Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?

Експерти: Корабът не е по-опасен от друга атомна централа
25 авг 2019 10:18, Красимир Ангелов
260
Какви рискове крие "Академик Ломоносов" - първият АЕЦ по вода?
Кадър: YouTube

Първата в света плаваща атомна електроцентрала навлиза в последния си етап преди включването в експлоатация, след като в петък "Академик Ломоносов" официално се насочи към пристанището в арктическия град Певек, тръгвайки от порта в Мурманск.

Целта е там гигантският енергиен кораб да зареди ядрено гориво, за да започне да изпълнява своите функции. В своя публикация Time Magazine се допитва до експерти в ядрената енергетика, за да разберем дали светът има повод от притеснение за евентуална атомна авария от страна на руската федерация.

Още по темата
Професорът по ядрена енергия в университета Пърди в САЩ Робърт Бийн смята, че концепцията за безопасност при този нов модел на електрозахранване би трябвало да се различава от тази за земните АЕЦ, които оперират по целия свят. Причината е, че тук говорим за подвижни реактори, които могат да бъдат подвластни на капризите на морето или пък да станат обект на атака от други морски съдове, изпълняващи злонамерени цели. Но ключовото все пак е, че най-големият проблем със сигурност не е налице. А именно охлаждането на ядрото на всеки един от реакторите в режим на покой. Кораб с ядрена централа бива обграден по всяко едно време от вода и при нужда инженерите ще бъдат поставени във възможно най-добрите условия, за да овладеят химическите реакции за отделяне на енергия.

"Не виждам причина корабът да бъде по-малко безопасен. На пръв поглед си мислим, че е нещо различно, каквото е и моето мнение, но това не значи, че го прави по-малко безопасен“, казва проф. Бийн, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Завеждащият програмата за "Ядрено и радиологично инженерство и медицинска физика" към Технологичния институт в Джорджия, САЩ, Стивън Биегалски също споделя идеята, че експлоатацията в региона на Полярния кръг би създала отлични условия за работа с подобен род технология.

"Хубавото е, че ако потопите целия реактор под вода, ще получите възможно най-доброто охлаждане, което би могло да се постигне. Ако поставите ядрото на реактора в Арктическия океан край бреговете на Русия, ще можете да му осигурите достатъчно охлаждане, че да не се притеснявате за топлоотделянето", коментира проф. Биегалски.

Най-големите притеснения на учените са, че Русия не си е взела поука от поредицата инциденти през изминалите вече близо 40 години. Технологията за разпад на атома засяга целия свят и по тази причина руската страна би трябвало да има задължението да работи съвместно с всички останали в тази област.

"Може да не е позволено на местните власти и организации да реагират правилно. Това означава, че може да не получите навреме помощта, която бихте могли да получите, защото може да има хора, които да са в състояние да помогнат, но да нямат тази възможност“, казва още Биегалски.

Оказва се все пак, че плаващата ядрена енергия не е чак толкова ново откритие. Корабът SS Charles H. Cugle бива превърнат в АЕЦ през 60-те години на миналия век. Между 1968 и 1976 г. той е позициониран в зоната на Панамския канал, за да захранва американската армия с електричество.

Още икономически новини и анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
11
 
3
 
! Отговори
Мирясване нямат преди 4 години
Тия *** ще за трият света да се правят на големи изобретатели
35
4
 
11
 
! Отговори
гого преди 4 години
русофобията е като копането на крипто валута,иска постоянство много енергия и висяне в нета, а за ефекта, съмнителен
34
1
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До aa1830: "Всяка руска техника крие големи рискове"? Да, това е опорната точка на русофобските коментари. А ако се прочете статията, се вижда, че специалистите са на друго мнение. Да не забравяме, че и Русия и САЩ отдавна имат и подводници и кораби с атомни реактори. По-малки по мощност, но технологията е същата.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пълни глуписти на уж мнооого загрижени западни джурналя и псевдоексперти дето са виждали реактор само в ютуб.Ядрени пидводници, самолетоносачи,атомни ледоразбивачи, вс това са плаващи реактири и малки електро централи, фейк нюз
32
4
 
0
 
! Отговори
ДО 48 преди 4 години
Технологията е нова - електричеството се предава безжично - на принципа за зареждане на смартфоните - няма кабели .
31
1
 
3
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Новината цели ефекта - "аааа руснаци, всички ще умрем!"
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Мистър Бийн от ПърдИ наясно ли е ,че американските самолетоносачи също са подвижни реактори и са много по подвластни на времето ,че и капризите на взривните вещества.А плаващите станции работят в някой защитен залив или пристанище.Ама какво да говорим те от ПърДИ са всезнаещи.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядрени реактори на промоция!Купувайте!
28
2
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Прецедента Псевдомъжлиев дали вече не е отишъл да потопи този обект с тъппи изявления?
27
9
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Енергията му била използвана за изпомпване на вода, тъй като мощностите на тогавашната ВЕЦ не достигали. Компанията изработила реактора сега се казва "Стърджис". След осем години експлоатация корабът е откаран на док, изчакали са падането на радиацията и са го разглобили в Тексас. Та на темата на статията: при толкова лъжи, от руснаците може да се ичаква всичко, дори и втори Чернобил!
26
6
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Още в началото статията започва с една дебела лъжа. Прекрасно е, че има интернет и всеки с капка мозък между ушите може да провери коя е пълвата плаваща атомна електроцентрала. Оказва се, че през 1968 година на миналият век американците са пуснали в действие първата такава. Взели са стар търговски кораб на име "СС Чалс Кугъл", разрязали са го и са монтирали вътре ядрен реактор. Корабът също не можел вече да се придвижва на собствен ход и бил откаран на буксир в Панамският канал...
25
5
 
9
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Добре И ставам вече от компа, няма да досаждам на корифеите на научната мисъл! Чао чао!
24
11
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Води си... Нищо не си "води"... Вие валенките, и ватeнките... И на черното - бяло ще кажете... Познавате се по вонята на зелев разссол
23
12
 
3
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Аве тва не е нова технология ве. Кой ти говори за нова технология ?Какво е тогава- Некъкъв ***!?Нали руснаците се хвалеха, че бил първата подобна АЕЦ. Ей не са бъзикай!
22
13
 
4
 
! Отговори
До Sicht Punkt преди 4 години
Не обръщай внимание на вaтникa, който се заяжда с теб.Гвардията от махорници в този сайт е голяма
21
12
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Хайде стига празни приказки, нищо особено, и още по-малко ново не се е случило.Всеки Нимец има 2 х 100мвт.,а те са 10, на подводниците са също ~ 100мвт.Общо реакторите на вода са стотици, е един ще е закотвен, трябва им ел. енергия, икаква е новината тук! Научна, социална, военна?Ама щом е от Братска Русия, трябва да пишем, да пишем...да тръбим!
20
4
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Колко напред са руснаците в ядрените технологии не е истина !Западът може само да завижда и да злослови.
19
13
 
0
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Иначе личи че си тролинген. В по-новите коментари няма толкова плюсове и минуси колкото ти си наплющяЯ ми обясни как се "наплющават" плюсове и минуси? Аз yшaнкo НЕ слагам минуси!
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съеденителя Румборак де се е скатал пак и не взима отношение по този стратегически важен научно-технологичен въпрос?
17
11
 
2
 
! Отговори
Десислава Радева преди 4 години
Аз съм освидетелстван, и картотекиран... имам акутни психични разстройства, и мога да пиша, каквито глупости ми хрумнат.Докопам ли се до компютър, или смартфон... нтава страшноТогава в мен взимат връх - всички психични отклонения, коитоот малък ме тормозят.Който ме взима "насериозно".... сам си е виновен

Спонсорирани публикации