Ключови за вота – 25% колебаещи се!

ГЕРБ има крехка преднина пред БСП – 31.5% срещу 29.6%
104
Ключови за вота – 25% колебаещи се!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Няколко дни, след като започна предизборната кампания ГЕРБ има крехка преднина пред БСП - 31.5% срещу 29.6%. Това сочат данните от проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 16 - 23 февруари 2017 г. със собствени средства.

Според социолозите това не позволява да се правят прогнози за след изборите.

"Наблюдаваме висока степен на поляризация, на противопоставяне и фокусирането на кампанията върху тези две политически сили вероятно ще им донесе допълни бонуси", предположи шефът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Около 66 на сто от анкетираните заявяват, че са готови да гласуват, но трябва да се отбележи, че проучването е направено преди Конституционният съд да отмени задължителното гласуване.

Ключови са тези около 25%, които ще вземат решение по време на кампанията.

Обединените патриоти влизат в надпреварата като трета сила с 10.8% от решилите да гласуват.

Вътрешните противоречия, довели до напускане на техни доскорошни депутати обаче се отразява негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията, които губят по около 5 пункта доверие.

Подобна ерозия в доверието към лидерите на патриотите поставя въпроса дали няма да се отрази на електоралната подкрепа за тях в хода на кампанията и да сближи позициите им с тези на ДПС и партията "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки, смятат анализаторите.

Към момента, ДПС привлича 6.8% от решилите да гласуват, а партия "Воля" стартира кампанията с 5.7% подкрепа от решилите да гласуват.

С голямо значение за крайния резултат ще бъдат и тенденциите сред по-малките десни и леви формации.

Нарастващата поляризация между ГЕРБ и БСП може да фокусира вниманието върху двете основни партии, което би затруднило останалите по пътя им към парламента.

Същевременно обаче, прекомерната агресивност, взаимни обвинения и компромати между ГЕРБ и БСП могат да стимулират повече хора да се обърнат към по-малките партии.

В първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-та бариера е Реформаторския блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват и реалистични шансове за представителство.

Коалицията Движение "Да, България" стартира кампанията с 2.6%, а "Нова Република" с 1.5% от решилите да гласуват.

Единствената по-различима алтернатива в ляво – коалицията "АБВ - Движение 21" влиза в кампанията с подкрепата на 2.9% от решилите да гласуват.

Нейният шанс за постигане на по-добър резултат са самоопределящите се като ляво-центристки избиратели, които БСП не успява да мобилизира зад себе си.

Проучването на "Алфа рисърч" сочи още, че месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%.

Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. 55% от пълнолетните българи не изразяват конкретно мнение за работата на служебния кабинет, а останалите са по-скоро поляризирани – 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки.

За разлика от правителството, служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Настоящото изследване е проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
 
Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че що трябва да те убеждавам? В каца без дъно колкото и вода да наливаш, все е празна.
48
6
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Българи, гласувайте за всяка една партия различна от БСП, ГЕРБ И ДПС/ДОСТ. Нужана е коренна промяна, а досегашните, които ни лъгаха и грабеха да бъдат наказани.
47
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Реалността е, че в България след 1989 година досега са управлявали само СДС, НДСВ и ГЕРБ. Има други партии, които уж са били във властта или на власт, но реално не са управлявали самостоятелно, вкл. и БСП през 1995-1996 години. СДС управляваше от 1990 до 2001 година, когато бяха изместени от НДСВ. НДСВ управлява до 2005 самостоятелно, а после диктуваше какво да става в тройната коалиция. От 2009 дойде ГЕРБ и макар че им трябваше подкрепа и от други партии, на практика ГЕРБ решаваше всичко досега
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УЛИЦАТА ИЛИ УЛИЧНИЦИТЕ?
45
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троловете на комунустите са налазили всички възможни сайтове и се опитват да убедят хората,че столетницата се възражда и ни чакат най-светлите години.Абе,господа,от толкова управление на комунисти до къде сме в момента.Най-бедни,най-болни,най-нещастни,най-ниско образовани и тн.И ГЕЕБ не са по-различни , както и ДПС,АБВ,ДОСТ.Във тях са пропити синовете и внуците на хората,убили интелигенцията и потенциала на България.ЗАЩО да гласувам за тях.Дайте минусите и ми отговерете логични,че да ме убедите
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо бяхте в тройна коалиция с ДПС? Защо ГЕРБ досега два мандата НЕ бяха в коалиция с ДПС?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ИЗБИРАТЕЛИ ГЛАСУВАТ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ПАРТИИ ЩЕ ИМА В ПАРЛАМЕНТА. КОЕТО Е ДОБРЕ!
42
9
 
6
 
! Отговори
Шанс за БСП преди 7 години
Истината е, че БСП не са управлявали в България след 1989-та година в нормална обстановка, а и сега ако спечелят изборите пак ще е същото. През 2005-2009 години, БСП бяха в тройна коалиция. Преди това 1995-1996 Жан Виденов пое държавата с фактически фалирали банки още през 1992 година, които сините веднага ги записаха на негова сметка, плюс протести организирани от сините, които чрез тях докопаха властта. С Луканов през 1990 година беше същото - улицата управляваше. Сега няма да е по-различно.
41
1
 
3
 
! Отговори
маке преди 7 години
мен ме пишете у рибарите
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези Алфа рисърч са големи смешници. И за какво ги слагат на първа страница в този вестник. Те са за жълтата преса, най-много за вестник Чук - чук.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около 66 на сто от анкетираните заявяват, че са готови да гласуват, но трябва да се отбележи, че проучването е направено преди Конституционният съд да отмени задължителното гласуване.-Тюю, язък, че я няма третата шестица... :))Моята прогноза е - малко над 50% желаещи да участват в ритуала, като "политиците" ше се постараят да нажежат до край "споровете и противопоставянето", защото само наличието на "ток във веригата, т.е. разлика на потенциалите", може да задвижи мелничката на ритуала.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези Алфа рисърч били големи смешници. И за какво ги станат на Първанов страни във вестник днес. Тази новия е жълтата преса, най-много за вестник Чук - Чук.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5 % гласуваха с празното квадратче. Колкото за една партийка да влезе в парламента.Що така бе хора , има партии като слънце и лидери като слънце. Отворете си очите!
36
7
 
10
 
! Отговори
=== преди 7 години
Социолозите както винаги са "приятели" на истината и ни я спестяват - преднината е за БСП и е ОГРОМНА - между 15 - 20 % - затуй Баце гледа като пребозал и само ръси заплахи - пътници са и го знаят.........
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧАПАЙ, КОЛЪТ ЩЕ Е ЗА ТЕБ! Не си го пожелавай.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да се гласува за партиите,вече управлявали страната.Нека не бъдем с къса памет и отново да предаваме всластта в ръцете на хора от ДС- БСП И ГЕРБ.Само *** дава повече от два шанса и да очаква нещо да се промени.Веднъд взели властта,трудно я дават.Мислете като гласувате,понеже след изборите всички ще живеем в последствията.А тези,които не гласуват да не се оплакват после.От дивана промени не се случват.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези избори са поредната измама! Кога ще се събуди народът не знам ?!?!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам как се млатят софиянци по кръстовищата, дори децата им взеха да се убиват, накъде сме тръгнали и къде ще стигнем?
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се, защо сме най-бедни в Европа, защо имаме най-голяма корупция и защо толкова много се краде?СИГУРНО Е ОТ ДОБРОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ
30
0
 
9
 
! Отговори
Не разбрахте ли, преди 7 години
че НЯМА РАДОСТ ЗА БЕДНИЯ ЧОВЕК ?!

Спонсорирани публикации