Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне

Доклад на експерти не дават оптимистични прогнози
21 сеп 2019 14:45, Петя Славова
297
Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне
Грета Тунберг - сред най-активните защитнички на планетата. Снимка: БТА

Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка са необратими и човечеството трябва да се подготви за това, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.

Макар че може да бъде променен преди публикуването му на 25 септември, проектодокладът на експерти по климата от ООН от края на август включва дълъг списък с опустошителни последствия, като се започне с покачване на морското ниво, пише БТА.

Морето се затопля

Океаните са погълнали една четвърт от дължащите се на човешката дейност парникови газове и 93 процента от топлината, свързана с климатичните промени. В резултат моретата на планетата се затоплиха, увеличиха киселинността си и станаха по-малко солени. Честотата, интензитетът и продължителността на морскитте горещи вълни, като опустошилите Големия бариерен риф, се увеличиха.

Още по темата

Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40 процента. Морските видове, от планктона до рибите и бозайниците, са се преместили на стотици километри от 50-те години на миналия век, а това има големи последствия върху екосистемите и риболова.

Морското ниво се покачва

В сравнение с периода 1980-2000 г. океанското ниво вероятно ще се повиши с около 43 сантиметра, при положение че температурата се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 сантиметра, ако температурата се увеличи с 3 или 4 градуса Целзий - затопляне, към което водят сегашните тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г. През 22-ри век темповете на покачване на морското ниво вероятно ще са 100 пъти по-бързи, нараствайки от 3,6 милиметра годишно днес на няколко сантиметра.

Заради покачването на океанското ниво крайбрежните райони, които притежават нужните финансови средства, ще могат да построят диги, докато населението в най-бедните райони ще трябва да се премести другаде. Дори ако температурата се покачи само с 2 градуса Целзий, вероятно ще бъдат наводнени територии с 280 милиона жители.

Между 20 и 90 процента от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени до 2100 г. в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

Концентрацията на кислорода в морето е намаляла с 2 процента за 60 години и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са виновни за увеличаването на "мъртвите зони", където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот. Кораловите рифове, на които разчитат половин милиард души, за да се изхранят, ще намалеят с 90 процента дори ако затоплянето е само с 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и е възможно изобщо да не оцелеят при покачване на температурата с 2 градуса Целзий.

Ледът се топи

Ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основен източник за покачване на океанското ниво.

Ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда диши, също отстъпват. Ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80 процента от обема си до 2100 г.
Планините вероятно ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

Вечната замръзналост също се топи

Между една трета и 99 процента от вечната замръзналост - заледената през цялата година почва, може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.
Количеството на живака и токсичните вещества в питейната вода вероятно ще се увеличи вследствие на топенето на вечната замръзналост и ледниците. Почти 800 000 тона живак вероятно се съдържат във вечната замръзналост

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотук темата е повече за психология, отколкото за Глобално затоплянеНо тук трудно се пишат коментари, не може да се пускат линкове, цитати, знаците са ограничени и т.н. Абе не става за сериозен разговор...
187
0
 
1
 
! Отговори
преди 4 години
До СоциологНе е точно така. Проблемът в момента се свежда само до политически фокуси с цел завземане на власт. Реални действия напрактика няма.
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А, да...Мерси за щедростта. Все пак трябва да кажете и нещо полезно по темата
185
5
 
8
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Дайте да говорим сериозно. На всички е ясно, че това болно момиче е медиен продукт създадено с финансиране от едни хора, с едни финансови интереси. За никаква 'загриженост' не става дума тук. Ако не бяха те, Грета щеше още да си кеси с плакатчето на улицата или да е на по силни лекарства под лекарско наблюдение. Нищо по-гениално не е направила тя от хиляди други параноици. Ако впрегнат тези 'протестъри' и ученици, вместо да се излежават по митинги, да залесяват или почистват-ще се разбягат.
184
2
 
2
 
! Отговори
А, да... преди 4 години
До Анонимен 186Плюсовете са ти от мен, за да не се отказваш.:)))))))
183
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж има глобално затопляне пък това лято никъде в България не бяха измерени температури над 40 градуса,както редовно се случваше преди години.И не бях спирани от движение тежките камиони заради жегите,когато се разтапяше асфалта.Чудна работа.А пък месец януари 2017г беше с на-ниски средномесечни температури от 54 години насам.
182
5
 
7
 
! Отговори
Много топло! преди 4 години
Днес беше цели 15 градуса.На 21-ви септември.Ще се мре.
181
2
 
2
 
! Отговори
Дай го де... преди 4 години
До Анонимен 186Нали ти беше приятел? Или си му запълнила часовете до края на годината?:)))))))
180
1
 
3
 
! Отговори
Айде лягай преди 4 години
До Анонимен 190Не давай акъл на и общо основание. Казвай какво да четем.Колкото гора съм засадил в училище, ти толкова не си отсякла. Още.
179
1
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 4 години
До АнонименПрав си ,като гледам как стремглаво расте броя на реалити форматите по всички телевизии - натам вървим!
178
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вземете всички се самоубийте, така Тръмп няма да си хаби атомните бомби. Ще предотвратите една атомна катастрофа със сигурност.
177
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете, хора, четете... И засаждайте дървета, използвайте разумно и рециклирайте... А не злобейте по форуми, защото няма смисъл и нищо не лекува... Нито душата, нито Земята :)
176
1
 
5
 
! Отговори
мак преди 4 години
"Детски" поглед.
175
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Гледайте един забавен филм Idiocracy (Идиократия). За бъдещето, което ни очаква, с чувство за хумор"Идиокрация. Много полезен и забавен филм. Натам вървим! :)
174
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФ"ез изкопаемите горива ще се върнем в средновековието в енергиен и икономически план"...ами то ние сме си там вече в културен план, като ти гледам изказа :)
173
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аспергер?!"Това ако е вярно,ще излезе,че някои от пишещите във форума я защитават,защото са болни от Аспергер. А не защото мислят като нея."Не се притеснявай, не е вярно. А ти намери ли си психолога, който търсеше?
172
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди затоплистите плашеха с апокалипсис след 20 години.Минаха 20 години и нищо не се случи.Уж трябваше в Арктика да няма вече лед,а още си е там.Сега за по-сигурно плашат с апокалипсис след 80-100 години.Така дори след 50 години да не се сбъдне нищо,пак ще могат да казват,че има още 50 години докато нещата станат реалност.
171
4
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 162Частично напипа проблема. Грета е чучуло на тия, дето се опитват да ни набутат още и още ветрогенератори и фотоволтаици... защото срещу това те получават държавни субсидии за десетки милиарди !!! Въпреки това, както казах и по-рано - резултатите им са жалки - дават общо 7% от енергията на човечеството... и водноелектрическите централи още 8%.Без изкопаемите горива ще се върнем в средновековието в енергиен и икономически план - това е истината.
170
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста глупост и откровена лъжа има в написаното горе - Земята е преминала през много по тежки и внезапни промени, но живота тук винаги е оцелявал, смехотворно е да се твърди, че ни чака апокалипсис. Всичко това са едни секта бръщолевения, просто мода, промила мозъците на разни отказващи да мислят човечета, тук наука няма!
169
4
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Аспергер?!Защитават я поради незнание. Защото е много по-лесно да се пише, отколкото да се чете.Например покачването на океанското ниво е феномен, наблюдаван още от гръкоримската епоха... и по покачване с метри, не със сантиметри. Навсякъде в Средиземноморието има останки от градове и пристанища под водата, много гръцки градове в течение на вековете са се премествали с километри навътре в сушата, преследвани от морето.Ама както казах, то трябва и да се чете, не само да се приказва.