Албания - европейската Северна Корея

До 1990 година беше истинско бяло петно в световното съзнание
22 сеп 2019 11:55, Александър Попов
70
Албания - европейската Северна Корея
Снимка: Reuters

Албания е единствената държава от бившия Източен блок, останала незасегната от бурните промени през 1989 година. Там като че ли времето е спряло. Неслучайно я наричат "европейската Северна Корея", пише "Дойче Веле".

Навремето Пирамидата в Тирана е била музей, посветен на живота на диктатора Енвер Ходжа. Едва сега той се преустройва в Младежки център.

До 1990 година Албания беше европейската Северна Корея - истинско бяло петно в световното съзнание. Албанците са убедени, че произхождат от древните илири. На централния площад в Тирана се издига паметникът на Скендербег, влязъл през 15-и век в 27 битки срещу османците, от които загубил две. Героят Скендербег се явява доказателство за теорията на своя национал-комунистически двойник Енвер Ходжа - че албанският народ е "пробил своя път в историята със сабя в ръка", четем в публикация във вестник "Ди Цайт".

Първо Сталин, после Мао

Албанската комунистическа партия е основана през 1941-а година. Нейният архитект и ръководител Енвер Ходжа е следвал в Париж и Брюксел право, Маркс и Ленин. На 11 януари 1946 г. той провъзгласява новата Социалистическа република Албания. Режимът му копира сталинисткия - с показни процеси и смъртни присъди. Първоначално поддържа връзки с Югославия, но през 1948-а ги прекратява - като Сталин. Съветският съюз поддържа сътрудничеството в рамките на Източния блок и образова албанските специалисти - от сферата на минното дело до класическата музика.

След смъртта на Сталин приятелството се разпада, а Албания си намира нов кумир: културната революция на Мао Дзъдун го вдъхновява за "голям скок напред". На 22 ноември 1967-а радио Тирана съобщава, че Албания е първата атеистична страна в света. Всички 2035 църкви са или разрушени, или са превърнати в кина и спортни зали, духовниците са избити или интернирани, за всякаква религиозна дейност са налагани драконовски наказания.

През 1978-а, две години след смъртта на Мао, идва и краят на албанско-китайския братски съюз - след Съветския съюз, и Китай вече не му се струва достатъчно комунистически. След това Енвер Ходжа затваря малкото си царство и го превръща в "непревземаема крепост на социализма и комунизма" - в страната са построени 173 000 защитни бункера, а тайните служби "Сигурими" неуморно преследват класовите врагове, включително в партийните редици.

Когато през 1985-а Енвер Ходжа умира, оставя една съсипана, напълно изолирана страна. На поста го наследява неговият заместник Рамиз Алия, а едноличната диктатура на Енвер Ходжа е заменена от партийна олигархия. Алия малко поразхлабва режима, например в областта на модата. За разлика от другите източноевропейски държави обаче, в Албания през 1989-а не се случва нищо. Чак когато в Румъния е екзекутиран диктаторът Чаушеску, Алия се изплашва: той решава да позволи отново изповядването на религия, а смъртното наказание започва да се прилага само в редки случаи. Въпреки това започват демонстрации и, макар през декември 1990-а Политбюро да решава да въведе плурализма, контролът вече му се изплъзва - създадена е антикомунистическата Демократична партия, а през 1992-а Сали Бериша става първият демократично избран президент. През 2005 той е избран и за премиер и остава на поста до 2013 година, независимо, че е бил партиен секретар и личен лекар на Енвер Ходжа.

Тирана днес

Както отбелязва "Ди Цайт", всъщност всички нови демократи са все бивши комунисти. И днес в Албания двете големи партии функционират на принципа на клановете и клиентелизма. А хората казват: "Левите са по-десни от десните, и обратното".

Страната на мудните промени

В демографски план Албания е истински феномен, четем в пътепис на младежкото списание "Шписер": Извън границите на страната живеят повече албанци, отколкото в самата Албания, се посочва там. А тенденцията е възходяща: редица млади хора се готвят на свой ред да заминат при роднини, които вече са се установили например в Италия или Германия. Основната движеща сила за това се корупцията и липсата на достатъчно свобода. Макар днес Албания да е демокрация, по корупционния индекс на Трансперънси интернешънъл страната е на последното място в Европа. Местни хора споделят, че квалификацията няма никакво значение за работата, която получаваш - важното е да познаваш правилните хора и в правилния момент да подкрепиш правилната партия, посочва изданието.

През 2015-а, четвърт век след промените, социалистическото правителство начело с Еди Рама решава да даде достъп до досиетата на Държавна сигурност. Демократичната опозиция е против - нарича решението демагогия, а и голяма част от досиетата са унищожени още през 1991-а. До момента малката служба по досиетата е обработила едва 1500 заявки. Но пък бившата централа на "Сигурими" е превърната в музей, от който може да се добие представа как са работили службите. Там се намира и БункАрт 2 - противоядрено укритие, предназначено за вътрешното министерство. А източно от Тирана се намира и БункАрт 1 - подземното съоръжение със сто помещения е било предназначено лично за Енвер Ходжа в случай на ядрена война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: албания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ръководители на държавата в днешно време били някогашни комунисти. У нас е същото.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха а България как е, същото
17
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Корея е световна икономическа и военна сила с която дори и САЩ уважават и се съобразяват, за какво сравнение с Албания става дума.
16
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания щеше да е европейския Афганистан, ако не беше Сталин. Една ислямска държава.
15
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са насила славянзирани а Албанците не са , ето защо сме различни с Албанците
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания ,ако беше Северна Корея нямаше да я посещават западни туристи.Нейното Адриатическо крайбрежиесе развива с бързи темпове и вече конкурентно на нашето Черноморие!Комунизма освен ,че събаряше църкви същото вършеше и с джамиите и сега повечето албанци само на книга са мюселмани,освен това албанците са единствените ,,мюселмани" които са резервирани към Турция!Албанците и власите в Македония ,бяха съюзници на ВМРО.
13
12
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
прав си приема се офицялно Християнсвото у нас през 866 г. ама насила не по твое желание , там е Проблема Насила си е Насила няма нищо а криене или Манипулиране баткаИначе хипотетично много неща има написани ...................................хаха...................няма нищо случайно
12
2
 
18
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До 1 и 8Първо по темата - Албания и Северна Корея са съвсем различни.До 1 и 8 много удобно четеш историята. Уикипедия е достоверен източник колкото и жълтата преса. Сега си изпий сикера, хапни си баклавата и се радвай на хубавия ден.Честит празник на всички българи!
11
2
 
20
 
! Отговори
42 преди 4 години
Глупостите на ***.Да сравняваш Енвер със Скендербег. Все едно да сравняваме цар Самуил с Вълко Червенков или Живков...Невежи!!!
10
16
 
5
 
! Отговори
копирай и постави преди 4 години
Въродителен Процес и Покръстването при Борис 1 са едо и също нещо , единственото нещо е че вече насила Християнизирани се опитах да Християнзират други , съмнявам се дали някой ме разбира тука , поради причината че тукав тоа сайт само такива индивиди които не разбират
9
3
 
24
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Википедията е за такива като тебе - да им промиват мозъчетата. А при Борис християнството става държавна религия, както е днес в Гърция - свещениците са на заплата от държавата. Пък народът си е бил християнизиран отдавна. Още Кубрат е бил християнин и приятел с византийския император. Първите мисии на апостолите са и в тези земи.Най-старият действащ манастир в Европа, е в Южна България.
8
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата е, че в Албания мафията печели навън и се грижи за народа, а при нас е обратното.
7
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да сложиш минуси на коментара ми , провери сам дали аз лъжа , пише точно и ясно в Википедия за Борис 1 под Покръстването(не знам защо е записано Покръстване а не насилствено Християнизиране) как Българския Народ е бил насила Християзиран , не се изучава в Училище в учебниците щото е неприятна Тема примерно като Възродителен Процес 1986 г
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо и на този наш празник се пише за чужди държави?
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на Бокича кога ще му напрвиме една пирамида в центъра на Софето?
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големите мафиоти са от там. Нашите от Герб са аматьори в сравнение.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Саше, я си пиши по-добре клюкарските новини, че в другите никакъв те няма.
2
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания дори може да се окаже единствената Държава в Източна Европа която не е била насила Християнизирана по Византия , у нас сме нямали късмет всички под ножа тоест под Кръста
1
7
 
24
 
! Отговори
отегчен преди 4 години
"Леви" "десни", "комунисти" "демократи", това са залъгалки за баламите по света и у нас. За съжаление, последните са 80% от населението и затова сме на този хал. Всъщност са лява и дясна ръка на глобалните престъпници, които са ни подготвили такава демоНОкрация, че сталиновия терор, ще ни се види като детски летен лагер.

Спонсорирани публикации