Щонов: Контрагентите на НЕК първо да плащат на работниците си

Когато им свършат парите, да не изкарват хората си на протест, съветва той
Обновена: 25 сеп 2014 14:06 | 25 сеп 2014 13:50, Надежда Бочева
8
Щонов: Контрагентите на НЕК първо да плащат на работниците си
Васил Щонов. Снимка БТА

Компаниите, които работят с НЕК, първо трябва да плащат на работниците си, след това на доставчиците, после на банките и най-накрая да платят на себе си. Това каза пред журналисти служебният министър на икономиката Васил Щонов преди дискусия за енергетиката, цитиран от БТА.

Министърът направи този коментар по повод протести на заетите в топлофикационните дружества. Вчера протестираха работници от "Мини открит въгледобив" и топлофикацията в Перник, както и служители в топлофикациите в Русе, Сливен и Плевен.

Още по темата
"НЕК може да плаща само частично на контрагентите си поради големите проблеми в енергетиката. По тази причина ръководствата на компаниите, които работят с НЕК, трябва да оптимизират начина, по който правят плащанията", препоръча Щонов.

По думите на министъра сега се получава така, че поради недоброто управление на контрагентите на НЕК те първо плащат на себе си.

Той посочи, че задълженията на тези дружества към НЕК и към "Булгаргаз" са много повече, отколкото на НЕК към тях. "Това е така, защото първо плащат на себе си, после на банките, след това на доставчиците и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест", заяви министърът. Той допълни, че никой добросъвестен инвеститор и собственик на фирма не би управлявал компанията си по този начин.

Министърът припомни, че поради големите проблеми в енергетиката НЕК сега разплаща само 53% от задълженията си, уточнява "Фокус“. Щонов е заявил, че това няма как да се промени в следващите месеци. "Промяната ще бъде постепенна. За да се намерят повече пари в целия сектор, не само за НЕК, но и за производителите на електроенергия, трябва да се намалят загубите и тези пари да дойдат отнякъде“, каза той.

Енергийният министър изчисли, че увеличението на тока от 1 октомври ще покрие около 1/5 дефицита в НЕК. "Другите 80% постепенно ще идват във времето при предоговаряне на дългосрочните договори, дискусии с ВЕИ-тата относно техните цени. Например за слънчевата енергия се плаща 500 лева на мегават. Това е огромна цена”, посочи Щонов.

Според него трябва да се запази и интересът на инвеститорите.

Той отчете, че при ЕРП-тата също има проблеми, защото са затруднени да инвестират в мрежата си. По думите му е важно да има предвидима политика, за да имат електроразпределителните дружества дългосрочни инвестиционни планове.

Още по темата четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 9 години
***! Един лев не е заработил в живота си, а дава акъл. Нека оставят на заден план огромните плащания към бюджета и да дадат приоритет на заплатите и тогава ще видим дали ще има закъснели заплати.
7
0
 
2
 
! Отговори
потребител преди 9 години
Сега се канят да повишат цените на тока, за да не се натоварва с отговорност за това следващото правителство.Така ще му оставят благородната роля, да тушира недоволството с "популярна" мярка - повишаване на заплатите,макар и с малко... Достатъчни увеличения няма да разрешатчорбаджиите им, защото ще им се намали темпа на забогатяването ... А глупостите се ръсят, за да не се усетим, докато не дойдат първите непосилни сметки. Да са ни е честити!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя щонов ми е много забавен, само глупосит ръси. Кой капиталист ще рабоит без печалба нали това значи предпирятието да се закрие? първо мислиш за себе си - после за работниците.
5
1
 
5
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Човекът макар и служебен Министър казва 1:1 истината в очите. Нашите Другари "пресни капиталисти" така са се ояли, че последния им приоритет са служителите.От първо лице знам, че вчера колективно са докарвали автобуси от Перник на протест и са заплашвали служителите с уволнение ако не искат.Освен това публична е информацията, че НЕК плащат най-съвестно на своите хора (тези дето протестират), и чак след това на ВЕИ и "Американски" Тецове - това всеки може да го провери!!!Мръсни, червени......
4
2
 
8
 
! Отговори
тт преди 9 години
и тези пари да дойдат отнякъде....ГлупакВсеки увашаващ себе си българин трябва да разбере че без преразглеждане на договорите с частните тецове и веи-тата ще има дефицит и високи цени и НЕК ще продължава да затъва.Проблема е че няколко *** взеха по няколко милиона комисионни под масата за да затворят блоковете на АЕЦ-а и да склчат неизгодни договори с американските тецове продаващи на тройна цена тока.ТАМ Е ПРОБЛЕМА
3
1
 
2
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
До ?!Ми... то няма държава!
2
1
 
7
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
6
 
8
 
! Отговори
путьо преди 9 години
"НЕК може да плаща само частично на контрагентите си поради големите проблеми в енергетиката. По тази причина ръководствата на компаниите, които работят с НЕК, трябва да оптимизират начина, по който правят плащанията", препоръча Щонов. Абе недорасъл може ли да си купиш нещо в някоя верига и да не си платиш??? НЕК плаща частично,народа не плаща осигуровки!Ти заплатата си я взимаш навреме нали,некадърник!!!!