Предлагат създаване на Енергиен борд

Той ще може да прави независим одит на дружествата в енергетиката
Обновена: 12 май 2014 14:06 | 12 май 2014 12:19,
16
Предлагат създаване на Енергиен борд
Снимка: архив Reuters

Енергиен борд предлагат от инициативата "Да спасим енергетиката" по време на кръгла маса за бъдещето на системата.

"Българската енергетика е застрашена от колапс в буквалния смисъл на думата. Причината за това е съчетанието между зле построена нормативна уредба и лоши управленски решения. Всичко това се е наслагвало дълги години", коментира икономистът Георги Ганев по време на дискусията.

Той посочи, че системата е "капиталоемка" и изисква сериозни финансови активи.

Данните в момента обаче показват, че приходите в енергийната система в момента са по-малко от разходите, коментира от своя страна Красен Станчев. Според него има допълнително влошаване на сектора след одита от страна на Европейската комисия и Световната банка, извършен в началото на миналата година.

Затова и изход от ситуацията Станчев вижда във въвеждането на Енергиен борд. Той може да функционира със или без участието на държавни институции, сред които и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Институцията ще може да прави независим одит на дружествата в системата. Сред позитивите за обществото този борд може да бъде и обществен енергиен омбудсман.

Едно от първите действия на борда е да се направи икономическа оценка как проблемите на енергетиката се отразяват в други сектори от българската икономика и след това да бъдат търсени решенията.

3 млрд. евро са задълженията на соларните и вятърните паркове към банковата система, сочат изчисленията на Българската фотоволтаична асоциация. Според организацията секторът страда от лошите политики в България. Няма желание за реформа и за въвеждането на Третия енергиен пакет, а това повишава разходите на обществото и бизнеса, защото това означава липсата на модернизацията и развитието на енергетиката.

От организацията коментираха, че поддържат идеята за създаването на Енергиен борд и поискаха още диалог между държавните институции и всички заинтересовани страни в енергетиката. В тези разговори трябва да участват и европейските институции и финансови институции, които могат да инвестират средства за модернизация на системата.

Иванка Диловска от Института по енергиен мениджмънт предложи разделянето на НЕК на две отделни структури. В едната от тях трябва да бъде включен печелившия бизнес на компанията - водни централи и т.н. В другата структура трябва да бъдат включени дългосрочните договори и загубите на компанията и те да се управляват от държавата.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
комунизпенсионер преди 9 години
енергията се произвежда в страната ниот български съоръжения с български специалисти .е що щат тез чузденци да ни продават т0кние не можем ли да си го купуваме сами , като преди?
12
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
Най-добре е да бъдат отворени блокове 3 и 4 на АЕЦ, което 880 MW с цена от 20лв. на MW час, които имат още 35г. експлоатационен живот.ЕРП да бъдат национализирани, за да влизат парите в Държавата, а не изнасяни в чужди държави стотици милиони и милиарди.ВЕИ които са собственост на група олигарси и управници на ЕРП-тата да продават на пазарни цени или да си я изнасят в чужбина.Да спрем да плащаме кафявата енергия на фалиралите топлофикации, която се начислява в сметките за тока.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тях ли ще хрантутим? Всяко едно "създаване" , Е РЕЗХОДИ!
10
0
 
2
 
! Отговори
n преди 9 години
Те е такива икономисти съвсем я съсипаха тази енергетика!
9
0
 
1
 
! Отговори
още по прост енерге преди 9 години
А пък тези другите клакьори - енергетици или икономисти ? Май нищо не са - нито едното нито дрегото. Но си имат задължения към тези дето и на тях им финасират създадените институтчета и агенцийки. Я да си обявят чий инереси обслужват и за кого лобират с тези нелепи предложения???
8
2
 
8
 
! Отговори
х преди 9 години
Каквото и да създадат няма да има никаква полза.Необходимо е държавата да бъде изградена наново,или няма спасение,след 45 години комунизъм и 25 години управление на комунистическата ДС под командата на КГБ това е резултата-тотален фалит на морала,културата,честността,справедливостта и като краен резултат държава на мафията.
7
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Тя Диловска добре предлага да се продаде печелившият бизнес на НЕК на когото трябва, но аз не искам да плащам борчовете на НЕК. А що се отнася до Енергийният борд, тук идеята е да се назначат едни хора в структура като БЕХ, която да управлява ( фалира) ЕРП-тата, като изкуствено да предизвика режим на тока и да се изгонят чуждите фирми (Албански сценарий) и това което е останало да се продаде на една трибуквена БГ групировка и на един ковач. А тази групировка има участия в енергийни дружества.
6
0
 
4
 
! Отговори
по прост енергетик преди 9 години
Браво на Г-жата Диловска!Тя друго от 20 години не знае и не може да предложи, освен стария изпитан и прилаган принцип - приватизация на печелбата, естественно на определени" наши "хора, "стратегически инвеститори" с готови вече регистрирани фирми и с откраднати пари от предишни преструктурирания в отрасъла. А загубата я оставете на държавата. За нея ще се погрижи обикновения човек - българския народ - данъкоплатеца. Или т.н. наричания напоследък по разни предизборни срещи и клипове "малкият
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да се предприеме след като целта на *** е да фалират нек и да го подарят на *** нищо няма да се получи. Ерго проблемът е в продажните рубладжии!
4
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 9 години
кои са тези господа. Кой ги е оторизирал. Кой им плаща и за какво?
3
0
 
5
 
! Отговори
Борд или бой преди 9 години
Красен Станчев и Георги Ганев са виртуозни енергетици.Направо бомбастични академици.Произвеждат излишен ток , а днес ,цитирам го Станчев , посочва , в крайна сметка се създава толкова много електроенергия, че тя не може да се плати и съответно да се ползва.Направо са за ,,нобелова награда тези явно нищо неразбиращи и бръщолевещи глупости икономисти.А тези които ги публикуват да имат предвид , че ставаме за смях пред света , толкова ненормални са им твърденията-
2
0
 
8
 
! Отговори
яко преди 9 години
Ако ще създават нов орган, да закрият първо не работещия стар - ДКЕВР
1
1
 
9
 
! Отговори
ISTINATA преди 9 години
DOBRE DOSHLI V ABSURDISTAN!!! ENERGIEN BORD?!?!? ZNACHI ENERGETIKATA E UJ PRED *** NO ZA NOVI PARAZITNI ZVENA KATO ZDRAVNATA KASA PARI IMA HAHAHA TAKYV CIRK NEMA NIKYDE!!! I TOQ BORD SHTE E POREDNATA HRANILKA OT TIPA BATKO I BRATKO KYDETO NAKLANI LELI I SHKEMBENLII CHICHACI SHTE SI CHESHAT ZADNITE CHASTI PO CQL DEN I SHTE SI PRAVQT SEDENKI S KAFENCE I CIGARKA, I QKI BANKETI DO RANNI ZORI S PARITE NA BALAMITE DETO OSHTE STOQT V TOQ BALKANSKI KENEF!!!

Спонсорирани публикации