След всички тези години – защо Еквадор изостави Асандж?

Посолството потънало в мръсотия заради журналиста
14 апр 2019 14:40, Нели Христова
67
След всички тези години – защо Еквадор изостави Асандж?
Снимка: Reuters

Всеки е чувал поговорката "Не хапи ръката, която те храни". В случая на Джулиан Асандж обаче най-вероятно тя ще звучи по следния начин - "Не прави мръсотия в посолството, което те крие от врага".

Арестът на известния журналист и създател на "Уикилийкс" не дойде като изневиделица. Всъщност, всички рано или късно го очакваха, тъй като отношенията между домакините от Еквадор и техният гост Асандж не бяха особено добри. Той заведе няколко дела срещу тях, а те... го предадоха на полицията.

Сигурно се питате, какво толкова е вбесило Еквадор? Причината не е една.

Още по темата

Асандж многократно обвинява домакините си, че нарушават човешките му права. Първо, завежда дело заради строгите правила, които посолството му налага, за по-чист и спокоен живот в сградата. Естествено, съдията отхвърля иска му.  Журналистът също така е недоволен, че няма достъп до интернет и телефон.

И въпреки, че домакините на Асандж учтиво го помолили да не заема страна по деликатния въпрос между Каталуния и Испания, за да не нарушава връзката на Еквадор с останалите държави, журналистът не успял да си държи езика зад зъбите. Той шумно се обяви в подкрепа на каталунците.

После, във войната домакини - гост се намесило и оръжието на Асандж - "Уикилийкс".  В сайта не само че се появиха документи, имейли и съобщения от личния живот на президента на Еквадор Ленин Морено, но той бе обвинен в корупция. Но и с това ударите не спряха. След като всички се изказаха за това, дали снимките и файловете свързани с Морено са истински или фалшиви новини, "Уикилийкс" свика пресконференция и обяви, че са открили доказателства, които показват, че Асандж е следен от хора вътре в посолството, правени са му тайни аудио и видео записи.

И ако това не е преляло чашата за служителите на посолството на Еквадор, то навиците на затворения 7 години Асандж може би също са помогнали. Журналистът се забавлявал като карал скутер из коридорите на сградата и играел футбол, нагрубявал служителите и рисувал личица по стените. Той отказвал да си измие чиниите, оставял печката включена. Дори не чистел след котката си. Когато бил ядосан, често оставял мръсните си гащи в банята и дори не пускал водата в тоалетната.

Служителите на посолството се страхували, че той е поставил камера, която го следяла, ала те така и не можели да си вършат работата като хората, защото из цялото имение се носила силна музика.

Сега Асандж е в най-охранявания затвор в Лондон - Белмарш, където охранителите едва ли ще са възхитени от подобно държание...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
10
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Нормално е при демокрацията хората да бъдат арестувани за изразяване на недемократични мнения.
15
11
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Демокрацията не означава свободия. Информацията при демокрацията трябва да се контролира според принципите и насоките дадени от най-демократичната държава САЩ. Не може всеки да си публикува каквато си иска информация, такива хора трябва да бъдат арестувани. Демокрацията е най-голямото благо и най-великото постижение на човечеството, ние трябва да защитаваме нашите блага и постиженията си със всички средства от враговете на демокрацията.
14
8
 
27
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
"Журналистът се забавлявал като карал скутер из коридорите на сградата и играел футбол, нагрубявал служителите и рисувал личица по стените. Той отказвал да си измие чиниите, оставял печката включена. Дори не чистел след котката си. Когато бил ядосан, често оставял мръсните си *** в банята и дори не пускал водата в тоалетната....."Ееее малко попрекалихте...то бива измислици ама чак пък толкова....
13
8
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗАЩОТО, ЕКВАДОР ИМА НОВ ПРЕЗИДЕНТ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА Е И ПРИЛИЧА НА ПОДМОЛВНИЯ ТУИГ ОТ АНИМАЦИЯТА МЕЧЕТО РЪКСПИН!НО ПРОБЛЕМА Е БРИТАНИЯ!!!БРИТАНИЯ ДАДЕ ЕДИН КУП УБЕЖИЩА НА ВСЯКАКВИ СИРИЙЦИ , АФГАНИСТАНЦИ ПОЛИТИЧЕСКИ УБЕЖИЩА НО ЗА АСАНЖ НЯМА ЩОТО ТЕ СЛУЖАТ НА САЩ!РЕАЛНО БРИТАНИЯ СЪСИПА И УМОРИ АСАНЖ!
12
7
 
21
 
! Отговори
dan преди 5 години
Скоро не сте писали за "президентът" на Венесуела - Хуан Гуайдо, защо? Или нареждането от началниците е вече да не пишете за тази неуспяла личност?
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото някой публикувал от кирливите ризи и на другаря Ленин (еквадорски) и всичко се обърна на обратно. Дори и да не беше станало, Еквадор не са голям фактор в световната политика, че да могат да му помогнат. Демокрацията е сложно нещо и ако я налагаш по света, ти трябва пропагандна машина, която да не се чупи.
10
6
 
14
 
! Отговори
Joe преди 5 години
И Ленин Морено се оказа предател, като всеки друг цоциалист.
9
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално Асанж все едно е лежал 7 години в затвора.
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези излязоха супер тесногръди и отказаха убежище на истински бежанец.
7
6
 
44
 
! Отговори
Интересно защо преди 5 години
Толкова много организации за човешки права защитават усърдно правата на бежанците в Европа, че нямали интернет, че нямали парични помощи за сексуални услуги и им се нарушавал ритъма на сексуалния живот, а за Асанж никоя организация и дума не каза, че няма телефон, интрнет и седи години изолоран от света в затворено помещение и никой не правеше опит да облекчи ситуацията му.
6
7
 
18
 
! Отговори
Чунчобг преди 5 години
Ако е верно е трябвало да му метнат един здрав лабут само бои и глад фкарват такива серсеми в пътя....
5
24
 
13
 
! Отговори
Joe преди 5 години
С такова руско поведение пак мн са го издържали.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп ще го помилва помнете ми думите.
3
6
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
защото сащ заплашиха със санкции еквадор заради венецуела и те се предадохамомчето е болно и има нужда от лечение
2
9
 
43
 
! Отговори
dan преди 5 години
Хайде, хайде, защо не напишете истината - предаването на Асандж се случи, след като "другарят" Морено се продаде на американците и за една нощ се превърна от социалист във върл десен политик!
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няма за какво да го държат там. Шведите са оттеглили обвинението, анлгичаните най-вероятно и те ще оттеглят обвинението за нарушаване на гаранцията. Може да го екстрадират сега в САЩ и там да го убият с отровна инжекция или да го задушат демократично с отровен газ или случайно да му се случи инцидент в Европа или ако се прибере в Австралия.

Спонсорирани публикации