След всички тези години – защо Еквадор изостави Асандж?

Посолството потънало в мръсотия заради журналиста
14 апр 2019 14:40, Нели Христова
67
След всички тези години – защо Еквадор изостави Асандж?
Снимка: Reuters

Всеки е чувал поговорката "Не хапи ръката, която те храни". В случая на Джулиан Асандж обаче най-вероятно тя ще звучи по следния начин - "Не прави мръсотия в посолството, което те крие от врага".

Арестът на известния журналист и създател на "Уикилийкс" не дойде като изневиделица. Всъщност, всички рано или късно го очакваха, тъй като отношенията между домакините от Еквадор и техният гост Асандж не бяха особено добри. Той заведе няколко дела срещу тях, а те... го предадоха на полицията.

Сигурно се питате, какво толкова е вбесило Еквадор? Причината не е една.

Още по темата

Асандж многократно обвинява домакините си, че нарушават човешките му права. Първо, завежда дело заради строгите правила, които посолството му налага, за по-чист и спокоен живот в сградата. Естествено, съдията отхвърля иска му.  Журналистът също така е недоволен, че няма достъп до интернет и телефон.

И въпреки, че домакините на Асандж учтиво го помолили да не заема страна по деликатния въпрос между Каталуния и Испания, за да не нарушава връзката на Еквадор с останалите държави, журналистът не успял да си държи езика зад зъбите. Той шумно се обяви в подкрепа на каталунците.

После, във войната домакини - гост се намесило и оръжието на Асандж - "Уикилийкс".  В сайта не само че се появиха документи, имейли и съобщения от личния живот на президента на Еквадор Ленин Морено, но той бе обвинен в корупция. Но и с това ударите не спряха. След като всички се изказаха за това, дали снимките и файловете свързани с Морено са истински или фалшиви новини, "Уикилийкс" свика пресконференция и обяви, че са открили доказателства, които показват, че Асандж е следен от хора вътре в посолството, правени са му тайни аудио и видео записи.

И ако това не е преляло чашата за служителите на посолството на Еквадор, то навиците на затворения 7 години Асандж може би също са помогнали. Журналистът се забавлявал като карал скутер из коридорите на сградата и играел футбол, нагрубявал служителите и рисувал личица по стените. Той отказвал да си измие чиниите, оставял печката включена. Дори не чистел след котката си. Когато бил ядосан, често оставял мръсните си гащи в банята и дори не пускал водата в тоалетната.

Служителите на посолството се страхували, че той е поставил камера, която го следяла, ала те така и не можели да си вършат работата като хората, защото из цялото имение се носила силна музика.

Сега Асандж е в най-охранявания затвор в Лондон - Белмарш, където охранителите едва ли ще са възхитени от подобно държание...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но големия проблем на Асанж и Манинг е че и двамата са найвници.Те сериозно ли си вярват че може да мътиш водата на световния елит и просто така да ти се размине или са вярвали на лъжите че има демокрация.Под захаросания свят на лъжи за права и демокрация винаги се крие реалния свят на диктатура и насилие в който имаш само такива права каквито си извоюваш.Асанж иска да унищожи световния елит добре но трябва да е коварен безмилостен независим и смел иначе те бият при всички сценарии.
35
1
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
До АнонименЕ, ти пък! От човек с име "Ленин" какво да очакваш? Да излезе читав?
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36 защото президент стана националния предател на Еквадор Ленин Морено който с вътрешнопартиен преврат свали законно избрания предходен президент на който беше и министър и то именно за да спре разследване срещу него за имотни измами което сега асандж довърши и го вбеси.Преврата не стана разбира се без солидна американска намеса в изборите но не кибер а директна с плащане и саботажи на агенти на ЦРУ.Разбира се че ще отстранят Асанж и Манинг който им прецакваха далаверата с изобличения.
33
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕвроатлантикНе пиши глупости. В последните 30 години е срамно да живееш добре докато сънародниците ти умират или се евакуират като слуги на запад,защото със сигурност си престъник или ***,с малки излючения.
32
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото президент стана продажник с нелепото име Ленин Морено,и САЩ го стиснаха за топките или го купиха,или и двете. Но въпросния нелеп човечец,с нелепо име ще остане в историята като предател на свободата на словото.
31
22
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
В членката на ЕС и НАТО България умните и кадърните са богати и живеят както в белите страни, само неудачниците и некадърниците в членката на ЕС и НАТО България са бедни и живеят като африканци.
30
18
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 32А, и още един въпрос. Ако не бяхме в ЕС и НАТО, а бяхме с джуджек Путларан, по-добре ли щяхме да сме? По-богати, по-уредени, с по-висок морал? Помисли си, ама хубаво и бавно, за да рабереш какво ти говоря
29
14
 
13
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 32Аааааа, говори за себе си. Аз не съм беден, нито се чувствам като в африканска държава :) *** на Витошка, ако щеш и в 2 следобед в делничен ден и се опитай да си намериш място в което и да е кафене или ресторант, да видиш колко е беден народа и как се преработва :))) Заплатите започват вече от 1500 в София, вие от кое село пишете, нямам представа
28
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 30България в ЕС и НАТО е първа по смъртност в света и бедна като африканска държават.
27
15
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 23България е в ЕС и НАТО. Кoчината в Азия. Въпросът е затворен :) А Хасанджу какво го чака за предателство....само САЩ си знаят. Добре поне, че не е предал с нещо чичо ви Путaн, че сека щеше да е пил вече един полониев чай :)))
26
3
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Котката му на Асанж хубава, ама той не чисти след нея. Накрая на посланика му писнало от миризмата и повикал английските власти.
25
15
 
7
 
! Отговори
Амиго на Гуайдо преди 5 години
До danГуайдо е единственият президент на Венецуела, съгласна чл.233 от Конституцията, съгласно който когато няма легитимен президент, за временен се избира председателят на парламента, какъвто е Гуайдо! Мандатът на Мадуро свърши през януари, а изборите през миналата година са несвободни,непризнати и нелигитимни заради терора, купуването на гласове и забраната за участие на опозиционната коалиция! Какво не ти е ясно човече? Даже лекарства са давали само на тези, които гласуват за Мадуро!?
24
8
 
6
 
! Отговори
Четири лапички преди 5 години
Единственото хубаво у др Асандж е котката му.
23
7
 
10
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Комунистите от Еквадор го предадоха типично по комунистически. Асанж трябваше да потърси убежище в някое капиталистическо посолство ако искаше да гарантира сигурността си.
22
3
 
13
 
! Отговори
Потресен преди 5 години
Ленин Морено предаде другаря Асанж на върлите капиталисти!Винцеремос, дрогаре!
21
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократВъв вампирясалият СССР 2.0 затова ли ще спират нета?
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много нечистоплътно човече.Нагъл.Невъзпитан.Неблагодарен.Самонадеян.Мързелив.Използвач.Интригант, завършен.И коцкар, без покритие!Служителките в посолството пропищяха от мераците му!
18
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много глупава статия!
17
5
 
20
 
! Отговори
Аман! преди 5 години
Абе български журналисти, кой ви каза че знаете английски? Не става въпрос за рисуване на лица (faces), а за мацане с фекалии (put faeces on the walls)Освен това интернет и телефоне имал винаги. Но от една година е трябвало да си плаща за интернета, храната и прането.Пак много го изтраяха.

Спонсорирани публикации