Връщат километражите на колите втора ръка. Не веднъж, а дваж!

Разбираме го, след като покараме колата и изгори много масло
27 мар 2017 18:49,
42
Връщат километражите на колите втора ръка. Не веднъж, а дваж!
Снимка: архив, Reuters

Километражите на част от докарваните у нас употребявани леки коли са превъртани по 2 пъти. Това коменитра Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА), пред "Монитор".

По думите му веднъж това се прави, преди возилата да влязат в България, а след това и в автокъщите. Според него можем да разберем, че са ни преметнали, ако колата изгаря много масло или мощността е по-слаба.

По думите на Панчев това са признаци за по-голямо износване на двигателя и повече от обявените километри на колата. Освен това много често подобни автомобили се продават и без сервизни книжки, поясни още той.

Повечето такива случаи са с возила, докарани от Италия, Германия и Холандия, смята Панчев. Според него най-добре се вижда дали има промяна в пробега при колите с дигитален километраж.

Уредът се проверява със софтуер в оторизирани сервизи. Подобен тип диагностика отнема около час, а в работилниците искат различни суми като най-често цената възлиза между 60 и 80 лв.

Данни на Европейския потребителски център (ЕПЦ) във Франция пък сочат, че в Германия 1 от всеки 3 коли е на лъжливи километри, което пък води до щети за около 6 млрд. евро на година. Доста немски возила се вкарват в България, а според експертите промяна на цифрите на таблото увеличава крайната цена на автомобила с 3 хил. евро.

За справяне с проблема се предлага да се въведе общ сертификат за целия ЕС, който да гарантира, че автомобилите втора употреба не са с превъртян километраж. Документът ще се издава в момента на покупка на автомобила.

"Превъртането на километража създава рискове за потребителите и ги ощетява", каза Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ за България. Без познаване на реалното състояние на превозното средство шофьорът е по-малко внимателен към износването на спирачките, гумите, което пък води до по-голям риск от повреда или инцидент.

Манипулирането на километражите е забранено в 26 европейски страни, но само 10 от тях са въвели проверки преди закупуването на колата.

Миналата година Съюзът на българските автомобилисти (СБА) внесе предложение в парламента за въвеждане на 6000 лева глоба и от 1 до 3 години затвор за този, който си позволява да превърта данните на автомобилите.

Сред исканията на специалистите са да бъде въведена и сервизна книжка за всеки автомобил, в която да се записва и какви са километрите му.

От СБА дори искат въвеждане на закон за автомобилните сервизи, закон за пътната помощ, както и нов Закон за движението по пътищата.

В най-скоро време, след като новият парламент започне да работи нормално, предложенията ще бъдат отправени към транспортната комисия, планират от СБА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Ама и тоя какъв съвет дава.Колата може да е на 300 000км и да не гори масло.А и ако гори ти вече си я купил.Номера е преди да я купиш да хванеш тия признаци.Според мен по стара от 7.8 г. Не трябва да се купува.С тия пластмаси дори да е на малко километри ако е на много години проблемите почват.Не може да вземеш евтина кола от висок клас и да очакваш да е без проблем.
33
3
 
3
 
! Отговори
antikomunist преди 7 години
До до Маздааз съм се набутал с дизел и имам 5000 км за 1 година. Данък 240 евро. Бензиновите са със 100 евро по-евтини 47771
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропускаме задължителното отрязване на катализатора, защото това са ти едни 300-500 лв. чиста печалба. После почти човеците се тровят като ***. За България ефекта от демокрацията е сходен с този при Индианците и пристигането на "огнената вода", от местното население на Северна Америка са се редуцирали до под 1%.
31
1
 
16
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До всички които не искат да бъдат лъгани: Драги мои, все още сме в ЕС и можете да пътувате свободно. Автобусни линии има десетки. Да не говорим какви смешни/като цени/ оферти има от авиокомпаниите- за 50 евро летиш и се връщаш до Италия. Та дерзайте!! :)) Хващате първия полет/ автобус/ и идвате в Италия. И тук ви чакат хиляди коли по на 40 000 км с готови документи за по 500-600 евро!! ХЪхахахахаха! Елате, заповядайте!
30
0
 
4
 
! Отговори
Дкп преди 7 години
,,В най-скоро време, след като новият парламент започне да работи нормално, ,,
29
1
 
14
 
! Отговори
До Puerto Rico преди 7 години
За Бога братя! Не купувайте ! Ходете пеша!
28
0
 
19
 
! Отговори
Dada преди 7 години
Българите казваме НОВА кола,на автомобил произведен 2000 година.Искаме хем евтино,хем "стояла в гаража на някой дядо"....Сами се цакаме-купувача си мисли,че е уцелил "кьоравото",продавача-че е "хитранко лисанко"!Ами психологическата граница ни е до 200000км,но за такива финансови възможности-толкова.Всички са щастливи:)
27
0
 
2
 
! Отговори
XD преди 7 години
До БОГАТ ГУЩЕРМУ ХА ХА ХА ХО ХО ХО ХО ХО ХА ХА ХА ХА ХИХИХИХИХИХИХИИХИИХХИХИОХХХХХХХХХХ разплаках се!
26
1
 
22
 
! Отговори
bad_boy преди 7 години
Пропуснали сте в началото на статията да напишете и за внесените коли от Швейцария. Там колите са на страшно много километри - дори доста повече като цяло от тези в другите страни. С много екстри са, особено тези с големите двигатели и буквално не ги спират да ги карат. Голямата част от тях тук се продават хем с върнат километраж, хем и са преправяни защото имат сериозен удар.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Bad Company Хем туй в онуй, хем душата в Рая.........Не е коректно казано. Тя, душата отива в рая точно когато туй е в онуй...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21И какво ?
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22При всички случаи имаш по-голяма изгода от дизела!
22
1
 
12
 
! Отговори
Puerto Rico преди 7 години
За Бога братя! Не купувайте !
21
1
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Драги ми съфорумници, по принцип домакините трябва да пишат статии за манджи а не за автомобили. Но както и да е. С две думи....българина ИСКА ДА БЪДЕ ЛЪГАН. Много иска!! И пак много иска да си купи кола на 300 000 км за цена на кола на 50 000. Е, няма такова животно. Хем туй в онуй, хем душата в Рая.........
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Прав си! И най-много се радва когато преметне сънародник! Например: Българските хранителни стоки в българските складове в Англия са два пъти по-скъпи от същите стоки в турските складове.
19
2
 
24
 
! Отговори
до Мазда преди 7 години
за 13 години в германия колата е поне на 350000, аз живея в германия и карам сравнително малко и пак имам 22-25000 на година. а който кара дизел върти минимум 30000 на година иначе няма смисъл да караш дизел.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Взех си мазда 323 2.0 тд от частно лице Произведена е 2 000 година.. В българия е карана само две години а в германия 13 години километрите са реални 250 000 но за дизел това не е нищо. Цената за която я купих Е 1600 ЛВ. Същата такава мазда от 2 000 година я гледах в горубляне с върнат километраж на 150 000 за 3 500 лева. Много по изгнила и салона рошав. А тази дето я взех е лъскач и салона и отвън. Има само лека ръжда над дясната задна вежда. Двигателя мърка. Обслужих я и ми скочи на 2 000 лв
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18Ми нали така българина разбра демокрацията? Може да прави каквото си иска без правила. Това било "демокрация" по Балкански.
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8Е как ще карат Дачие ве :) егото им не го позволява. Трябва едно БМВенце за 2000 лв макс и един питбул вътре.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В развитите западно-Европейски държави за такъв вид престъпление се лежи в затвор! Някои нашенци го научиха по скалата на житейската алчност! :)))))А в България всичко може и за това е толкова велика!

Спонсорирани публикации