Албания - европейската Северна Корея

До 1990 година беше истинско бяло петно в световното съзнание
22 сеп 2019 11:55, Александър Попов
70
Албания - европейската Северна Корея
Снимка: Reuters

Албания е единствената държава от бившия Източен блок, останала незасегната от бурните промени през 1989 година. Там като че ли времето е спряло. Неслучайно я наричат "европейската Северна Корея", пише "Дойче Веле".

Навремето Пирамидата в Тирана е била музей, посветен на живота на диктатора Енвер Ходжа. Едва сега той се преустройва в Младежки център.

До 1990 година Албания беше европейската Северна Корея - истинско бяло петно в световното съзнание. Албанците са убедени, че произхождат от древните илири. На централния площад в Тирана се издига паметникът на Скендербег, влязъл през 15-и век в 27 битки срещу османците, от които загубил две. Героят Скендербег се явява доказателство за теорията на своя национал-комунистически двойник Енвер Ходжа - че албанският народ е "пробил своя път в историята със сабя в ръка", четем в публикация във вестник "Ди Цайт".

Първо Сталин, после Мао

Албанската комунистическа партия е основана през 1941-а година. Нейният архитект и ръководител Енвер Ходжа е следвал в Париж и Брюксел право, Маркс и Ленин. На 11 януари 1946 г. той провъзгласява новата Социалистическа република Албания. Режимът му копира сталинисткия - с показни процеси и смъртни присъди. Първоначално поддържа връзки с Югославия, но през 1948-а ги прекратява - като Сталин. Съветският съюз поддържа сътрудничеството в рамките на Източния блок и образова албанските специалисти - от сферата на минното дело до класическата музика.

След смъртта на Сталин приятелството се разпада, а Албания си намира нов кумир: културната революция на Мао Дзъдун го вдъхновява за "голям скок напред". На 22 ноември 1967-а радио Тирана съобщава, че Албания е първата атеистична страна в света. Всички 2035 църкви са или разрушени, или са превърнати в кина и спортни зали, духовниците са избити или интернирани, за всякаква религиозна дейност са налагани драконовски наказания.

През 1978-а, две години след смъртта на Мао, идва и краят на албанско-китайския братски съюз - след Съветския съюз, и Китай вече не му се струва достатъчно комунистически. След това Енвер Ходжа затваря малкото си царство и го превръща в "непревземаема крепост на социализма и комунизма" - в страната са построени 173 000 защитни бункера, а тайните служби "Сигурими" неуморно преследват класовите врагове, включително в партийните редици.

Когато през 1985-а Енвер Ходжа умира, оставя една съсипана, напълно изолирана страна. На поста го наследява неговият заместник Рамиз Алия, а едноличната диктатура на Енвер Ходжа е заменена от партийна олигархия. Алия малко поразхлабва режима, например в областта на модата. За разлика от другите източноевропейски държави обаче, в Албания през 1989-а не се случва нищо. Чак когато в Румъния е екзекутиран диктаторът Чаушеску, Алия се изплашва: той решава да позволи отново изповядването на религия, а смъртното наказание започва да се прилага само в редки случаи. Въпреки това започват демонстрации и, макар през декември 1990-а Политбюро да решава да въведе плурализма, контролът вече му се изплъзва - създадена е антикомунистическата Демократична партия, а през 1992-а Сали Бериша става първият демократично избран президент. През 2005 той е избран и за премиер и остава на поста до 2013 година, независимо, че е бил партиен секретар и личен лекар на Енвер Ходжа.

Тирана днес

Както отбелязва "Ди Цайт", всъщност всички нови демократи са все бивши комунисти. И днес в Албания двете големи партии функционират на принципа на клановете и клиентелизма. А хората казват: "Левите са по-десни от десните, и обратното".

Страната на мудните промени

В демографски план Албания е истински феномен, четем в пътепис на младежкото списание "Шписер": Извън границите на страната живеят повече албанци, отколкото в самата Албания, се посочва там. А тенденцията е възходяща: редица млади хора се готвят на свой ред да заминат при роднини, които вече са се установили например в Италия или Германия. Основната движеща сила за това се корупцията и липсата на достатъчно свобода. Макар днес Албания да е демокрация, по корупционния индекс на Трансперънси интернешънъл страната е на последното място в Европа. Местни хора споделят, че квалификацията няма никакво значение за работата, която получаваш - важното е да познаваш правилните хора и в правилния момент да подкрепиш правилната партия, посочва изданието.

През 2015-а, четвърт век след промените, социалистическото правителство начело с Еди Рама решава да даде достъп до досиетата на Държавна сигурност. Демократичната опозиция е против - нарича решението демагогия, а и голяма част от досиетата са унищожени още през 1991-а. До момента малката служба по досиетата е обработила едва 1500 заявки. Но пък бившата централа на "Сигурими" е превърната в музей, от който може да се добие представа как са работили службите. Там се намира и БункАрт 2 - противоядрено укритие, предназначено за вътрешното министерство. А източно от Тирана се намира и БункАрт 1 - подземното съоръжение със сто помещения е било предназначено лично за Енвер Ходжа в случай на ядрена война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Албания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Бате преди 4 години
Чул съм че там колите не ги заключват, не ги крадат
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 3 дни се прибрах от там. България през 90-те обаче с по-добри неща. Цените в магазина са са малко по-високи от нашите. Обслужването им е по-добро. Има много заводи които са руини. Новите са складове за търговия. Бензиностанции на всяка крачка като тука, но няма монопол на горивото, цените варират доста. Автобусите им са свясни. Има туристи дори от Италия и Гърция. Ксамил е най-хубавия им курорт със Саранда, но саранда е град абсолютно същия като Кавала. Много ремонтират и подобряват.
57
0
 
1
 
! Отговори
дада преди 4 години
До Анонименда много сте права. два пъти вече почивам в албания и виждам разликата в по добро всяка година
56
3
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 60 (уф)Ти пък! Вместо да се радваш, че има държава в Европа (не просто в ЕС), която е по-бедна от нас, ти пуфтиш.Но ако не вземем мерки веднага не знам... може и те да ни изпреварят!И не давай пример с Пакистан. Това е една от малкото ядрени държави. При това са класи над Северна Корея!
55
0
 
17
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Изнесеното в статията за Албания, важи и за България, за съжаление! И, тук всичките демократи, са все бивши комунисти! А, и е нормално да е така, след като до преди "промените", други освен комунисти нямаше.
54
2
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Албания не е толкова зле, но след 10-на години със сигурност ще е по добре от България! Даже най пропадналите страни вървят напред - бавно и мъчно, но все пак напред! Само ние вървим надолу и като стигнем дъното започваме да копаем още по надолу! Ако Бай Тиквондур остане още 10 години на власт ще си мечтаем да настигаме албанците, до там ще ни докара тоя некадърник! Хайде да спрем да гледаме другите и да си видим нашата кочинка! Малко ли неща имаме ние да си оправяме, че гледаме чуждото?
53
7
 
5
 
! Отговори
Уф преди 4 години
Явно Има много луди по вестниците,щом дават за пример Албания.Страна с огромна престъпност от всякакъв вид,заплати от 3 ди 5 пъти по-малки от българските,никакво образование!Имали добро обслужване-ами и в Пакистан има,но щом се появи турист и изглежда нещо съмнително....
52
1
 
11
 
! Отговори
Чук преди 4 години
Църкви Начи, ние па мислене, че джамии ама карай))))) абе "северните Македонци" да му мислят за тия с църквите))))
51
0
 
18
 
! Отговори
Ник 3900евро преди 4 години
То в България положението не е по различно всички комунисти станаха ГЕРБ, децата на бившите величия и кадри на ДС превзеха България .Навсякъде са назначени само удобни хора .ДПС кадрува навсякаде изобщо батака е голям .А после се чудят защо хората напускат Държавата.
50
1
 
9
 
! Отговори
до 56 преди 4 години
Аз пък за един инженер-химик. Също директор на банка. За един философ - хидромелиоратор. За един пожарникар... За един комбайнер военен министър...
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
квалификацията няма никакво значение за работата, която получаваш - важното е да познаваш правилните хора...Сетих се за настоящия президент на Франция, станал директор на банка след като следвал философия.
48
1
 
7
 
! Отговори
Желев преди 4 години
Същите комунистически комплексари, управлявали и в момента управляващи, както в България, може би разликата е в празното самочувствие
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kpивоглави ленинградския!!!
46
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи Албания е една интересна екскурзия в средновековието, стига да си любопитен и да не те е страх.По курортите им не съм ходил, вероятно е различно.
45
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали са точно достойни и почтени хората там.Моето впечатление е, че просто са в 13ти век.И да, през 13ти век няма да бъдеш измамен по модерните начини, характерни за 21ви век, но може да ти се случат неща, характерни за 13ти...
44
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания няма нищо общо със Северна Корея.Индустрията е слабо развита, но за сметка на това туризмът им се развива с бързи темпове, а обслужването превъзхожда това в България в пъти,за съжаление.Имат прекрасни плажове, Саранда и Влора са перлите там.Селското стопанство също.През последните години се построиха и много нови пътища, а магистралата между Тирана и Прищина разполага с 5.8 км тунел.Хората са на честта, а докато ние им се присмиваме като нищо ще ни задминат.Вървете и се убедете сами.
43
8
 
28
 
! Отговори
Любо преди 4 години
Не знам, защо се коментира държава, в която повечето от вас не са стъпвали. Моето впечатление от Албания, е че държавата е прекрасна но периода на Енвер Ходжа си е оказал влияние. Мизерията е навсякъде, но хората са достойни и почтени... Тук е същото, само дето и народа е мизерен...
42
1
 
19
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Друго което ми направи впечетление там е че по пътищата извън града им някви хора (обикновено сами) които само седят до пътя и наблюдават колите които минават безцелно. На всеки няколко километра едва ли е имаше по един. Нито продават нещо, нито се опитват да те спрат, просто си седят до пътя и зяпат.... до ден днешен не мога да им разбера функцията хехе
41
6
 
17
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Веднъж съм минавал от там преди около 5 години на път от Черна Гора за Македония. Циггания страшна. Навигацията работеше само от време на време. Гета под път и над път. Половината им столица беше разкопана и без асфалт. Правила за движение просто нямаше - хора просто си завиват или правят обратен завой без мигач, предизвестие или нищо. Спряхме пред един мол и отпред имаше военна въоръжена охрана с калашници готови да стрелят. Магистралата която янките им направиха от Тирана до Охрид обаче е добр
40
6
 
41
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Ако Албания е Северна-Корея. То България какво е? Европейската Нигерия ли?Айде да си първо да си оправим нашия гьол! Пък тогава да гледаме чуждия.