ЕС може да блокира договори между Унгария и Русия

"Файненшъл таймс" за двустранните споразумения в ядрената енергетика
Обновена: 23 фев 2015 14:07 | 23 фев 2015 11:08, Елка Василева
95
ЕС може да блокира договори между Унгария и Русия
Снимка: архив, Reuters

Решението на Унгария да сключи договори на стойност близо 12 милиарда евро с руска държавна компания може да бъде блокирано от европейските регулаторни органи, пише в."Файненшъл таймс".

Вето или огромна глоба от Брюксел биха били спънка за унгарския премиер Виктор Орбан, който превърна проекта в централен елемент на стратегията си за задълбочаване на политическите и икономическите връзки с Русия въпреки санкциите на Запада срещу Москва за ролята й в украинската криза, отбелязва изданието.

Освен това според европейски дипломати решението на Орбан да не провежда конкурс подхранва опасенията, че близките му връзки с Москва могат да накарат Унгария да се противопостави на опитите за засилване на санкциите срещу Русия.

Според противниците на споразумението то носи финансов риск, както и опасност от засилване на енергийната зависимост на Унгария от Москва. Страната и без това внася от Русия 80 процента от петрола си и 60 процента от газа.

Будапеща ангажира подразделение на руската Росатом през декември за проектирането, изграждането и поддръжката на два 1200-мегаватови реактора в град Пакш.

Макар ЕК да не се е противопоставила на междуправителствените споразумения, подписани от двете страни преди около година, договорите за АЕЦ "Пакш" предизвикват безпокойства.

Две агенции на ЕС проучват споразуменията. Юроатом - агенцията, следяща дейността в ядрената област, задържа одобрението за доставките на гориво на централата по технически и финансови причини, макар че се водят преговори, посочи информиран източник. Всички споразумения за доставка на ядрено гориво в страните от ЕС трябва да получат одобрение от агенцията, отбелязва "Файненшъл таймс".

Европейските органи, отговарящи за конкуренцията, проучват държавните субсидии и законността на договорите, дадени без търг на Росатом и подразделението му.

Антимонополното разследване все още е в начален етап, което дава възможност на Унгария да се споразумее с Брюксел преди започването на официално разследване.

Войната на интереси е част от по-широка борба между ЕС и Русия за европейския енергиен сектор. Миналата година Москва се отказа от газовия проект "Южен поток" на стойност 50 милиарда долара, след като европейските регулаторни органи заявиха, че руският газов гигант "Газпром" ще наруши правилата за конкуренцията, тъй като едновременно ще притежава газопровода и ще доставя газ по него.

Като признак, че Будапеща се подготвя за конфронтация с Брюксел, Обран заяви миналата седмица, че енергийната политика е суверенен въпрос, отбелязва изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аз---ми то същото бе-сега са по зле--да ти изброявам ли--Косово,Украйна,Сирия,Либия,Ирак,Египет,Мароко и т.н.--това ли е свободата бе...
44
16
 
2
 
! Отговори
дедо Васо преди 9 години
Унгарците да внимават,че може да им пуснат газ по Немската тръба-Циклон.
43
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро май ще има унгарски Майдан,така ми намирисва.
42
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия в Унгария да чакат скоро един Майдан----ЦРУ ще се погрижи за това...и няма да допусне да си правят те суверенна политика.Всички са под ножа на Чичо Сам,та Унгария ли ще устои???
41
1
 
31
 
! Отговори
меение преди 9 години
Отношението на ESS към маджарския ръководител ми напомня на отношението на партията на Войната в Украйхна към всичките си сънародници. А посмее някой да "помисли" и направи нещо по различен начин, и идват "специалните части". Айде още $5.5 млрд. и работата е готова. И Русия пак ще е виновна.
40
1
 
25
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Точно така,Унгария си гледа интересите,правибизнес,без значение от къде идва!И точно така се прави,а ние щото сме дупедавци и американски *** изтървахме сумати енергийни проекта,който освен работни места,щяха да носят и реални приходи в хазната!А сега сметолкова ошушкани че ББ тегли тегли заеми в несвяст та да върже бюджета!Съвсем скоро ни чака страшен колапс и фалит,заемите не са решение,трябва ни пройзводство и реална икономика!
39
1
 
24
 
! Отговори
fen преди 9 години
Що ли си мислех че който плаща си избира какво да си купи но явно в Европиндоския съюз не било баш тъй НО САМО ЗА НЯКОЙ май май?
38
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрaнникЕто така каза Ес на Украйна - или с нас , или с Москва . Но трябва да си с нас- да вземеш кредити, да вдигнеш ток,газ и данъци, да ни пуснеш на пазарите си ! А можеше Украйна да е си с двата - просто мост между две цивилизации. Но НЕ - само с Нас. Ако не искаш - Майдан!
37
3
 
36
 
! Отговори
УПСсссс преди 9 години
Евро Съюза много сигурно върви към разпад.И разпада ще е, вседствие на безумната и *** политика на Брюксел,които угаждат само на САЩ,а не на страните членки.Единственото спасение за Е.С. е много тесни икономически връзки с Русия,и отдалечаване от американските интереси.Не съм русофил,но здравият разум трябва да натделее.Да не забравяме,че САЩ сложиха санкции на Унгария преди няколко месеца.Това показва че Европа е пудел,скачащ по свирката на Вашингтон-а това е пагубно за всички европейци...
36
1
 
28
 
! Отговори
конкурси преди 9 години
Конкурс в БГ значи твоя човек да вземе каквото трябва. В ЕС за всичко има конкурси за да не би нещо да не бъде взето от неправилния човек. Въпросът е кой е неправилния човек дали руските държавни компании или лансираните в ЕС компании?
35
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел почна да губи регионалните избори в Германия , а вие сте се притеснили , че човека няма 2/3 от Парламента си , абе вие луди ли сте , къде в Европа има такава подкрепа за някой , както унгарците за Орбан
34
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василев....... вашите пазари в Русия.. пазар се опазва с КАЧЕСТВО И КОНКУРЕНТНИ ЦЕНИ а не с приятелски отношения
33
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орбан си защитава националните интереси , а не са дупедавци като наште , 80% от газа бил Руски , еми какъв да е немски , че го нямат , или норвежки , който е над 50% по-скъп , а и норвежците да изградят тръбата .България можеше да печели от Южен поток и отклонение Бургас -Александруполис , да снабдява Гърция , а сега ще купуваме същия Руски газ през турция или Гърция . Просто малумници , и хора без Национална гордост и самочувствие , как да очакваш от тях защита на Националните интереси
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гледайте и мислете ... овцете навсякъде сте си овце...само дето вашите кошари са бедни и студени и храната не струва....
31
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР-пасти да яде------Е.С. го надмина......
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Брaнник--Брюксел не може да заповядва на никой нищо-а ако се опитат(както в случая) да вървят на майната си-заедно с т.б
29
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До uu ЗАЩОТО утре когато ти спрат газа или петрола,някой друг ще трябва да се грижи за теб и твоите грешки.А и още много важно, "БЕЗ КОНКУРС"ОЗНАЧАВА КОРУПЦИЯ и действия които развращават народа..
28
22
 
2
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
39 Дa седиш нa двa столa е рисков момент и гaрaнтирaно пaдaш нa земятa! Европa не ти кaзвa с кой дa бъдеш, кеф ти мaдaфaкaрaшa, кеф ти китaй или индия, но щом си с Брюксел, ще следвaш неговaтa политикa! Инaче мaрш от ЕС и върви нa ........ с москaлия
27
2
 
27
 
! Отговори
МММддддаааа преди 9 години
ШОУТО Е ТОТАЛНО--А КЛОУНИТЕ СМЕ НИЯ.....А в Брюксел са "боговете".Каква ирония-какво падение на човечеството и най вече на европейците.
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е демокрацията.Няма да сте роби на Русия ще сте роби на Европа. Казах.

Спонсорирани публикации