Одобрена е програма за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

АЯР е издала разрешение само за избор на площадка за нови мощности там
Обновена: 21 яну 2015 14:04 | 21 яну 2015 13:16,
10
Одобрена е програма за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка, архив Булфото

Удължаването на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по план, съобщи по време на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов.

Той допълни, че до ноември 2014 г. са получени всички необходими документи и на базата на тях е одобрена програмата за удължаване на сроковете на експлоатация на двата блока.

Още по темата
Допълнително външна фирма - "Уорли Парсънс", оценява дали препоръчаните мерки са достатъчни. Договорът с "Уорли Парсънс" е на стойност около 150 хил. лв.

До април се очаква компанията да даде своята оценка на програмата.

Ако има допълнителни мерки, те могат да бъдат включени в плановете. АЕЦ „Козлодуй“ в момента може спокойно да започне изпълнението на плана, одобрен от АЯР, допълни Костов.

Според зам.-председателя на АЯР Борислав Станимиров удължаването на живота на двата блока е чисто технически въпрос и няма политика. „Разрешението за удължаване на експлоатацията дават само националните регулатори и не зависи нито от ЕК, нито от Русия“, заяви Станимиров.

През 2014 г. АЕЦ „Козлодуй“ е докладвала само за 2 експлоатационни събития, което е рекорд за централата. Костов посочи, че и двете събития са от нулево ниво по 7-степенна скала и са по едно събитие в пети и шести блок. В пети блок събитието е регистрирано в процес на тестове по време на планов ремонт на реактора.

По отношение на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ от агенцията засега са издали единствено разрешение за избор на площадка. Към момента в агенцията не е постъпило искане от "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ за издаване на заповед за одобрение на избраната площадка.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Осведомен преди 9 години
До Гражданин за ЕРБАбе главо проста, преди да пишеш провери кой, кога, как и кого е назначавал. Въпросният зам. председател е несменяем такъв от 2001 г. насам и е псециалист, а не някоя калинка.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правят ни атомна бомба със закъснител !И скъп американски ток , въпреки , че е от АЕЦ . Тежко ни !Американския план най-върви в България . Начерта го Борисов от миналия мандат . Сега се свежда в изпълнение !
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи удължаването на живота на двата блока зависи от България ( т.е. САЩ)А не от производителите . Тях ще ги илиминираме да не сме зависими ?И какво ще ръчкат в чужда технология ? Като с въоръжаването - унищожиха го !Тук не е ли по-опасно ?
1
2
 
8
 
! Отговори
Бивш Ликвидатор! преди 9 години
Ръчкайте още по реакторите.. с американско гориво не знам си кво не знам си що... ако го запалите да гръмне Да не дава Бог... Ни ще отида да го гася ни да помагам.. Викайте от ес от мес те да го гасят...

Спонсорирани публикации