Как да подпомогнем мозъка преди изпит или интервю?

Няколко полезни съвета за храните и дневния режим
30 окт 2016 22:45, Eкип на Puls.bg
14
 Как да подпомогнем мозъка преди изпит или интервю?
Източник: Reuters
Предстои ви интервю за работа, труден изпит или презентация, която трябва да изнасяте пред много хора. Притесненията ви са толкова големи, че не можете да сложите и хапка в устата си. Балансираното, пълноценно хранене обаче е едно от нещата, които са ви нужни, за да повишите шансовете си да се представите добре на изпитанието. Другите са: добра организация на деня и малко допълнителна помощ за добро настроение.
 
Храни за памет, концентрация и увереност
 
Правилното хранене е в основата на функционирането на всички органи и системи. Приемът на неподходящи храни може да доведе до нервност, напрегнатост, мудност на мисълта и реакциите. Докато здравословната балансирана диета ще ви помогне да сте по-концентрирани и да реагирате по-бързо. За да се отличавате с бързина на мисълта, стабилна памет и спокойно, овладяно поведение, в дните преди важното за вас събитие консумирайте повече: 
 
  • Храни, богати на Омега 3 мастни киселини – сьомга, сардини, ленено семе, авокадо и др. Омега 3 мастните киселини са градивна част на мембраните на мозъчните клетки. Редовното им включване в менюто поддържа и увеличава умствените способности. Допълнителни ползи от тях - предпазват от депресивни състояния и подобряват паметта и концентрацията.
  • Храни, богати на В-витамини - яйца, грах, броколи, спанак, месо и др. Повишават продукцията на серотонин и допамин в организма. Т. нар. „хормони на щастието” намаляват нивата на стрес, предпазват от проблеми със съня, способстват за подобряването на емоционалното състояние и общителността. Ще ви поддържат по-спокойни и самоуверени, което може да бъде от ключово значение за представянето ви. Действието им също така повишава енергията и нивата на мотивация. Все неща, които не остават незабелязани по време на едно интервю за работа например. 
  • Пълнозърнести храни – пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти. Приемът им на закуска ще ви осигури енергия за целия ден. Съдържащите се в тях полизахариди за източник на постоянен приток на глюкоза чрез кръвообращението към всички органи. Т.е. поддържат се постоянни нивата на енергия, което подпомага работата на мозъка. Повишават концентрацията и пъргавината на ума. 
  • Кафе (в умерено количество) - кофеинът стимулира продукцията на адреналин и допамин, което за кратък период от време повишава умствената активност. 20 минути след консумация на чаша кафе се радвате на по-добра концентрация и прилив на енергия. Все пак, имайте предвид, че този ефект преминава след 3 часа и води до обратното състояние. Така че е добре да пиете малко кафе примерно 1 час преди събитието. Прекомерната му консумация също така засилва нервността и тревожността. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
За сьомгата не...! преди 7 години
Сьомгата е токсична бе, не разбрахте ли!? Норвежката по-точно.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това значи ли че ако ромите започнат да се хранят с броколи, сьомга, ленено семе и авокадо ще станат грамотни ученолюбиви и интелегентни ?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми как, като за начало не четете днес бг.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се скарахте, бе?

Спонсорирани публикации