Ключови за вота – 25% колебаещи се!

ГЕРБ има крехка преднина пред БСП – 31.5% срещу 29.6%
104
Ключови за вота – 25% колебаещи се!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Няколко дни, след като започна предизборната кампания ГЕРБ има крехка преднина пред БСП - 31.5% срещу 29.6%. Това сочат данните от проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 16 - 23 февруари 2017 г. със собствени средства.

Според социолозите това не позволява да се правят прогнози за след изборите.

"Наблюдаваме висока степен на поляризация, на противопоставяне и фокусирането на кампанията върху тези две политически сили вероятно ще им донесе допълни бонуси", предположи шефът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Около 66 на сто от анкетираните заявяват, че са готови да гласуват, но трябва да се отбележи, че проучването е направено преди Конституционният съд да отмени задължителното гласуване.

Ключови са тези около 25%, които ще вземат решение по време на кампанията.

Обединените патриоти влизат в надпреварата като трета сила с 10.8% от решилите да гласуват.

Вътрешните противоречия, довели до напускане на техни доскорошни депутати обаче се отразява негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията, които губят по около 5 пункта доверие.

Подобна ерозия в доверието към лидерите на патриотите поставя въпроса дали няма да се отрази на електоралната подкрепа за тях в хода на кампанията и да сближи позициите им с тези на ДПС и партията "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки, смятат анализаторите.

Към момента, ДПС привлича 6.8% от решилите да гласуват, а партия "Воля" стартира кампанията с 5.7% подкрепа от решилите да гласуват.

С голямо значение за крайния резултат ще бъдат и тенденциите сред по-малките десни и леви формации.

Нарастващата поляризация между ГЕРБ и БСП може да фокусира вниманието върху двете основни партии, което би затруднило останалите по пътя им към парламента.

Същевременно обаче, прекомерната агресивност, взаимни обвинения и компромати между ГЕРБ и БСП могат да стимулират повече хора да се обърнат към по-малките партии.

В първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-та бариера е Реформаторския блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват и реалистични шансове за представителство.

Коалицията Движение "Да, България" стартира кампанията с 2.6%, а "Нова Република" с 1.5% от решилите да гласуват.

Единствената по-различима алтернатива в ляво – коалицията "АБВ - Движение 21" влиза в кампанията с подкрепата на 2.9% от решилите да гласуват.

Нейният шанс за постигане на по-добър резултат са самоопределящите се като ляво-центристки избиратели, които БСП не успява да мобилизира зад себе си.

Проучването на "Алфа рисърч" сочи още, че месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%.

Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани – 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки.

За разлика от правителството, служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
 
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
8
 
! Отговори
bb преди 7 години
Мога да гласувам единствено за разпаряне корема на олигархията и лява, и дясна. Засега няма такава оферта, всички до един са от мафията. Ох, дано ги докопаме някога... засега няма шанс. Никакво гласуване!
68
4
 
14
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Гласувайте за когото искате - нищо няма да се промени.Освен, че ще легитимираме поредните крадци.
67
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и аз така не искам Бойко --аз съм млад човек и видях 7 години какакви безобразия направиха ГЕРБ.Връзкарство, калинки, кражби! Няма работа, ако не си човек на правилният човек!
66
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никога повече ГЕРБ..народа намрази ГЕРБ..много ни лъгаха и много откраднаха
65
3
 
9
 
! Отговори
ист преди 7 години
6.8 % за ДПС. ДОСТ не се споменава. На президентските избори гласовете на двете партии за Орешарски и Цачева бяха почти равни. Математически това значи че двете партии няма да преминат 4 процентната бариера. Което е добро. Запомнете.
64
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туморът на България е ДПС и моделът КОЙ.ТОЙ държи зависими и ГЕРБ и БСП.Това докато не се разбира от повечето хора,разликата между управлението на тия две партии ще е във на КОЙ фирмите и хората ,отиват парите от еврофондове и размерите на кражбите.БСП със сигурност са поогледнели повечко от стоене в опозиция.Жалко за България и българите.
63
11
 
12
 
! Отговори
Кутев преди 7 години
Браво дрОгаре !За най-активните ***, копейките са гарантирани ! Освен това, ще получите награда - лист от в.Работническо дело използван в тоалетната, лично от др. Т.Живков !Венсеремос !
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Шанс за БСППосмали мънго!
61
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За БКП гласуват само, ***, крадци и стачи бабички. Само паднала маса
60
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма изход освен излизане от ЕС и НАТО и закриване на ГЕРБ, БСП и ДПС.
59
24
 
15
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Алооо, колебаещите се.Гласувайте за Бойко , че дойде ли Нинова с България е свършено. Не помните ли ? Не помните ли как ни пр....а Царя ?
58
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ще да е толкова луд да гласува пак за герб че и водели предизборно.....не е истина просто.
57
8
 
20
 
! Отговори
88 преди 7 години
Аз съм млад човек и видях 7 години какакви безобразия направиха ГЕРБ.Връзкарство, калинки, кражби! Няма работа, ако не си човек на правилният човек!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 62я мислим дека най-ключови ще са купюрите от 50 кинта-ей за това, процентите на участниците в проформа упражнението - постоянно пада.не се купува туй, което не можеш да купиш - самосъзнанието и достойнството!!
55
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РеалистРеалността е, че в България след 1989 година досега са управлявали само СДС, НДСВ и ГЕРБ-значи си в друга реалност. моята реалност показва, че комунистите- идеалисти, бяха изчистени от бкп още в средата на 70-те, при което партийците от "бкп", чрез десетките си мутации, управляват и до днес, но вече под флага на "частната собственост, капитализма, нато и еврейския съюз", приватизирайки труда и построеното от тези, които изтикаха още през 70-те
54
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога повече БКП на власт....Никога
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересна тема е ДПС. На практика ДПС винаги е била с управляващите, вкл. и с ГЕРБ в последните години. ДПС подкрепяше СДС до 2001 година. После ДПС и НДСВ бяха в управляваща коалиция (2001-2005),. После пак ДПС заедно с НДСВ и БСП. ДПС качи на власт Орешарски, но и ДПС го свали най-вероятно след договорка с ГЕРБ. След това ДПС подкрепяше ГЕРБ, въпреки че официално не беше в управляващата коалиция.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я мислим дека най-ключови ще са купюрите от 50 кинта
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ало! ще се спънем ли трети път в една и съща тиква? При това прогнила.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички е менте. Като се почне от футболното ни първенство, бутилираните вина, бутилираната вносна бира, хляба, млякото, фалшивите новини, некачествените горива, електромерите и самите депутати. Та дори и новини циркови артисти политолози, Бхк и прочие смешници като НПО-то Алфа рисърч. Апропо, от къде получават финансиране има ли инфо в държавата ни. КОЙ ги финансира.

Спонсорирани публикации