12 души са убити и 10 ранени при стрелба в Париж

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели нападателите
Обновена: 7 яну 2015 16:26 | 7 яну 2015 13:31, Елка Василева
401

Снимка: БТА

 

Дванадесет души, сред които двама полицаи, са били убити при нападение срещу редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Сред загиналите са и четирима водещи карикатуристи на изданието. Това са Шарб, Кабю, Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Малко по-рано полицията изнесе данни за 11 загинали и 10 ранени, 5 от които в критично състояние.

Според очевидец, който наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на Париж, в редакцията на "Шарли ебдо" нахлули въоръжени нападатели. "Преди няколко часа двама мъже с черни качулки влязоха в сградата с (автомати) Калашников. Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той, като добави, че нападателите са избягали.

"Отмъстихме за пророка (Мохамед)", крещели мъжете, открили стрелба в редакцията на "Шарли ебдо", разказаха очевидци, цитирани от Франс прес.

"Аллах Акбар", крещели още нападателите. Това става ясно от видео, заснето от журналисти, успели да се скрият на покрива на сградата.

Напускайки местопрестъплението, нападателите ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.

Редакцията на "Шарли ебдо" бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед, припомня Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд отиде на мястото на атаката. Оланд е свикал в 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) извънредно заседание на правителството, съобщи Елисейският  дворец.

Френският президент определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство.

Няколко терористични атаки са били предотвратени във Франция през последните седмици, разкри Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

Страната стана сцена в последно време на няколко нападения, извършени от хора, потенциално вдъхновени от ислямисти. Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения.

Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението срещу "Шарли ебдо", което определи като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс.

Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА.

Терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде още Франс прес, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

Това означава, че има опасност от атентат, отбелязва АФП.

Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта, съобщи АП, цитирана от БТА.

Няколко служители от редакцията са се скрили на покрива на сградата. „Нападение на двама души с маска срещу офиса на „Шарли ебдо“. Крием се на покрива“, написа в Туитър Мартин Бурдо.

Очевидци са заснели с мобилен телефон как терористите се изтеглят от сградата на редакцията, стреляйки срещу полицията. На видеото се виждат двама мъже с черни дрехи, които се качват на кола. Чува се, че нападателите крещят „Аллах Акбар“.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НЕЩО ДА КАЖЕШАми да забравил си да споменеш ,че Лука е еврейн.
229
0
 
1
 
! Отговори
БОТЮ преди 9 години
Що така ДПС нищо не казват,мълчат.Ама те Франсетата си го търсеха.
228
1
 
6
 
! Отговори
бинго преди 9 години
а-а-а Ами, той Т.Живков бил прав. Поклон пред паметта на един истински Българин. Прошка и извинение пред Вътрешни Войски момчетата от 1984-85
227
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
А те какво чакаха? Западняците си мислят че са далече от огъня напротив оттук нататък те ще са в центъра на събитията.
226
2
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
За това човек е хубаво, като се изказва нека да го направи без да обижда никого.Светът е голям има място за всеки, кой в какво ще вярва всеки сам избира.Има ли нужда някой да се подиграва с с нечии вярвания, според мен не, има си граници и лимит на търпение.. и ето тез са си платили с живота ЖАЛКО
225
3
 
12
 
! Отговори
Сатира преди 9 години
Какво е била Западна Европа,каква е, и каква ще бъде, от корав и прогресивен район който се справя със всякакви трудности, сега не може да вземе мерки и да се оправи със явлението "Ислямски тероризъм" За бога това ли е Европа която познаваме от историята.Толкова слаба ли е станала че не може да се справи с "банда" диваци? До кога ще ги чакате и търпите?
224
0
 
5
 
! Отговори
реостат преди 9 години
Моите коментари се трият
223
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никак не съм изненадан! Това е бъдещето и на България. Като знам как се размножават *** и как 80% от тях се определят към ДПС това чака и Европа и нас. Затваряха си очите политиците, пиеха си "турското кафе" и сега олеле. Ами олеле те ще спасят кожата, да му мисли народа. Белият християнин е обречен. Ще се крие и да не бъде разпознат и дори по пустите улици на София, Пловдив, Варна и другите големи градове. За да ни има трябва да учим турски ! О боже!
222
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой по-долу питат "какво чакаме" Ами не е ли видно какво? Чакаме господарите от Брюксел да ни кажат какво да правиме.Всепак сме крайгранична територия в гейската империя
221
9
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Pomnite li karikaturite v Daniq predi godini?Zapada se podigrava otkroveno, a posle pita "Am4i kakvo sme napravili?"
220
15
 
4
 
! Отговори
НЕЩО ДА КАЖЕШ преди 9 години
Брей.Малко четеш или направо УДОБНО забравяш!Православната инквизиция е била в пъти по-кръвожадна от испанската.Русия:Летописецът нарича новгородския архиерей Лука Жидята, живял през Х век, зверояд. От жестокостта на този епископ, от неговите заточения и грабителства, пострадали много хора.Този мъчител казва летописецът, рязал глави и бради, изгарял очи, рязал езици, други разпъвал и подлагал на мъчения.Също така сурово се разправял Лука Жидята с принадлежащите му селяни. По негова заповед на Холоп Дудик () отрязали носа и двете му ръце (вж. във връзка с това: С.К. Викторовский, Истор
219
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нашият"ястреб",дето гнезди в президентството няма ли да пусне някоя заплаха срещу ИД,така както го правеше срещу Русия.Да оставим обаче майтапа настрана и да се молим такава идея да не му идва в кухата кратуна,че тия джихадисти не са толкова търпеливи като Путин.
218
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баба Меркел преди няколко дни нали заклейми протестиращите в Германия против ислямистите - тези които разстрелват сега какви са ? и в името на кого убиват ? Така ще бъде до като се правим на толерантни -накрая ще почнат да ни влизат по домовете и да ни колят !!!!
217
3
 
63
 
! Отговори
СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ преди 9 години
" Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения. "СТИГА СТЕ НИ ЛЪГАЛИ ... НЯМАТ ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ КОРАНА > ТАМ НАВСЯКЪДЕ Е ЗАПИСАНОТРЯБВА ДА СЕ КОЛЯТ И УБИВАТ НЕВЕРНИЦИТЕ ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ДЕВИЦИ В РАЯКРАЙНО ВРЕМЕ Е ИСЛЯМА ДА СЕ ЗАБРАНИ И ВСИЧКИ ДЖАМИИ ДА СЕ СРИНАТ СЪС ЗЕМЯТАКАКТО ВЕЧЕ НАПРАВИХА В АНГОЛА
216
3
 
23
 
! Отговори
Терор преди 9 години
Ако политиката е продължение на войната с мирни средства , терора е постигане на политически цели със средствата на жестокостта . В двете ситуации ,на война и терор , главният подбудител е политиката , тази политика която се е превърнала в масово насилие , макар привидно да борави с мирни средства.Политиката като привидно мирно насилие , съществува когато обслужва богатите и ограбва бедните , когато зад демократичното лицемерие се прикрива вражда , омраза , деградирал морал и т.н.
215
1
 
47
 
! Отговори
Доги преди 9 години
Скоро като гледам и в ЕС ще има възродителен процес и кой от където е!
214
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не им е виновен.. европейците са си виновни,те им осигуряват всичко пари осигуровки,лечение,и накрая ги правят техни граждани,е кой тогава,а България върви по същия път в момента,и тук е така дават им всичко на тия хора които се считат за мюсюлмани ...а те са истински терористи които нямат нищо общо с корана.
213
4
 
8
 
! Отговори
Али Риза преди 9 години
И Пророка има нужда от хумористи да му правят майтап..ха..ха
212
2
 
31
 
! Отговори
Stoedin преди 9 години
Лоша работа. Може да са единаци, може да са организирани, може и да са подпомогнати. Дано ги заловят и разкрият скоро. При всички положения това си е сериозен удар по демократична Франция и Европа.
211
33
 
8
 
! Отговори
Ана Политковская преди 9 години
И във Франция стана като в Русия..Ако направят карикатура на божеството *** ги очаква съдбата на Ана Политковская.

Спонсорирани публикации