Зад кулисите на развратния живот на султана на Бруней

Налага ли строгия ислям монархът, за да изчисти името на семейството си?
9 апр 2019 21:30, Нели Христова
94
Зад кулисите на развратния живот на султана на Бруней
Снимки: Reuters

Султанът на Бруней определено знае как да си живее живота и да харчи милиардите, които печели от петролните кладенци в малката си страна. Сега медиите по цял свят отново говорят за него, но този път не става дума за поредния лъскав хотел, който е построил или поредното парти, което е организирал, а за ужасяващите закони, които наложи.

Още по темата

В рядко изявление към своите граждани султан Хасанал Болкиах заяви, че Бруней ще направи крачка към по-консервативния ислям. По думите му, вярата в Аллах щяла да направи държавата му "по-силна и забележима", а законите щели "да гарантират, че правата на всеки, независимо расата и вярата, ще бъдат зачитани". Едва ли хомосексуалистите, които ще бъдат убивани с камъни, ако бъдат заловени, са съгласни с твърденията на султана, но едва ли биха имали смелост да се опълчат на желанията му.

Поглеждайки назад във времето, животът на султан Хасанал Болкиах и брат му принц Джефри далеч не върви ръка за ръка със строгия ислям. Според някои експерти, приемането на Шериата точно в този момент е опит на султана да изчисти името на фамилията.

Между 1980-та и 1990-та година двамата братя организирали пищни партита, харчили милиони и дори държали харем в собствения си дворец. Те са собственици на луксозни хотели в Лондон, Париж и Ню Йорк, които сега заради новите закони, биват бойкотирани. Джефри бил собственик на яхта, която носела звучното име „Цици“ и две малки лодки, наименувани "Зърно 1“ и "Зърно 3“. А според Vanity Fair двамата братя били "постоянни спътници на хедонизма".

Те създават за себе си образа на плейбои, карат скъпи коли, покрай тях винаги има жени. Водят живот, който е в пълен разрез с Шериата.

Много жени са говорили за преживяванията си в харемите на братята Болкиах. През 90-те актрисата Джулиан Лаурън е едва на 18. Тя е привлечена от харизмата на Джефри и става част от харема му. Налага се обаче да си ляга и със самия султан Хасанал. Когато най-накрая се измъква от харема, пише книга, която е забранена в Бруней. В нея тя разказва за любовта на братята към алкохола и "не толкова праведния път, по който вървят".  А когато през 2013 г. обявяват, че започват бавното приемане на законите на Шериата, първата мисъл на Джулиън е: “Тъжно е как богатите могат да живеят по начин, който е строго забранен за останалите хора.“

През 1998 година бившата Мис САЩ Шанън Маркетик започва съдебни дела срещу братята. Тя била държана „в плен за 32 дни“ заедно с поне още 100 момичета, които трябвало да са под ръка на султана и да изпълняват, каквото той пожелае. Естествено, тя не печели делото, тъй като правителството на Америка дава имунитет на Боликах, заради статута им на лидери на Бруней. А те до последно отричат обвиненията, макар да има предостатъчно доказателства срещу тях.

По това време султанът е недосегаем

За 50-я си рожден ден той организира партито на всички партита. Кани на вечеря 3 хил. души, организира специален концерт на Майкъл Джексън и играе поло с принц Чарлз. Всичко това му струва 25 милиона долара – джобни пари за Хасанал Болкиах.

Но след това празненство настъпва публичен разрив в отношенията на султана с брат му Джефри. Прицът бил финансов министър на Бруней, когато настъпила тежката финансова криза през 1997 г.  Хасанал обвинил Джефри в това, че е присвоил 16 милиарда от хазната на държавата, нещо, което министърът отрича. Но въпреки това е свален от поста си и изпратен в изгнание. Води дела няколко години преди двамата да се договорят извън съда.

През 2001 година, за да се възстановят парите, близо 10 хил. вещи на Джефри са продадени на търг за 6 дни. Те включват огромен троянски бронзов кон, златни джакузита, порцеланови статуи на фламинго, симулатор на хеликоптер, Airbus и кола от "Формула 1“.

Въпреки всички загуби на държавата му и харчове, султанът на Бруней дълго време е най-богатият човек на света, преди да бъде свален от тази позиция от Бил Гейтс.  В сметката си той има 20 милиарда долара и е собственик на най-голямото частно имение, което има 1788 стаи, 257 бани и климатизирани конюшни за 200 понита за поло. Навярно и паркингът на дома му е изключително голям, тъй като притежава няколко редки автомобила от марката Lamborghini, 500 Rolls Royce-са и дори болиди от F1. Всъщност, общият брой на колите на султана е 2500. Те включват още марки като Bentley, Aston Martin и Ferrari.

Този начин на живот е непонятен дори и за останалите богаташи по света. А навиците на братята се унаследяват и в бъдещите поколения. Хасанал Болкиах има 12 деца от трите си жени. Сватбите на тези, които вече са сключили брак, са по-пищни от тези на принц Уилям и принц Хари взети заедно. Всичко – от дрехите до букета, е покрито със злато и диаманти.

Принц Абдул Матен е Instagram звезда, който прекарва живота си на скъпи яхти, частни самолети и луксозни хотели. А вторият му син – принц Азим, подобно на баща си и чичо си, организира луксозни партита, на които кани звезди като Памела Андерсън, Джанет Джексън и Марая Кери.

За населението на Бруней, което е 79% мюсюлмани, луксозният начин на живот на султана и семейството му е нещо, което просто трябва да приемат, без да задават въпроси. А и е почти невъзможно да се опълчат на каквото и да било - Хасанал Болкиах държи пълната власт в ръцете си, свободата на медиите е само мит и критиката към него е малка. Всъщност –  не съществува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
0
 
! Отговори
Мене си преди 5 години
Тодор Живков такива неща нямаше. Нито жени нито пари нито коли. Имаше само желязна политика и любов към народа си и резиденции, които той само ползваше. Ей това е истината който квото ще да казва
53
4
 
0
 
! Отговори
Мене си преди 5 години
Тодор Живков такива неща нямаше. Нито жени нито пари нито коли. Имаше само желязна политика и любов към народа си и резиденции, които той само ползваше. Ей това е истината който квото ще да говори. Имахме и икономикаЕто Ви сега какво имамеКакво причини Америка на света.В тази статия ще покажем действия на американското правителство, ще си поговорим за история и ще покажем нещата такива каквито са.Първо нека да хвърлим един поглед върху американската история:1.Те никога не са преживяли истинска война- Почти няма случай в историята военните сили на някоя държава да са бомбардирали т
52
4
 
4
 
! Отговори
:) преди 5 години
Всички султани живеят така.Навсякъде в ислямските държави.Понеже този подгони явно обратните, затова и слугинажни медиите залаяха.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"***, вие къде видяхте нарушение на исляма? "За наливането с алкохол какво ще кажеш, алахуугодно ли е?
50
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Абе, тия НПО-та нямат ли си? Хелзингски комитети? Гей организации, и други такива, с каквито ние изобилстваме последните години? Да подадат жалби в Страсбург, по правата на човека? Шегувам се, разбира се. Само у нас НПО-тата имат власт да правят политика, и то-режесирана отвън, а и платена отвън. Може и отвътре, когато става дума за протести, бели рояли, умни и красиви. Няма лошо, мое познато семейство, 3-*** "протестиращи" , така заработиха за почивка на морето, преди време.
49
0
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 5 години
Човека си има собствена държава, и си прави каквото си иска в нея, на практика 500 000 Хил. Брунейци работят за него
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А народът там как живее? В бедност и лишения?!
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами в пасквила не видях някой от семейството да се е занимавал с хомосексуализъм? ***, вие къде видяхте нарушение на исляма? Нима исляма забранява любовта мъжду мъж и жена, мъж и много жени, хареми и т.н.В какво го обвинявате или "дъговидните" плащат за плюене?
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нашите политици и бизнесмени искат да живеят така, а и почти са го постигнали.
45
0
 
11
 
! Отговори
А нашите Султани? преди 5 години
Какво ще ги правим нашите Султани ? Ще ги оставим да си пируват?
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей така се строи комунизъм, в най-чистата му форма. Другото е дъвка за народа
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там не се ли печелеше от някакви фосфатни залежи, а не от нефт?
42
3
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А дали ще има и статя : Зад кулисите на развратния живот на бойкотиращите хотелите на султана на Бруней ?Много ще ми е интересно какви ги прави в спалнята и по купони например Елтън Джон с мъжа си ..... Оу, нямало да има такава статия, щото то според западните стандарти било нещо нормално . Освободена сексуалност му викали. А най-нормално било такива двойки в Демократична Британия и Америка да си осиновяват малки момченца ... щото много ги обичали .
41
0
 
8
 
! Отговори
Пената преди 5 години
Кадаф-чо,втори,кат Борис три
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на брунееца,един по,боруна-ха ха ха
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
исляма е,лицемерие и двуличие,като комунизма.Не гледай какво правя,а слушай какво ти говоря.Това е ис....
38
10
 
10
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Докато някой преследва уж хомусексуалисти, в двореца му е Содом и Гомор. Извращения и разхищения... Но озлобеният и оскотял Бай *** ориенталски подпиква от кеф. Загубил е всичко, само хомофобията му е останала. Наздраве :ДДД
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко ли свинско са изяли....
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разврат и помия на всякъде,крадеца вика -дръжте крадеца !.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разточителството е характерно за всички "елити", и лицемерието което е описано:Тъжно е как богатите могат да живеят по начин, който е строго забранен за останалите хора.

Спонсорирани публикации