"Без будилник": Хапкидо и кумдо от Солун в София

Когато мечът е медал или защо адвокати тичат с тояга из залата
Обновена: 10 ное 2016 18:28 | 3 ное 2016 15:30, Екип на Dnes.bg
11

Снимка: Hapkido Kassandros

За самозащита, за изграждане на духа и тялото, за себепознание и личностно израстване... Да, ще говорим за бойните изкуства, в които може да се открият много еднакви и различни неща. Но как да изберем своето? Има и не толкова популярни у нас, които тепърва ще намират своите последователи и точно на това е посветен днешният "Без будилник". Елате с нас отново в залата за тренировки!

"Кумдо е бойно изкуство, не спорт, не игра, не имитация на бой с меч... Кумдо не може да научиш сам, без учител, за два месеца, или по видео в интернет. В кумдо няма медали – мечът е вашият медал…".

Думите са на гръцкия майстор по хапкидо и кумдо от школата Дук Моо Димитрис Ифантидис от Солун. На двудневен семинар в залата на столичния "АBC Fight Club" по покана на майстор Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до) гръцкият майстор представи малко познатите у нас, но много атрактивни корейски бойни изкуства.

Това бе първото гостуване у нас на Димитрис Ифантидис, който има впечатляваща биография в различни бойни изкуства. Носител е на VI дан хапкидо, VI дан таекуон-до, III дан кумдо, II дан джудо, бил е член на гръцкия демонстрационен отбор по таекуон-до. Заедно с учениците си Василики Маркоци и Янис Баласис, той показа от древни бойни техники за самоотбрана без оръжие и боравене с меч, до практични полицейски умения.

Семинарите с чужди майстори са много популярна практика в развитието и разпространението на хапкидо и кумдо. В отсъствието на състезания, семинарите са мястото, където отиват най-мотивираните, тези, които са готови да отделят време и средства, за да научат нещо ново, да обменят опит, да участват в тренировка, различна от обичайната.

Хапкидо и кумдо нямат популярността на таекуон-до, карате, нито спортната слава на джудо и самбо. Останали сравнително далеч от филмовото, медийното и обществено внимание, хапкидо и кумдо запазват в някаква степен сходството с традиционните бойни изкуства на Изтока.

Наред с това, все по-често техники и методики от тях се използват в обучението и подготовката на хора от системата за сигурност, полицейски и специални части, хора, ангажирани с опазването на обществения ред, охранители и т.н., разказва гръцкият майстор. 

Хапкидо и кумдо не са замръзнали във времето бойни изкуства, където сляпо се следва традицията. Съвременната тренировка при тях е добра система за активен и здравословен начин на живот, физическо и психическо развитие.

В хапкидо практически безкрайният брой техники на захвати, ключове, удари, блокове от право, седнало, легнало положение, игра с центъра на тежестта, психологически похвати, дава неограничена възможност за тренировки и израстване. Освен върху техника, се работи и с дихателни упражнения, познание за устройството на човешкото тяло, психология, акупунктура...

Кумдо е корейското бойно изкуство за боравене с меч, чийто аналог е по-известното кендо в Япония. Тренировката в кумдо е динамична, разнообразна, подчинена на традициите на Изтока. В миналото занимание за елита, и днес кумдо запазва ограниченото си, донякъде елитарно разпространение, тъй като изкуството на меча не може да бъде усвоено от всеки, обяснява гръцкият майстор. "Кумдо не е за всеки. В миналото, а и днес, към него се ориентират хора от средно и по-високо социално ниво", допълва Димитрис Ифантидис, който има богат опит със семинари и тренировки в цяла Европа.

По думите му – в редица европейски страни това бойно изкуство е предпочитано например от хора от адвокатските среди. Тренировките са динамични, разнообразни, започва се с елементарни движения с дървени тояги, които са по-евтини и имитират меча.

Тоягата като оръжие е позната по цял свят, в страните от Балканите също. Тренировката с тояга прави ръцете и тялото гъвкави, раздвижва всички стави, мускули и е много полезна при днешния заседнал начин на живот. Само майсторите от определено ниво нагоре боравят с истински меч, подчертава Димитрис Ифантидис.

В 21 век в бойни изкуства като хапкидо и кумдо може да се види развитието на изкуството на самоотбраната и неговото приложение. От древността, когато е било част от заниманието на елита, до съвремието, когато умението да обезвредиш без да нараниш, е все по-ценно в системата на сигурността.

Днес все повече служителите в сигурността и полицаите са ограничени в използването на сила. В преследването на човешките права, те дори могат да изгубят работата си, ако наранят някой особено буен нарушител. Затова толкова полезни се оказват техники от бойни изкуства, специализирани в болезнени захвати и ключове като хапкидо, които водят до обезвреждане на противник.

Много търпение, постоянство, дисциплина и етика има в хапкидо и кумдо. За да усвоиш една техника, са необходими хиляди повторения. Гръцкият майстор не спира да повтаря, че това са бойни изкуства за цял живот, че в тях липсва състезателният спаринг, че всички техники са прецизни, работи се с точност до сантиметри, за да намериш жизнените точки по човешкото тяло, които водят до обезвреждане на противника.

Хапкидо е подходящо и за жени, и за деца, казва от личен опит майстор Василики Маркоци (IV дан хапкидо), която е първата ученичка на Димитрис Ифантидис. Започнала преди 16 години с хапкидо, днес тя е първата жена в Европа, достигнала майсторската степен от IV дан в това бойно изкуство. През май тази година организира и първия детски турнир по хапкидо за клубовете от цяла Гърция.

Характерно за школата Дук Моо, на която са представители, е, че всички техники се учат само чрез тренировки и чрез личния практически опит. Хапкидо и кумдо не са бойни изкуства, които могат да бъдат усвоени чрез видеоклипове и по книги.

Изкуството на самоотбраната е различно, слабо познато и практически безкрайно. За да го изучаваш, трябва да му отделиш време, да имаш добър учител, и да не забравяш, че колкото и да си добър, постоянно учиш нещо ново, казва в заключение Димитрис Ифантидис.

Автор: Денка Стоянова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има една много болезнена хватка от хам *** за жени .*** застава зад вас и ви го вкарва ,като същевремено ви държи ръцете извити в болезнена хватка .
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ген полк Гадорянкой крис, крис де гармо или крис барнс?
4
1
 
5
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Хапкидо е микс от айкидо и таекуондо. Много ключове, захвати и високи удари с крака. Но Пенджак силат е най мистичното. Индонезийско е. Използват ножове Крис. Доста екзотично оръжие. А най любимия ми майстор по бойни изкуства е гаднаря от Сянката на орела с Джеки Чан. Уан Джан Ли. Невероятен човек. Кореец. 9 дан. По добър в ударите с крака просто няма.,
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Днес все повече служителите в сигурността и полицаите са ограничени в използването на сила. В преследването на човешките права, те дори могат да изгубят работата си, ако наранят някой особено буен нарушител."Дори ако този нарушител се нахвърля върху полицая с Калашник в ръката, жилетка с тротилови шашки и крясъци "Аллах Акбар!" ли? Дори тогава ли трябва да го пазим да не го нараним случайно за да не му нарушим човешките права???
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите полицаи дали са ги чували...
1
2
 
3
 
! Отговори
Пат Лак преди 7 години
Това да не са тиквите "Хокайдо"?

Спонсорирани публикации