Пак се купуват жилища на груб строеж

Имотите за инвестиция също набират скорост на пазара
Обновена: 22 апр 2014 14:08 | 22 апр 2014 11:22, Миглена Иванова
72
Пак се купуват жилища на груб строеж
Снимка: Investor.bg

Сделките с жилища на етап груб строеж отново набират скорост на пазара, отчитат от "Адрес Недвижими имоти". Над 10% от продажбите на агенцията през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14.

„Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

По думите му недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност.

Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Същевременно строителните предприемачи вече следват по-високи стандарти в строителството заради новите изисквания на купувачите. „Дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани“, посочва Павлов.

От агенцията отчитат, че продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция. През първото тримесечие на годината 25 на сто от купувачите са придобили жилище с цел последващо отдаване под наем.
Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 хил. евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички, отчитат още от компанията.

Засилва се и интересът към жилищата в централните райони на София. През първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г.

Същевременно цените от началото на годината остават без съществена промяна, сочат данните на компанията. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв. м жилищна площ. Ръст на цените е отчетен в отделни, по-предпочитани от купувачите на жилища райони.

Още за тенденциите на пазара на жилища четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще падат цени не само по морето,там балона е още много голям.падат и в софия за бизнес имоти.хотел родина го изкараха по оценка на оценители за 60 млн лева.праиха 2 години търгове и накрая успяха да му вземат 20 млн лева. собствениците последните години са били на минус с 1.5 милиона годишно.ето това е актив да се превърне в пасив.имаш имот,мислиш че си осигурен,ама не си,почва да носи загуби и търсиш да се отървеш
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 44 (50)Забрави да напишеш от коя агенция си. ;)
48
0
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
Не ме наричаи клоун моето момче ,че цената на монолитно в САЩ е 600 000 $,а цената на паянтово от тоя твои прехвален тип е 200 000$.Материяла използван за паянтово е горим,токсичен,гниещ ,та ако искаш и в Юрта за 60 000$ може да поживееш ,че може и да си я местиш като бонус.Излагате се вече ,лайците може да ги хванеш на къс пас.Още повече ,сравнението на многоетажна жилищна сграда в града с къща в покрайнините е е абсурдно.Прекалил си със сериалите.
47
1
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
точно така.в сащ се продава на чиста площ и по кубатура,никакви стени и идеални части и задължително до ключ с обзаведен бокс. мои роднини купиха първоначално апартамент в Кънектикът,университетски град на 120 км от ню йорк. цената им беше съпоставима с цените в бг,тука обаче на шпакловка и замазка с много измислени общи части.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 47По морето хотелресторантите перат пари на Мафията, а че си сменят собствениците(поставени лица) е друг въпрос!
45
3
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
е това е истината,че в пропадаща държава няма добра инвестиция. перат се пари в хотели и имоти по морето,след някоя година ще почнат да събарят.има хора с по някой лев,страх ги е от банките и купуват без да имат нужда.други просто не виждат къде да вкарат някакви пари.обаче никой не мисли,че от актив имота може да стане пасив. и когато стане пасив,тогава няма да има на кого да го продаде или ще продаде на половин цена.вече има такива.а при хотелите е трагично,и половин цена не могат да вземат
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО. И ПОСЛЕ ЩЕ РЕВАТ ЧЕ ПАРИТЕ ИМ ИЗГОРЕЛИ. НО НИЩО НАЛИ ТАРИКАТЧЕТАТА ТРЯБВА ДА ЯДЪТ.СЕГА ЩЕ ИЗКОПАТ ОСНОВИТЕ ЩЕ НАЛЕЯТ ДВА САМОСВАЛА БЕТОН И ЩЕ КАЖАТ ЧЕ ПАРИТЕ СА СВЪРШИЛИ. А ТОЗИ КОЙТО Е СЪБРАЛ ПАРИТЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ НА НЯКОЙ ЕКЗОТИЧЕН ОСТРОВ.ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.
43
3
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
*** ,ако ще правим трафик на сайта да го правимАмериканския талашит-гипсокартон е чиста барака с паянтова конструкция ,канцерогенни токсични материали и нулева пожарозащита.Та ако това го сравняваш с монолитна стоманобетонна сграда с пълнеж от тухли ,сбъркал си тетъра.Същите монолитни стоманобетонни сгради с пълнеж от тухли са по-скъпи и в САЩ от тея талашитени коптори.Срок на годност 60 години ,мухлясва на 20 и се размирисва ,буболечки.Продаваи ги на друг тея л...а !
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До от 32Хаха, а бе клоун, ти влизал ли си в ново българско строителство? Съседите през 2 етажа се чува какво правят. А американските "картонени" къщи не включват общите части, имат ливада и траят по 200 години, за разлика от прехваления ти монолитен ***.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имотите са инвестиция и като всяка инвестиция има и добра и лоша.перспективата е да не са добра инвестиция с оглед състоянието на населението и държавата.има данъчи и амортизации и може да излезе че си на загуба.проблема е че в държава където населението намалява и политическата и икономическа ситуация е лоша няма добра инвестиция.остава да се купува при крайна необходимост за лични цели и на под пазарна цена без кредит.иначе сте вътре с парите и загубите са ви сигурни
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като знам как и с какви "качествени" материали са строени, и на зелено да продават апартаментите - все тая!
39
2
 
1
 
! Отговори
от 32 преди 10 години
Защо си губя времето да пиша на разни чуждопоклоници ?Аиде като е българско да го анатемосаме ,тая логика ни съсипа ,а както казах със заблудени коне с капаци готови да сравняват монолитна сграда с барака не ми се губи времето.
38
0
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 10 години
защо ти е непременно столица.да не би да си представяш,че в Щутгарт Мюнхен Франкфурт бон е по лошо от Берлин.няма такова нещо,дори обратното.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
относно жилищния пазар в германия,анализа на дойче банк е че е надценен с 25%. това е за страна с здрава стабилна икономика,добри доходи и увеличаващо се население,качествена среда и инфраструктура. това е за германия,колко от тези неща ги има в бг
36
2
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 10 години
Моля?Няма го никъде ?В цял свят избора е или цял живот на наем или половин живот на ипотека.Нали знаем всички ,че 100 квадрата в чужда западна столица започват от 500 000?.
35
0
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 10 години
До АнонименАбсолютно прав си! Да не говорим, че в България има демографски срив и не само с панелките, но и с друг тип жилища е проблемна инвестицията. Трябва да очаквате наплив от чужденци, предимно вече от азиатските и африканските страни, за да се появят евентуално купувачи, та чак и на "зелено"...Трябва народът да е съвсем късопаметен...мирише ми на брокерска реклама
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платена статия!В момента пазара е почти умрял.Ако ще и 100 платени статии да напишат.
33
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
Остави я ти тая статистика !Реално Варна е с поне 150 000 повече жители от това което е изписано като статистика.Никои не те кара да си сменяш регистрацията или да плащаш данъци там дето живееш ,а не там дето се водиш.
32
1
 
9
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Само в България можеш да се загробиш цял живот с ипотечен кредит за да купиш покрив над главата си с идеята да създадеш семейство и наследници, и пак не е сигурно, че ще успееш да го изплатиш. Никъде другаде го няма това по Европа, никъде!
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
населението намалява дори и за градове като Пловдив варна и Бургас,това е видно от статистиката за 2011-2012.единствено софия има увеличение от 13000. при софия така ще е още 3-4 години.после ще задържи и ще почне да намалява.

Спонсорирани публикации