Детство по време на война – играчките на Босна

Хиляди лични вещи – писма, снимки, дневници...
Обновена: 11 юли 2016 19:32 | 11 юли 2016 19:00,
15

 Снимка: Reuters

Босненци, израсли по време на войните през 90-те години, дариха хиляди лични вещи, ползвали тогава. Те сега са част от пътуваща изложба, показващи глупостта на конфликта.

Първоначалният план е бил вещите да отидат в музей в Сараево, посветен на детството по време на войната. Впоследствие организаторите решили, че е по-добре експозицията да обиколи страната.

В изложбата са включени 2800 играчки, писма, снимки, дневници, храна от хуманитарни помощи.

"Всичко започна с един прост въпрос, зададен онлайн: Какво представляваше за вас детството по време на войната", разказва Ясминко Халилович, 27-годишен икономист, който е един от младите хора, седящи зад проекта.

"Имаме идея да разширим темите в музея и да започнем да събираме спомени и от други конфликтни зони по време на войната, да създадем универсална изложба, която ще послужи като предупреждение", допълва още той.

През 2013 г. той публикува "Детство по време на война" - колекция от спомени. Книгата е преведена на няколко езика и помага на Халилович да се свърже с други свои сънародници в Босна и чужбина, които са успели да избегнат смъртта и разрушенията на войната от 1992-1995 г., когато воюваха сърби, хървати и босненски мюсюлмани.

"Много хора пазят и до днес предмети от войната и имат желание да споделят своя опит", разказва Халилович.

Сред изложбата е и кукла Барби, дарена от 27-годишната Асмира. Тя е била на 3 години, когато сръбските сепаратистки сили гонят семейството й от източния град Братунац. Бащата на момичето е пратен в затворен за политически престъпници.

Асмира заживява в център за вътрешни мигранти в Тузла, където единствените играчки били предимно за момчета. Представлявали гумени топки. Но един ден един съсед в лагера й дава кукла Барби.

"Грижих се за нея като за нещо свещено. Винаги спеше в кутия за обувки. Куклата нямаше име, но когато си играех с нея, тя или продаваше храна, или зашиваше раните на пострадалите, или пък се грижеше за болните. По-късно аз станах лекар", разказва тя.

Босненският конфликт е най-кървавата война в Европа след Втората световна война, а етническите разделения все още са популярни в страните от бивша Югославия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Genocid izvarshen prez 20 vek ot srubskite glavorezi izbili nad 250 hilqdi bosnqci
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да се правят "музеи"Всичко да отиде в гробищатаЧували ли са тези за отмъщението на фараоните?То е тъкмо това, да разрушат живот, да отведат хората и да ползват вещите за музеи.Един ден се връща върху тези които са го правили - - същото.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е поредния пример в историята, че войната вместо да реши проблеми - създава нови!Босненци и сърби заедно бяха силни - и култура и музика и т.н.заради тъпия и агресивен ислям и шувинизма на сърбите се стигна до тоя Ад.Дано идните поколения живеят в мир
3
4
 
16
 
! Отговори
от ония свят преди 7 години
Войната в Югославия беше подпалена от Ханс-Дитрих Генчер и неговия наследник, Йошка Фишер! Те мразеха славяните и православната църква. Безразборното избиване на сръбски граждани бе поето от НАТО. С брутални бомбардировки, предимно на цивилни обекти!
2
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асминко Халилович ... Асмира ... Ало, сайта (Марийчето)! А, бе, сръбски деца не са ли расли по време на войната? Само мюсюлманчета ли е имало? Само те ли имат спомени от натрапената война?Ами сгрешените ракети, дето паднаха у нас?Много едностранна ви е статията.
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1 дори САЩ нищо друго да не сторят САМО за ТОВА заслужават вечна признателност от Всеки Българин