Време е за дебат за приемането на еврото, смята Заимов

"Основният въпрос след КТБ е дали са извлечени поуки от казуса"
Обновена: 5 яну 2015 14:04 | 5 яну 2015 11:34, Надежда Бочева
10
Време е за дебат за приемането на еврото, смята Заимов
Снимка: Bulgaria On Air

През тази година трябва да бъдат обсъдени две важни теми: приемането на еврото като валута в България и интегрирането на страната в европейската банкова надзорна система. Това каза финансистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов пред телевизия Bulgaria On Air в коментар за предизвикателствата пред финансовия сектор.

Провеждането на дебатите, според финансиста, ще е трудно, като се изисква качествен и професионален диалог от страна на българския елит.

2015 г. от финансова гледна точка ще прилича на изминалата година, прогнозира Заимов.

Като цяло след кризата и отнемането на лиценза на КТБ той коментира, че основният въпрос е дали наистина са извлечени поуки от казуса. Според него, след като данъкоплатците и акционерите на КТБ платиха сметката, случилото се в банковия сектор все пак има и положителна страна.

„Прекалено много хора с икономическа и политическа власт защитаваха модела дълги години. Изясняването на това кое е добро и кое е лошо има висока цена“, заяви Мартин Заимов.

Запитан какви ще са последствията за БНБ като институция след случая с КТБ, той заяви, че се надява да има промяна на приоритетите на централната банка.

„Тази година извън въпроса за оставка изтичат мандатите на управителя и на подуправителя, който отговаря за валутния борд – Калин Христов. Също така очевидно ще има нов подуправител, отговорен за надзора“, заяви Заимов. Той препоръча на политиците при избора на нови лица на първо място да се водят от интересите на страната, а след това  - от собствените си желания, пристрастия и идеология.

„Тази година започва реконструирането на доверие, което е ключово за функционирането на обществото и финансите. Въпросите за морала и за капацитета на водещите лица в сферата на банките и финансите – това ще са водещите теми“, очаква финансистът.

Още във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
страх преди 9 години
При преминаване към евро даже по сегашния курс ~2:1, след това цените на всичко ще се изравнят със средно европейските и гледай ново обедняване и ограбване на целия народ! Само тока и горивата да станат с европейски цени и сме свършили!
6
0
 
4
 
! Отговори
Стига "специали преди 9 години
До АнонименКолко е подценена или надценена една валута се вижда от коефициента на приравнена покупателна способност (PPP) към номиналното БВП. По изчисления на МВФ за България той е близо 2, сиреч лева е ПОДЦЕНЕН, а не надценен.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чета мненията по-долу и започвам да се дразня. Ало, това което казва Заимов е пак в нечий интерес и най-вече на кредитните милионери. Не си въобразявайте, че ако въведем еврото ще цъфнем и ще вържем. По мнението на повечето специалисти, лева е много надценен и реалната му стойност е 5 лв. за евро. Хайде сега вземете елката си и изчислете колко ще скочат цените на всички стоки и услуги при въвеждане на еврото.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щял да скочи стандарта с приемането на еврото колкото скочи в Испания,Гърция ,ИталияВиж за Германия може и да скочи стандарта въпреки че е малко вероятно По важното е кой ще ни разреши да излезем от Валутният борд Германия определено неСтандарта ще го усетите като хляба стане 1 евро и данъците останат с същите цифри но вече в евро заплатите ако се увеличат с по 50 евро ще бъдат по 250 Мизерията още не е стигнала своето дъно Очаквайте продължение
3
2
 
8
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До Да даИ как точно ще скочи стандарта не разбрах. Заплатата ще стане в евро по курса, цените в магазините със същата стойност, ама в евро.
2
8
 
3
 
! Отговори
Да да преди 9 години
С преминаването в евро означава и покачване на жизнения стандарт на българите ,но скоро едва ли ще стане ,просто политиците ни не го желаят за тях бедния народ се управлява по лесно особено по избори .........
1
9
 
22
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Този пък! Еврото се срива и, ако не се реши проблема с Гърция може и да не съществува след 2-3 години, че даже и по-рано. Ние все сме се запътили натам, откъдето всички се връщат!

Спонсорирани публикации