрични заплахи". Към тях се числят безпилотните летателни апарати и бързоходните моторни лодки.

"Понсе" патрулира в Персийския залив, където съществува проблемът с пиратството.

За последните 6 години за разработката на опитния образец на корабния лазер на ВМС на САЩ бяха похарчени около 40 милиона долара. Цената на един изстрел с новото оръжие се оценява на няколко долара, докато по-рано за пускането на ракета прехващач бяха нужни около 1 милион долара. Освен това лазерът на практика разполага с неограничен запас от изстрели.

Лазерният лъч е способен буквално да "изпепели" набелязаните цели и е абсолютно невидим за човешкото око.

Установката се управлява само от един моряк. Очаква се изпитанията на лазера да продължат една година, след което ще бъде разгледан въпросът за серийното му производство.

Успоредно с лазерното оръжие ВМС на САЩ проучават възможността за използването на релсотрон - мощно релсово електромагнитно оръдие. То изстрелва с помощта на висока енергия токопроводящ снаряд чрез две направляващи релси. По време на тестовете снарядът е достигнал скорост, надвишаваща седем пъти тази на звука. Планира се релсотронът да има далекобойност от 180 километра, а в по-далечна перспектива - от 400 километра, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
13 - а не мислиш ли че американците също разполагат с ракети на Шквал и Гранит ? Хората са ти написали че смятат да използват лазера за обстрел на малки бързо движещи се цели като пиратски катери и дронове , вместо скъпите ракети. Според теб дали по-добре да използваш Томахоук с цена от 1.5 мил. или просто да бомбардираш противника с магнитното уръдие на дистанция от 400 км ? Не говорим за световни войни , а за ежедневната работа на американският флот , докато руския плаши гаргите
18
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ochakvat komentar
17
12
 
20
 
! Отговори
морски преди 10 години
Империята на злото и световен терорист САЩ отново треперят пред руските балистични ракети и редовно пускат лъжи като тази.Обаче не минават!
16
8
 
22
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Подобна пушилка САЩ дигнаха и за неутронната бомба, че са първи и единствени, но Л.Брежнев ги попари на срещата СССР-САЩ в Западен Берлин като най-спокойно предложи на САЩ взаимно да се откажат от производството...ние вече си я имаме... ! Естествено янките кандисаха !!! Че и сега.
15
3
 
17
 
! Отговори
лазер преди 10 години
не сали забранени лазерните оръжия спред някаква конвенция? до колкото знам войниците ослепяват ако се позлват лазрни оръжия, ретините им се изпържват?
14
1
 
21
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Алоу, джурналистите.. за какъв х.. сте сложили снимка на заседнал кораб?
13
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лазери, квазери, мазери... семки и бонбонки. Това става да плашиш разни *** или "специалните части" на Грийнпийс! Какво ли ще остане от кораба, гордо понесъл лазерното си оръдие, след попадение на "Шквал" или "Гранит"
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 2Тъп коментар на деня. Като пуснат димка, какво мислиш става, енергията, носена от лазера изчезва ли? Бъркаш джобно лазерче с можен химически лазер.
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А аз си мислех, че ще нахранят измиращите от глад африканчета!Това релсовото сме го гледали в Трансформърс. Прайм обаче е в Русия!
10
3
 
8
 
! Отговори
Мангасарян преди 10 години
Само да ми падне..Какви кинти ще взема
9
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
У наше село, я тепам *** с Лазар. Водим го и му викам тепай и он тепа. В ръцете е невидим. Като ги прасне и се изпаряват.
8
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидераси,почвайте да плюйте Америка.Айде,за кво ви плащат на коментарче?
7
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАКЪСНЕЛИ СА ОТ ПИНДОСТАН ЗАЩОТО ТИЯ ОТ ПЕНТАГОНА ДОКАТО ПЛАНИРАЛИ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ , КИТАЙ ВЕЧЕ МОНТИРАХА НА КИТАЙСКИ САМОЛЕТОНОСЧ МОЩЕН ЕЛЕКТРОМАГНИТЕН КАТАПУЛТ,ЕСТЕСТВЕНО ЗА ТОВА ИЗТЕЧЕ СЪВСЕМ БЕГЛА ИНФОРМАЦИЯ,АМА ЗА ФАНТАСМАГОРИЙТЕ НА САЩ СЕ ОТДЕЛЯ ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ ПО МЕДИИТЕ КОИТО ЦЕЛЯТ САМО ЕДНО ДА НИ ВТЪЛПЯТ ,КОЛКО СА (МОГЪЩИ) САЩ
6
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
50 години на миналия век, Китай напада Русия, до границата остават следи на танкове, машинерии и какво ли още не. След това армията изчезва безследно. Това не е майтап. Русия разполага с невидими лазери преди ... години. американците, както винаги са го гепнали. Те само копират и използват чужди учени. Ако не бяха отвлечените след войната фашисти, още да се мъчеха с това що е ракета.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да за цяла българия безплатен ток, ех какъв живот ще е...
4
0
 
34
 
! Отговори
nikonik преди 10 години
оффф тези футуристични джунджурий , само ще развалят Battlefield 5.
3
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко хубаво би било, вместо да се говори за внедряване на лазерни оръдия да се направи нещо по въпроса за внедряването на свободната енергия за всеки...безплатно
2
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като му пуснат една димка този лазер за нищо няма да става..
1
11
 
39
 
! Отговори
САЩ терорист N 1 преди 10 години
САЩ стимулират надпреварата във въоръжаването. Направо са "гълъби на мира". НАТО - заплаха за световния мир

Спонсорирани публикации