Русия къса със Съветското си минало... законно

Над 20 000 закона ще бъдат премахнати
18 сеп 2019 22:00, Нели Христова
57
Русия къса със Съветското си минало... законно
Снимки: Reuters

Между 1917 и 1991 година Съветският съюз създава множество необичайни закони, които изненадващо са в сила и до днес.

В продължение на десетилетия те спират развитието на Русия, но сега премиерът Дмитрий Медведев иска "регулаторна гилотина", която да премахне ненужните и безумни съветски закони до 2020 година. Тяхната бройка не е никак малка – близо 20 хил. наредби ще бъдат отменени.

А сред тях има някои наистина необясними.

Оказва се, че меката мебел, мокетите и килимите, които хората слагат в офисите си, са били незаконни през последните 60 години. През 1958 година Министерският съвет на Съветския съюз решава да се бори със суетата, като приемат закон, който забранява в държавните офиси и публичните сгради да има мека мебел и декор от вълнени или копринени тъкани.

Друг закон, който ще бъде премахнат, датира от 1927 година и гласи, че вещите и имотите на всички, които са напуснали СССР по "политически причини", ще бъдат иззети в полза на държавата. Разбира се, в закона имало вратичка – онези, които се разкаяли на време и се върнели в държавата преди вещите им да бъдат конфискувани, можело и да не се сбогуват с тях. Но предвид масовата чистка на десиденти по времето на Сталин, почти никой нямал желание да се възползва от нея.

По времето на СССР артистите, писателите и учените са били по-специални от другите. Затова бил приет закон, който им осигурявал апартаменти с 20 квадрата по-големи от тези на останалите хора. Огромните "Писателски апартаменти" в центъра на Москва дори се превръщат в част от фолклора на страната. Но след като СССР пада, "специалните" вече не се ползват с привилегии, а от 2020 година, законът ще бъде пратен завинаги в миналото.

През 1956 година е приет закон, който задължава общините да осигуряват постоянно настаняване на хора от малцинствата и да им намират работа в местни заводи, ферми или строителни обекти. Той също ще бъде премахнат.

Ще дойде краят и на хляба по стандарт. През 1990 година Министерството на зърнените храни приема правило, което налага точно колко разреза трябва да има върху различните видове хляб. Но от февруари тази година пекарите могат да са спокойни – те вече могат да правят колкото си искат разрези, без да нарушават закона.

Указът на Съвета на народните комисари на СССР, подписан малко след болшевишката революция, установява 48 часова работна седмица и 8 часов работен ден. Днес той си противоречи със съществуващия Трудов код, в който е упоменато, че продължителността на една работна седмица не трябва да е повече от 40 часа.

От 1920 година, декрет от комисията за универсален трудов дълг задължава всички работодатели да докладват, ако някой от служителите им пропуска работа. За това е създадена специална комисия по дезертиране. Ала на работодателите им е изключително трудно да изпълняват закона, тъй като в последните няколко десетилетия комисията не съществува.

Още един закон, който ще "мине под ножа" е този, който осигурява равни права на децата на държавните служители, с тези на хората, работещи във фабриките, при кандидатстване в университет. Но почти 100 години по-късно е абсолютно немислимо да си представим, че децата от различните прослойки биха имали различни права.

До Нова година правителството трябва да формализира пълния списък на съветските актове, които да преминат под "регулаторна гилотина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
дрънци, а? преди 4 години
А, пък ПЕНТАГОНА разкрива, че всичките 1.3 трилиона годишно бюджет не отиват при нито един симит и генералите до един на върха са приятели на германски учени в миналото, а днес с порасналите вече децата на германски учени.Загряхте ли? Отново идва момента, в който евреите ще бъдат излъгани и Америка ще се окаже капан за тях. Така както навремето Германия.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Абе Тропчо в американските не е ли също гонки и убийства. Трябва ли да мислим, че и там това е ежедневие.
44
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Напоследък телевизиите БГонеър ,и др. показват съвременни руски филми" ПродДа Мизерия и Корупция се шири и до сега(особенно в провинцията). Но трябва да признаем на Путин че е удавил повече "Плъхове"(корумпирани определено) за последния си мандат от колкото през всичките останали години до 1991. Скандали от този род са Ежеседмични."на никой не му пука колко силно се опитваш да бориш всички които говорят против азиатската клоака"Анонимни кога за последно има добра новина за РФ?
43
0
 
0
 
! Отговори
Хе хе преди 4 години
Аз пък гледах българския сериал "Под прикритие". В него и мутрите не пушеха и не биеха, а пък родната полиция ...хвала:)И се сещам за един друг английски - Трейспотинг...
42
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Напоследък телевизиите БГонеър ,и др. показват съвременни руски филми -или за войната или за милицията .Тези за милицията показват цялата *** в която живеят горките руснаци"Значи има грубо 3 периода след 1990 в РФНачалото е МАФИЯ и Чеченски атентати(последните след 10 г необявена война в Дагестан след Втората Чеченска война най-накрая утихват)Следват "Разногласията" на ОлигарситеНай-накрая започва Ерата на "Цар" Путин - Относ. Сигурност да но и стабилен но много бавен разстеж.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиБобчо как така още не си заминал за Матушка не те знам... на никой не му пука колко силно се опитваш да бориш всички които говорят против азиатската клоака :)
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По времето на СССР артистите, писателите и учените са били по-специални от другите."Е много ясно. Винаги има едни, които са по-равни от другите:))) да живей светлий комънизъм по всички земни кълбета!
39
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Дрън-дрън, та пляс!...Всички закони на Руската Федерация се отнасят за Руската Федерация"Умнико когато се създаде РФ след разпада на СССР(когато и НРБ стана РБ у нас) се преписа само КОНСТИТУЦИЯТА, А всички закони се пренесоха в новото законодателство. Просто няма как държава да стартира само с Основен Закон - конституцията и нищо друго.След това започнаха да променят законите един след друг.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напоследък телевизиите БГонеър ,и др. показват съвременни руски филми -или за войната или за милицията .Тези за милицията показват цялата *** в която живеят горките руснаци .Милиционерите са подкупни , пуши се навсякъде , пият спирт в работно време , карат коли пияни и изобщо безумна лудница , в която насилствената смърт е нещо естествено.Горещо препоръчвам русофилите да ги гледат и то внимателно .Може и да им просветлее под шапката.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън, та пляс!Първо, понятието СССР отдавна вече не съществува!Така както не съществува Римската Империя, Османската Империя, Австроунгарската Империя и т.н.Всички закони на Руската Федерация се отнасят за Руската Федерация.Закон за СССР няма как да има сила.Всичко е прах в очите на зaтъпявaщия руски народ.А когато бях ученик през 70-те години някъде, учехме и в събота до обяд.И бях много щастлив, когато отмениха 6 дневната седмица и въведоха 5 дневна и 40 работни часа.
36
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 4 години
"десиденти" ... Нелчee..."По времето на СССР артистите, писателите и учените са били по-специални от другите. Затова бил приет закон, който им осигурявал апартаменти с 20 квадрата по-големи от тези на останалите хора. Огромните "Писателски апартаменти" в центъра на Москва дори се превръщат в част от фолклора на страната. Но след като СССР пада, "специалните" вече не се ползват с привилегии, а от 2020 година, законът ще бъде пратен завинаги в миналото." Арбатская и Краснопресненская са пример.
35
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия може с бодра крачка да върви на майната си и всички душевно болни русофили с нея. Лек път.
34
1
 
0
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
хахаха по-голяма глупост не можа да изрови тоя сайт...
33
29
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Русия е прекалено добра към българските предатели и неблагодарници.Русия до сега трябваше да скъса с България и да я остави в ръцете на престорените и лицемерни политици от САЩ и тъй наречения Запад.
32
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** и примитивите, и тези допотопи са ни поробили за 45 години, не се учудвам че сме толкова изостанали от света заедно с тея питекантропи.
31
25
 
12
 
! Отговори
Бродещия вълк преди 4 години
Българите изчезвате със скоростта на светлината,защото сте роби и такива ще си останете докато изчезнете от лицето на земята.Русия вече няма да ви спасява както преди.Много ви здраве.
30
15
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Много скоро света ще скъса с мошеническия неолиберализъм.На хората им писна от капиталистическите изедници и лъжци.
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно че чета извадки от Златният телец.
28
9
 
18
 
! Отговори
Гошy FuckUDnes.bg преди 4 години
Джуджето кога ще си скъса полата? ***-джуджаризма също трябва да остане в миналото :)))
27
26
 
16
 
! Отговори
седящия бик преди 4 години
Български предатели,стига сте писали от името на Русия,защоте сте едно Нищо.Русия ще скъса с предателска България,но не и с миналото си.

Спонсорирани публикации