Принцеса, но бяга – защо жена на дубайския шейх направи това?

Разтърсващ разказ за това как се живее в двора
4 юли 2019 14:43, Елка Василева
53
Принцеса, но бяга – защо жена на дубайския шейх направи това?
Шейх ал Мактум и принцеса Хая. Снимка: архив, Reuters

Принцеса Хая, една от жените на дубайския шейх Ал Мактум, избяга от съпруга си. Преди нея опит за бягство предприеха и две от дъщерите на владетеля. По-малката от тях, принцеса Латифа, разказва разтърсващи детайли.

Британският печат от няколко дни насам съобщава, че принцеса Хая, една от съпругите на дубайския владетел Мохамед бин Рашид ал Мактум, е избягала от Обединените арабски емирства (ОАЕ). По непотвърдени досега сведения в момента тя се намира във Великобритания, но е поискала убежище в Германия, пише Дойче веле. Бягството ѝ от Дубай било организирано с помощта на германски дипломат.

„Не разполагаме с информация по този случай“, заяви говорителката на германското външно министерство. По сходен начин се изказа и говорителят на вътрешното министерство.

Шамса, Латифа, а сега и Хая

Дочуват се обаче и по-различни информации. Адвокатът Дейвид Хейг е активист на групата „Свобода за Латифа“, която се ангажира в помощ на Латифа Мактум - една от дъщерите на дубайския шейх. Самият Хейг е прекарал няколко месеца в затвор в Дубай заради обвинения в измама. И разказва, че там е бил подлаган на изтезания и сексуални издевателства.

Хейг и неговият екип научили от „множество достоверни източници“, че принцеса Хая се намира във Великобритания. „Това потвърждават и съобщения на Хюман Райтс Уоч“, заяви Хейг пред Дойче веле.

Принцеса Хая е дъщеря на починалия през 1999 г. крал на Йордания Хюсеин и полусестра на сегашния йордански крал Абдула II. През 2004 година Хая се омъжва за емира на Дубай. Принцесата е следвала в Оксфорд, където завършва политология, философия и икономика. Освен това е голяма любителка на спорта. През 2000 година принцесата представи Йордания на Олимпийските игри в Сидни в дисциплината конна езда.

Принцеса Хая не е първата жена от обкръжението на емира, която предприема опит за бягство. Шамса, дъщеря на шейх Мактум, избяга през август 2000 година в Англия. Само няколко седмици по-късно обаче тя бе отвлечена в Кеймбридж и насила върната в Дубай, където прекара осем години в затвора.

През март миналата година опит за бягство предприе и другата дъщеря на Мактум - Латифа. Документален филм на Би Би Си разказа, че младата жена е планирала бягството си в продължение на седем години, доверявайки съдбата си на един американски бизнесмен от френски произход, който е трябвало да я откара с яхтата си до Индия. Но малко преди да достигнат индийския бряг, яхтата е спряна от бреговата охрана. Предполага се, че това е станало по настояване на шейха.

Разтърсващият разказ на принцеса Латифа

В едно видео, записано от самата Латифа преди бягството, принцесата разказва за живота си в двора на шейха: обсипана с лукс, но без никакви права и свободи. Когато си позволила да изрази протест, Латифа била изтезавана и принудително дрогирана. Същото преживяла и след първия си опит за бягство на 16-годишна възраст.

Сходна била съдбата и на по-голямата ѝ сестра Шамса след нейния опит за бягство. И до днес я принуждават да взима таблетки, които я превръщат в зомби, разказва Латифа във видеото.

През декември 2018 дубайската държавна осведомителна агенция публикува две снимки, които веднага привлякоха внимание. Фотографиите показват принцеса Латифа в компанията на бившия Върховен комисар на ООН по правата на човека Мери Робинсън, която очевидно поддържа приятелски отношения с шейха на Дубай. Снимките доказват, че Латифа е жива, но на тях принцесата определено не изглежда щастлива.

Правозащитникът Дейвид Хейг определя това пътуване на Робинсън до Дубай като голяма грешка, тъй като по този начин тя е допринесла за легитимацията на господстващия режим. "Последните шокиращи новини от Дубай предоставят на Мери Робинсън уникалната възможност да поправи своята грешка от декември миналата година. Сега тя просто трябва да признае, че е допуснала да бъде заблудена", казва Хейг.

"Безразлично ми е дали си жива или мъртва"

Шейхът на Дубай досега не е коментирал новината за бягството на жена му. Но в профила му в Instragram могат да се прочетат редове, които явно са свързани с последните събития. Заглавието на стихотворението гласи: "Ти живя и умря". А после четем следните редове:

"Някои грешки носят името изневяра.

Ти прекрачи границата и злоупотреби с моето доверие.

Но аз прозрях твоите игрички.

С постъпките си ти се е искало да ме засегнеш.

Но вместо това само показа, че си недостойна.

Дяволското ти поведение няма да ти донесе никакви ползи.

Безразлично ми е дали си жива или мъртва."

Три жени вече са правили опит да избягат от автора на тези редове. Очакваме техния разказ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 4 години
Този бих го строшил от бой! Спец съм по ССРБ. Означава "Специализиран и Систематизиран Ръкопашен Бой". Не бия жени! Не че понякога не ми се е искало да зашия шамар на жена... Но не съм го правил и не го правя. Ако някой посегне на майка ми или сестра ми - умира прав! Но бавно... Моя работа как ще го свърша. Засега нямам дъщери, но ще имам. За тях се отнася същото. Но и самите жени имат голяма вина. Някои са си чисти мазохистки. Защитавал съм бити жени... Факт.
40
0
 
0
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
А ти каква разлика намери....
39
0
 
1
 
! Отговори
Мямет преди 4 години
ВАЙ алаха-ха-ха
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32 АнонименТи разлика между Саудитска Арабия и ОАЕ правиш ли? Ква турция ква разфасовка те гони.
37
1
 
5
 
! Отговори
ЦвъЦвъ преди 4 години
Този шейх на някои снимки удивително прилича на Цветан Цветанов, но с по-тъмен тен и брада :))
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не без дъщеря ми,фильм
35
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Избягала, щото мъжът до нея е доказателство за обратния ход на еволюцията. Както и тази жена, дето са я пребивали и мъжът хвърли детето от моста, както и редица други ***, считащи, че са великият мачо, като пребият човека, който трябва да им е опората в живота...
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако заради принцесата-беглец "Фолксваген" се уплашат и не си построят там завода? Кво праим ся?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кралска клюка - дюшеш за клюкарника днесбеге.
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом техен сънародник разфасоваха като прасе в посолството в Турция,представяте ли си там какви чудесии стават?Дошло и е до гуша да надува кларинета за щяло и нещяло..
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да уточня за специалистите - след като падна забраната в Саудитска Арабия, вече във всички мюсюлмански държави жените могат да шофират. Развод в исляма има и е доста лесна процедура. Ако принцесата не беше отмъкнала и двете им общи деца, сигурно нямаше да й е толкова кофти положението сега. Нейното семейство е свързано от десетилетия с Великобритания, тъй че няма логика да търси защита другаде. Излишни са коментарите за Русия в случая.
30
16
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Бягат на запад, защото си мислят, че там ги чакат два чувала пари и живот като по филмите. За България българките мислят - тук е пълно единствено с мухлювци. Интересно след като се опарят от богатия арабин или културния и възпитан западен джентълмен, вземат им децата и се връщат в България при мухлювците. Защо се връщате, нали там е РАЯ?
29
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислям, бе братче, ислям! Това обяснява всичко!
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на тези години и пишштова малък и виаграта менте ;)А "Хейката" стар VW, ама в движение :)
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво на Хея-си е търсила на млади години?А сега реве - младите "хейки" са по-търсени;)
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То като тръгнат да бягат и други . Току виж станала революция.Тука има много самотни ергени бедни и ще заобичат такава арабска жена. Па може и на семейни начала.
25
1
 
36
 
! Отговори
a преди 4 години
Аз никога не бих отишъл там. Със сигурност изглежда добре, но... това е ислямска държава. Ако взема да целуна гаджето на улицата, и ме види некой от местните, не ми мърдат 50 години затвор, изтезания и квото се сетиш, цялата програма. Но, има доста глупави хора на тоя свят, ще четеме кво им се е случило по новинарските сайтове, и така.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21. Нормално е да коментират за Русия и за Дубай. И аз не съм бил нито в Русия нито в Дубай. Но неминава час, всеки ден. Да не се пише говори по радио телевизия за Русия , Дубай, ОАЕ. и други страни от Ориента. На хората просто им писва от това
23
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арабистански,приказки от 1001 нощ , В златна клетка,птичка не вирей.женитба с братчеди добро не носи.Правоверен живот,лице-мери
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е , че мъжът и не я е обичал. Направил живота и, като в затвор. При това си взел жена със способности. Държи я под ключ.