"Без будилник": Кефалония – тюркоазено вълшебство

Най-големият от йонийските острови в Гърция предлага не само мечтаната почивка
Обновена: 29 сеп 2016 17:02 | 29 сеп 2016 16:37, Веселина Йорданова
21

Плажът Миртос. Снимка: Личен архив

Септември си отива, а с него и летните ни морски приключения. Кое ще се сбъдне – прогнозите за силен студ още от следващата седмица или за циганско лято, предстои да видим, а дотогава може още да си спомняме за морето...  В "Без будилник" споделяме последното ни морско бягство, посветено на най-големия от Йонийските острови в Гърция - Кефалония.

Нашата обиколка всъщност започна от "острова на костенурките" Закинтос, до който стигнахме с кола и ферибот, продължи до Кефалония и завърши в Лефкада.

Стачката на фериботите през два от почивните дни обаче ни "принуди" да останем ден повече от предвиденото в Кефалония, който ни доказа само едно – има много какво да се види там.

Той е най-големият от групата на Йонийските острови. Някак обаче остава встрани от интереса, който има към Закинтос или Лефкада като място за туризъм или може би по средата.

Всъщност малко известно е, че и тук морски костенурки Caretta caretta снасят яйцата си през определено време от годината – на плажа Каминия.

Кефалония е с площ от около 800 кв. км. Най-високата точка е планината Енос (1628 м), която е обявена за природен парк. Преди да се потопим в синьо-зелената прегръдка на плажовете, изкачихме върха. Там, в малка метална кутия, има книга за послания, в която и ние написахме своето – знак, че сме били тук и своеобразен поздрав към следващите пътешественици.

Е, не срещнахме диви коне, каквито има в природния парк, но може би следващия път. Времето също ни предложи повече облаци, отколкото гледки, но бяхме благодарни за всяка една от тях, защото бяха наистина зашеметяващи - скали, облаци, води, селца, дървета, имаше наистина всичко.

Силното земетресение на острова през 1953 година разделя живота му на две, защото след трусовете хиляди го напускат. Може би и по тази причина тук не може да очаквате "добре разработен туризъм" – големи луксозни хотели или шумен нощен живот, но това е по-скоро плюс.

Именно земетресението е срутило част от покрива на пещерата Мелисани – една от местните забележителности. През него нахлуват снопове светлина, които се отразяват във водите на езерото в пещерата, образувайки прекрасни отражения.

Известна е като Пещерата на нимфите, а според легендата нимфата, чието име носи, била нещастно влюбена в бог Пан и се удавила от отчаяние в езерото. В него има и морска вода, която идва от далечна точка на километри, близо до столицата Аргостоли.

Да, точно така – вътре се влиза с лодка, която плува бавно по кристалната вода. Може да видите дъното, а лодкарят ще ви закара до сърцето на пещерата с песен – не само за да ви убеди в добрата акустика тук, но и за да не забравите бакшиша.

Спомняте ли си русалките от "Карибски пирати"? Мястото е такова, че наистина може да чуете "песните" им.

Не пропускайте и близката до нея пещера Дрогарати, за която разказват, че е била убежище на дракони. Освен многобройните сталактити и сталагмити, тя предлага и прекрасна акустика, изпробвана лично от прочутата Мария Калас. Изпробвахме я и ние – с българска народна песен...

Кефалония предлага и прекрасни плажове – с пясък в различни цветове и с камъчета, обградени от внушителни скали или малки и уютни.

Виещият се път до Миртос, който винаги е на челните места в класации за плажове, е с незабравими гледки към синьо-зелената вода и белотата на сушата, която мият водите. Плажът е осеян с малки мраморни камъчета и предлага прегръдката на чистите си води.

От двете страни той е ограден от стръмни скали, както и от малки пещери, в които вълните се разбиват.

Макар и не във високия сезон, Миртос бързо се напълни с желаещи да се насладят на красотата му. Колкото и да изглеждат "диви", плажовете ни впечатлиха и с друго – малки уютни таверни в съседство или барове от дърво с тиха музика, които осигуряват всички удобства, без да се натрапват.

Посетихме и плажа Кси – с червения му пясък и бистрата вода. Много от посетителите се възползваха да се намажат с лечебна хума, която се стича от околните скали.

Чаровното градче Асос с крепостта си от 15 век пък е рай за фотографите с малките къщички в различни цветове и романтичните улички. Привлича и с възможностите за плуване в красиви заливи.

Потегляме за Лефкада от китното малко пристанище Фискардо с накацали над него традиционни къщи - останали незасегнати от земетресението.

Това е едно от най-живописните места на Кефалония. Паметник на жаба е издигнат в чест на формата на острова, която наподобява земноводното. Съвсем наблизо е Музеят на маслината, виното и хляба.

Островът е известен и с манастира на Света Богородица. Около средата на август там се появяват малки змии с кръст на челото, за които се счита, че са божия проява.

Кефалония е и сцена на филм, заснет по романа на Луис де Берниер "Мандолината на капитан Корели", а в главните роли са Никълъс Кейдж и Пенелопе Крус.

Признавам, че с известна тъга тръгнахме за Лефкада, макар че тя също е поразително красива. Какво може да откриете там – вижте в нашия "Без будилник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Без будилник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 7 години
тая снимка и статия стои вече 10 дена, Я пак ми кажете,че не е реклама !3 пъти ходих в гърция и повече няма да им стъпя,защото са долни хитреци, е така усмихнато ти се хилят и лъжат.Да живей България !
20
0
 
8
 
! Отговори
vaco преди 7 години
Пропуснали сте Ithaka & Paxi срещу Парга ...разкошни са
19
3
 
10
 
! Отговори
Nona преди 7 години
До Анонимен 12Била съм два пъти на Закинтос,и двата пъти имах късмета да ги видя,при това втория път съвсем отблизо,беше по-дребен екземпляр,но беше впечатляващо-имам страхотни снимки!Пожелавам късмет на всички и не търсете конспирация във всичко
18
0
 
10
 
! Отговори
/// преди 7 години
Региона като зяло е много хубав, освен Кефалоня и съседните острови Лефката и Закинтос, също си заслужава да се посетят.
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да плува сред отчоните води на нашето черноморие аз вече само Гърция. Нека мутрите си отсядат в хотелите на брега на морето дето са си построили. Нека мутрите да плащат 15 лв за чадър и шезлонг. Аз на Гърция пия си бирата и ми дават шезлонг.
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да умрели гърците да се рекламират в българските сайтове. Те си имат световно известните дето ги рекламират с посещенията си.А островите в Йонийско море са магия
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей браво! Разкрихте ни! Така е, цяла Гърция е скрита реклама. Всъшност е много гадно, не ходете изобщо, стойте си само в България! Ей, как бързо ни разкрихте, номер едно сте!
14
7
 
10
 
! Отговори
скрита реклама преди 7 години
Е,така хитрите гърци си правят реклама -форуми,постове,мнения - Реклама !а,ние гупаците само си плюеме по родината- Че знаете ли аз какви снимки имам от България
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък бях това лято на Закиннос и видях няколко костенурки, едната плуваше в пристанището, между лодките.
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Nona - тия костенурки са мит, тва е византийски номер за източване на европейски пари! всичко е финансирано от ЕС, а защитените зони са километрични, като на всеки 500м има бараки с природо-защитници в тях /платени и то добре/, джипове "Нисан" с обозначения обикалят обозримо и арогантно! нема костенурки, нема яйца, само огромни пропагандни фото пана. бил съм две години по два месеца - нищо! ни костенурка ни яйце! а иначе, ако имам възможност, бих прекарал дните отредени от Бог, на Закинтос
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До PANAYOT APOSTOLOSВ българския няма такава дума океанос .И океанос на гръцки означава океан разбра ли.
10
2
 
18
 
! Отговори
PANAYOT APOSTOLOS преди 7 години
ИМЕТО НА ЦВЕТА НА ВОДАТА Е ''ОКЕАНОС'' , АНЕ ТЮРК ОАЗ !!КОГАТО ГЪРЦИТЕ СА КРЪСТОСВАЛИ ОКЕАНИТЕ И МОРЕТАТА, ТУРЦИТЕ СА БИЛИ В ПЕЩЕРИ И В ПУСТИНИ В МОНГОЛИЯ И КАЗАХСТАН..НЕ МОЖЕ ЦВЕТЪТ НА ВОДАТА В МОРЕТАТА И ОКЕАНИТЕ --- ДА БЪДЕ КРЪСТЕНО НА НЯКАКВИ ДИВИ НОМАДИ ОТ СРЕДНА АЗИЯ, БЕЗ ЗНАНИЯ И ДОСТЪП ДО ОКЕАН И МОРЕТА !!....КОГА ТУРЦИТЕ СА ИМАЛИ ИЗЛАЗ НА МОРЕТА И ОКЕАНИ ?? , ЧЕ ЦВЕТЪТ НА СВЕТЛО-СИНЬОТО ДА НОСИ ТОВА СМЕШНО И НЕТОЧНО ИМЕ -- ''ТЮРКОАЗ'' ?? !ЦВЕТЪТ СЕ НАРИЧА ''ОКЕАНОС'' !!
9
1
 
9
 
! Отговори
Nona преди 7 години
Йонийските острови са наистина изумително красиви,с тяхна си атмосфера и чар.Костанурки карета-карета съм виждала и в залива на Аргостоли,не само на Закинтос
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Az - на Кери бийч, кръчмата на плажа! или за сирене в мандрата на Агиос Леон! и още къде ли не!?
7
0
 
2
 
! Отговори
Геле преди 7 години
До ЙосИзброените плажове са на Лефкада. Това е за Кефалония. На края на статията има линк към статия за Лефкада.
6
4
 
2
 
! Отговори
Йос преди 7 години
Кефалония е най-тъпия остров, виж Лефкада и Закинтос си е класа. Като гледам не си посетил Порто Кацики, Егримни или Агиофили, което значи, че нищо не си видял от Лефкада ;)
5
15
 
4
 
! Отговори
не е за българи преди 7 години
ходете от май до август, щот аз ходя на йонийските острови рано пролет или есен, м много ми е неприятно да ми се мотаят българи пред очите! ходете на халкидики, там ви е по близо, до Занте и Лефкада е далече, немски и холандски аероплани летят от средата на април до октомври, и англичаните пристигат по същото време, на източно европейците също им е любима дестинация, а без азиатци не може - тук са и през март, и американците предпочитат по-рано през април или късно през октомври! неидвайте!
4
34
 
7
 
! Отговори
баровецъ преди 7 години
смешни са гръцките островчета, аз съм бил на Бахамите, Пуерто Рико и Куба, и да ви кажа те са в пъти по красиви от тези гръцки чукари. Ама кво да ви разправям, вие сте на ниво бунгало в Китян, и най много да запалите Голфа и да идете до гърция, и си мислите, че е кой знае какво
3
0
 
9
 
! Отговори
Az преди 7 години
Според мен Закинтос е най-добрата дестинация от Йонийските острови, но ако знаеш къде да отидеш - далече от шумните плажове на юг ;)
2
0
 
11
 
! Отговори
petarziz преди 7 години
prekrasno mqsto

Спонсорирани публикации