Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?

Според закона "климатичните мигранти" не съществуват
23 сеп 2019 20:45, Нели Христова
160
Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?
Снимки: Reuters

Колкото по-горещо ставало времето в Хондурас, толкова по-големи били щетите върху зърнените култури. Когато Гилберто Исаяс вече не можел да произвежда достатъчно реколта, за да изхранва семейството си, той решил да мигрира.

Когато в цялата тази история се намесила и мафията, която посегнала на 11-годишният му син, Исаяс взел категорично решение. Опаковал вещите си, сложил раницата на гърба и тръгнал към границата с Тексас.

Вървял близо 2000 мили. Някъде бил чул, че САЩ предлагали убежище за хора като него.

Но през март Гилберто и семейството му са задържани, докато се опитват да влязат в Америка. Сега те чакат решението на съда – дали да им даде подслон, заради заплахата от мафията в Хондурас или да ги депортира обратно.

И тъй като никой не дава убежище заради промяна в климата, тази причина не е включена като причина в документите за техния случай. Ала именно климатичните промени изиграват основна роля във взимането на решението семейството да напусне Хондурас.

Американското министерство на отбраната нарича климатичните промени "множител на заплахите".  Те изострят бедността, причиняват конфликти, засилват нестабилността. 

Според нови изследвания на Станфордския университет, икономическата разлика между най-богатите и най-бедните страни е с 25 процента по-голяма, отколкото би била без климатичните промени. А по данни на Международната организация по миграцията, между 25 милиона и 1,5 милиарда души ще трябва да напуснат домовете си до 2050 година заради промяна в климата. По-малките и бедни страни допринасят за климатичните промени най-малко, но те ще са първите, които ще са принудени да мигрират.

Но по международния закон, „климатичните мигранти“ не съществуват. Според ООН „бежанец“ е човек, който преминава международна граница поради „обоснован страх да бъде преследван поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена държава, социална група или политическо мнение“. В повечето случаи това се тълкува като политическа репресия и не включва потънали домове или изсечени и горящи джунгли.

Повече от 150 страни се опитват да решат този проблем. През 2015 година бе прието Парижкото споразумение, което обърна внимание на изселването в следствие на климатичните промени. През 2017 г. Нова Зеландия обяви, че може да създаде нов вид виза за хората, разселени от Тихия океан. САЩ обаче не е една от страните, които се интересуват от човешкото лице на промените в климата. Въпреки това, хората продължават да се опитват да влязат в Америка, търсейки безопасност и работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименГрам не ща да ходя в русия. 2 пъти съм ходил.Щото нещо за виза за Русия питаш, пък сега не искаш, какво искаш - банани? Еми купи си банани и яж банани, какво се занимаваш с руска виза като не искаш да ходиш.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел вчера се прибра от Берлин малко на почивка в България, работи мияч на улици заплатата му е 4800 евро.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМеждувпрочем имам 15 годишна виза за САЩ.А защо имаш виза за САЩ. България нали е пълноправен член на ЕС, а ЕС и САЩ имат договор за безвизов режим и по силата на този договор България пуска американците да влизат безвизово. За какво ти е 15 годишна виза за САЩ?
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи защо искаш да ходиш в Русия? Защо не ходиш в САЩ. За САЩ трабват ли визи?
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между България от една страна и Куба и Венецуела от друга е, че Куба и Венецуела понасят тежки американски санкции, а българите целуват задниците на САЩ и им се навеждат със смъкнати *** и пак живеят по мизерно от Куба и Венецуела.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСега с български паспорт безвизово можеш да посещаваш 110 държави по Света.А с български паспорт безвизово можеш ли да посешаваш САЩ, нашите американски партньори. САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да не мия улиците за 4000Е?---Къде плащат 4000 евро за миене на улици, бе човек? Това в някои от най-богатите държави на Запад е начална професорска заплата. Брутна.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я пък ти, а ти защо не си хванеш флайта за САЩ да станеш екзекютив оперейтър на пъблик реструум чейн. Ама за САЩ трябва виза, а? Що така бе? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори. Даже африканците от колиниите се имали право да ходят свободно да мият тоалетните на господарите в Европа, а българите нямат право - ха ха ха.
47
0
 
7
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Вървял близо 2000 мили. Някъде бил чул, че САЩ предлагали убежище за хора като него.=======Тука вече направо паднах от коня и си счупих лявото ухо! Дали пък, хей така, за разкош, не е вървял 200.000 мили?!?
46
3
 
7
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 4 години
Предлагам да се заселят в Русия, според българските русофили там е рая на земята и много ще им хареса.
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно до къде я докараха българите които се продадоха на американците - първи по смъртност в света, най-бедни и най-бързо изчезващ народ.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да миеш улици на запад за 2000Е, отколкото да береш чушки са съветските господари за 40ст/ден.---ми добре, даже и за 4 хил евро може да миеш улиците на запад
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвам на нито една дума относно климатичните промени. Това е новата изкуствено предизвикана истерия, която цели хаос, бежанци, глад и проблеми. Ясно е че някой има за цел да разклати света, ясно е че, най-богатите имат нужда от това. Мирът никога не е носил пари на банкстерите. Те имат нужда от хаос за да печелят. Затова са всичките тези войни, глад и мизерия
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А днес като всеки си кара 15 годишен западен таралясник без да чака, защо България е първа по смърсност в света и пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна?
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни с топла храна и безплатно уайфай да се види с жената и децата в България по скайпето вечер като се прибере от просене, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, един български просяк живее 10 пъти по-добре от руснака.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да ходат доброволно българчетата да мият и да слугуват на американците, тя за това България е на това положение, *** се продадоха на господарите за долари - нека да мият сега доброволно, че ако не е доброволно в България няма никаква работа и ги чака доброволен глад.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А днес за САЩ лесно ли се взима виза или отказват на всеки пети?
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В СССР се пътиваше без проблем, и никой не е ходил да мие тоалетните на руснаците, в България имаше работа и заводи. Ходеха в Коми където бяха платени много по добре от руснаците като гости работници и се връщаха с доста пари които значително променяха статуса им, но като цяло българите ходеха в Русия само не екскурзии.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бригада 2019 г. в САЩ - 5 хил българчета - чистачи, сервитьори.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** от колониите винаги са ходили да мият улиците на господарите, от Африка, от Индия. Така и с българите - мият улиците и слугуват навсякъде при господарите. Разликата е, че тузмемците от африка са били свободни да пътуват и да работят при господарите, а на българите не им е разрешено да ходят при господарите отвъд океана свободно да им мият тоалетните.

Спонсорирани публикации