Лудото куче с нежната душа

Споменът за Джо Кокър
24 дек 2014 13:24,
15
Лудото куче с нежната душа
Джо Кокър. Снимка БТА

През изминалата седмица светът на музиката загуби една от ярките си звезди. След тежка битка с рака Джо Кокър почина на 70 години. Би Би Си го определя като дивия глас на рокендрола, който постигна огромен успех, влагайки душата си в песните на други автори.

Кокър прави големия си пробив с кавър на парчето на “Бийтълс” “With A Little Help From My Friends”, като стига до №1 в британските музикални класации през 1968-ма година. Получава поздравителна телеграма лично от бандата от Ливърпул. Самият рокаджия разказва години по-късно как сър Пол Макартни му признава: “Очевидно е, че твоята е най-добрата версия на тази песен”.

Ритъм енд блус легендата Рей Чарлз определя родения в Шефилд Кокър като един от трите най-добри блус певци в света – редом до Арета Франклин и Марвин Гей. Подобни комплименти съвсем ясно показват какво уважение е заслужил певецъг за силата на гласа си.

“With A Little Help From My Friends” демонстрира на света как Кокър може да вдъхне нов живот на вече съществуваща песен. Оригиналът е част от албума на “Бийтълс” “Sergeant Pepper”, излязъл през 1967-ма година в изпълнение на Ринго Стар. Но след като Кокър изпълнява своята версия песента се превръща в истински хит.

А изпълнението му на фестивала в Уудсток през 1969-та година го издига като истинска звезда в Съединените щати. Впоследствие реди хит след хит като “Delta Lady”, “The Letter”, “Cry Me A River”, “You Are So Beautiful”, “It's A Sin When You Love Somebody”. Печели Грами за “Up Where We Belong” (от филма “Офицер и джентълмен”) и дори изпълнява парчето в дует с Дженифър Уорнс на церемонията по раздаването на наградите “Оскар” през 1982-ра година.

Джо Кокър започва работа като газов техник през деня, а вечер изнася концерти с различни рокендрол банди. Използва псевдонима Ванс Арнолд, като изпълненията му подгряват групи като “Ролинг Стоунс” и “Холис”.

По-късно през кариерата си Кокър признава, че се е учил от Рей Чарлс и бил негов най-страстен поклонник. Първият му сингъл също е кавър на “Бийтълс” “I'll Cry Instead”, но не постига особен успех и певецът губи контракта си със звукозаписната компания.

Но не се отказва и продължава да пее на живо. Получава нов договор и записва “With A Little Help From My Friends” с помощта на своя колега и китарист Джими Пейдж. След като се превръща в звезда на Острова, Кокър тръгва към Съединените щати и печели симпатии още с първата си изява – в “Шоуто на Ед Съливан”. След това става хедлайнер на турнето “Лудите кучета и англичаните”, което включва 34 други музиканти и води до запис на хитов албум и филм.

Турнето изцежда Кокър и води до сериозна лична криза. С отминаването на 70-те певецът си печели репутация на човек, злоупотребяващ с алкохол и наркотици и често се излага по време на концерти, включително и като повръща на сцената.

“Хората ми казваха колко зле съм се представил, но аз отказвах да им повярвам”, спомня си Кокър. “Когато ми пускаха запис си мислех, че има повреда в касетата, за да звуча толкова зле. Знаех, че не пея така. Но впоследствие осъзнах, че съм аз”, продължава певецът.

В друго интервю той разкрива: “Ако бях по-силен психически, можех да устоя на изкушението. Но в онези дни нямаше рехабилитационни центрове. Наркотици се намираха без никакъв проблем и аз скочих с главата напред”.

Едно от най-големите унижения идва по време на турне в Австралия през 1972-ра година, когато е депортиран за притежание на наркотици и сбиване в хотел в Аделаида. Според историята, когато на мястото на побоя пристигнали полицаи и попитали дали Кокър има марихуана, той отговорил: “Би трябвало да имам някъде тук”.

Животът му се променя, след като среща жена си Пам през 1978-ма година. “Изборът пред мен беше съвсем ясен – или се стягам и се връщам в правия път, или се самоубивам с наркотици”, признава Кокър. Така се стига до дуета с Дженифър Уорнс, който изстрелва британския изпълнител отново на върха.

Останалото е история. Кариерата му тръгва нагоре. Издава общо 40 албума, включващи хитове като “Summer in the City”, "What Becomes of the Brokenhearted", "You Can Leave Your Hat On" и "Unchain My Heart".

Когато не е по концерти, живее в ранчото си в Колорадо, където той и Пам държат ресторант “Лудото куче”, който се радва на огромна популярност.

Ракът отне на Пам нейния спътник и съдружник в семейния бизнес и на света един незабравим глас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: музикаДжо Кокър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ranker/crowdranked-list/the-best-rock-bands-of-all-time
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 10 Щом Ролинг Стоунс е по-добра от Куин ми става ясно всичко. Ние говорим за различни измерения явно. Лека ти вечер и приятно изкарване на празниците.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да 7-ми. Не съм го измислил аз, че ритъм секцията на Куийн е тромава, но просто се съгласявам. Понякога се съгласявам с критиката, а имам и някакъв опит и образование.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 7 Като те гледам как си изписал имената на групите ми иде да се самоубия от смях, човече. Веднага разбирам колко си в час с музиката.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 7Тромава ритъм секция при Куин?Боже!
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mеркюри е изключителен певец от техническа гледна точка. С този глас можеше да концертира в оперни театри. Мей е страхотен китарист с тон-марка. Само че с тромавата си ритъм секция и твърде много пародия в почти всичките им албуми, Куйн определено не са от класата на Дзеплин, Стоунз, Бийтълз, Флойд. Просто трагедията с Меркюри донякъде допринесе за звездния им статут.
4
0
 
3
 
! Отговори
ТТТ преди 9 години
Мир на праха му!!! Празнотата ще е вечна!!!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е оня *** циника дето, казва, че Кокър бил Великан, а Фреди Меркюри бил просто известен със сексуалната си ориентация и поведение на сцената и толкова.Поздравявам те с най-великата песен изпълнена от най-великият, ***.The Show Must Go On!Да беше поне наполовина толкова добър Кокър колкото Фреди.....Кокър, не се обиждай- беше кадърен певец!
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално-след половин век къркане и пушене по няколко пакета цигари без филтър.Пак много изкара.Някои хора не пият не пушат ,постят ,спортуват и земат че се гътнат на 30-40 год. Имаше готини песни.Не мога да кажа че съжалявам- цял живот си е карал кефа и правеше готини парчета.Колко още?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стойностен изпълнител беше. Да почива в мир.

Спонсорирани публикации