Пак се купуват жилища на груб строеж

Имотите за инвестиция също набират скорост на пазара
Обновена: 22 апр 2014 14:08 | 22 апр 2014 11:22, Миглена Иванова
72
Пак се купуват жилища на груб строеж
Снимка: Investor.bg

Сделките с жилища на етап груб строеж отново набират скорост на пазара, отчитат от "Адрес Недвижими имоти". Над 10% от продажбите на агенцията през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14.

„Работим в близо 150 нови сгради в София, Пловдив, Варна и Бургас. В момента около 50% от имотите в най-качествените от тези сгради са продадени, макар проектите да не са минали дори Акт 14. Купувачите са информирани и наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст“, коментира изпълнителният директор на компанията Георги Павлов.

По думите му недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи, чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност.

Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят.

Същевременно строителните предприемачи вече следват по-високи стандарти в строителството заради новите изисквания на купувачите. „Дойде краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30% по-обширни, а голяма част от тях са и с по-високи тавани“, посочва Павлов.

От агенцията отчитат, че продължава да расте и броят на имотите, закупени с цел инвестиция. През първото тримесечие на годината 25 на сто от купувачите са придобили жилище с цел последващо отдаване под наем.
Друг показател за стабилизирането на пазара е повишаването на броя сделки за жилища над 100 хил. евро – за периода януари-март те представляват около 7% от всички, отчитат още от компанията.

Засилва се и интересът към жилищата в централните райони на София. През първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г.

Същевременно цените от началото на годината остават без съществена промяна, сочат данните на компанията. Средната стойност за София е около 660 евро на кв. м, приблизително такава е и във Варна. Нивата в Пловдив са около 500 евро, а в Бургас - около 480 евро за кв. м жилищна площ. Ръст на цените е отчетен в отделни, по-предпочитани от купувачите на жилища райони.

Още за тенденциите на пазара на жилища четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Не бе приятел в България сме прости маимуняци и нямаме норматив ,че като е германски гредоред на 250 години е по-добро от българското.Или като е американски талашит също.В България строителството е заложено като по-добро за да отговаря на сеизмичната обстановка.Ако Германеца има нужда единствено сградата му да издържа тежеста си ,то българина трябва да строи сграда която да е в движение задалжително на 9 степен интензитет.Справка земетресението в Италия и Перник!
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В провинцията никой не купува и цените се сриват.. Платена статия!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
панелка да купиш,после няма продаване,все твоя ще е.новото е най често без качество или в квартал без инфраструктура.живеем в такъв в кв витоша.купихме го 2002.бяхме на кантар да заминем навънка или да останем.спря ни апартамента и сега съжаляваме.жилището закотвя младия човек.може би затова назапад жилища се купуват от 45-50 годишни,вече финансово стабилни и накрая на трудовата кариера.отделно от това,ако сте решили да купувате с кредит,то правите голяма грешка
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партийните централи да не би да инвестират в жилища защото нормалните хора няма как да си го позволят. В България населението ще падне на половина. На глава от населението по 3 жилища. Който е луд да купува и да храни банките. Това е платена статия на строителните магнати. Онова време на купуване и загробване заради жилище няма да се върне никога.
26
4
 
4
 
! Отговори
от 20 преди 10 години
Нали се оплаквате от скъпите цени?Или живееш на малко площ или по-далеч от центъра е това е.София,Варна и Бургас вървят на горе ,едните се пълнят с вътрешни мигранти ,а другите два са рай за желаещите вакнционни имоти чужденци-бедняци.Цените на новото строителство няма как да падат ,заварения сграден фонд единствено ги държи вързани на тея нива.Ако влязат и новите правила за строителство в сеизмични райони ,то те ще скочат с 30%А впрочем София е сеизмична бомба със закснител.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименв България има ли качествено строителство
24
2
 
16
 
! Отговори
... преди 10 години
Купувай народе! Не остана! Днеска 700 евро квадрата утре пак ше са по 2000 евро квадрата! Купувай народе! :)
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
демографията освен че е надолу е и с отчайващо лоша структура по етнически състав.болшинството от децата са от *** произход.от друга страна има огромен сграден фонд,макар и в недобро състояние.има панелни комплекси,които след години ще се населят от социално по слаби хора или ще стоят празни.в жк дружба общината продаваше два апартамента със самонастанили се клошари по 15 000 лв ама няма купувачи.просто не виждам откъде ще дойдат купувачи за жилища,малцина ще са
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не си мислете, че имотите не се купуват. Живея в нова сграда в Манастирски ливади- блок с около 20 апартамента. Купих последния останал и то само, защото е доста голям и хората нямат възможност да си го позволят. Всички апартаменти са населени от млади и креативни хора. Всичко наоколо е продадено. Преди да си купя това жилище продадох апартамента си в Стрелбище за точно месец. Качествените имоти се продават винаги.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахаххахахахахахаааа....
20
0
 
16
 
! Отговори
Предстоящо преди 10 години
Краха на имотния пазар предстои..., особенно при панелките в крайните квартали и близо до *** гета. Единствено може би южните райони на София и крайморските квартали на Варна и Бургас ще държат цени.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
моя чичо купи в груб строеж два апартамента сега ги няма и апартаментите и парите и хората които ги продадоха България е страна на мошенници
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги има решение на проблема.Един от способите е апартаменти тип Хонк Конг или Японско сити.Малки стаички с възможно най изчистено пространство.Другия е далечни преградия с типово застрояване.За двоика без деца е предостатъчно и една стая с къхненски бокс.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тя,провинцията вече не може да бъде донор на софия за младо население защото се облезкръви.освен младо *** население друго не виждам
16
0
 
18
 
! Отговори
Симо преди 10 години
В интерес на истината тоя месец се забавиха заради празниците, така че са малко повече от 20 дните между т.нар. "нахъсвания за покупка". Не може да се отрече, че все още има хора в София, които могат нещо да си позволят, но не говорим за масовост, а другите, които си продадоха земите и имотите в провинцията, вече са купили кутийки и няма да мръднат оттам. Кой ще загроби хиляди пари в западаща държава, дори и да се оправи след 30 год., тоя имот няма да струва 1/10 от цената си...
15
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
На всеки 3-4 седмици излиза по една статия как пазара на имоти се възражда, тръгва нагоре ала бала... и всяка статия излиза от някоя имотна агенция (дрън-дрън, че пляс). Защо не покажете статистика от регистъра по имотните сделки а някакви агенции цитирате?
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако в софия,жилища се опразват,то в провинцията е направо мор.вече има областни градове,където е рядкост да видиш млад човек. випуска на синът ми от гимназията директно всички заминаха навънка
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нашия блок е в сравнително добър квартал,дианабад.положението е такова,90% от живеещите са пенсионери.децата ги няма,имат си жилища или са в чужбина.тези които са в чужбина и те си имат жилища.възрастните хора си отиват по старост и апартаменти остават празни.имаме 5 или 6 такива и тепърва ще има да се опразват
12
0
 
12
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Игаси опорната точка!
11
0
 
24
 
! Отговори
Да бе да преди 10 години
Цената в София била 660 евро?! За тези пари купуваш жилище на шпакловка и замазка, минус 20% които са общи площи, но са ти включени в цената. Накрая реалната стойност на метър квадратен е около 900 евро...

Спонсорирани публикации