Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?

Според закона "климатичните мигранти" не съществуват
23 сеп 2019 20:45, Нели Христова
160
Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?
Снимки: Reuters

Колкото по-горещо ставало времето в Хондурас, толкова по-големи били щетите върху зърнените култури. Когато Гилберто Исаяс вече не можел да произвежда достатъчно реколта, за да изхранва семейството си, той решил да мигрира.

Когато в цялата тази история се намесила и мафията, която посегнала на 11-годишният му син, Исаяс взел категорично решение. Опаковал вещите си, сложил раницата на гърба и тръгнал към границата с Тексас.

Вървял близо 2000 мили. Някъде бил чул, че САЩ предлагали убежище за хора като него.

Но през март Гилберто и семейството му са задържани, докато се опитват да влязат в Америка. Сега те чакат решението на съда – дали да им даде подслон, заради заплахата от мафията в Хондурас или да ги депортира обратно.

И тъй като никой не дава убежище заради промяна в климата, тази причина не е включена като причина в документите за техния случай. Ала именно климатичните промени изиграват основна роля във взимането на решението семейството да напусне Хондурас.

Американското министерство на отбраната нарича климатичните промени "множител на заплахите".  Те изострят бедността, причиняват конфликти, засилват нестабилността. 

Според нови изследвания на Станфордския университет, икономическата разлика между най-богатите и най-бедните страни е с 25 процента по-голяма, отколкото би била без климатичните промени. А по данни на Международната организация по миграцията, между 25 милиона и 1,5 милиарда души ще трябва да напуснат домовете си до 2050 година заради промяна в климата. По-малките и бедни страни допринасят за климатичните промени най-малко, но те ще са първите, които ще са принудени да мигрират.

Но по международния закон, „климатичните мигранти“ не съществуват. Според ООН „бежанец“ е човек, който преминава международна граница поради „обоснован страх да бъде преследван поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена държава, социална група или политическо мнение“. В повечето случаи това се тълкува като политическа репресия и не включва потънали домове или изсечени и горящи джунгли.

Повече от 150 страни се опитват да решат този проблем. През 2015 година бе прието Парижкото споразумение, което обърна внимание на изселването в следствие на климатичните промени. През 2017 г. Нова Зеландия обяви, че може да създаде нов вид виза за хората, разселени от Тихия океан. САЩ обаче не е една от страните, които се интересуват от човешкото лице на промените в климата. Въпреки това, хората продължават да се опитват да влязат в Америка, търсейки безопасност и работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
10
 
! Отговори
Да преди 4 години
Прозрачна елементарна пропаганда за наивници.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
tova sa turisti, kadeto si iskat tam ste idat na kurort...te nai-mnogo iskat obiknoveno v london, wels, koeto e idealno za turizma na kralicata...kolko chai ste im prodade....ohoooo....
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Заради климатичните промени 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?"Ако с иоправим границите - ще си седят мирно. Ако го раздаваме хуманисти - познайте: те ще дойдат и ще има още 500 милиона спасяващи се европейци. И къде ще се спасяваме? Точно така, където няма тъмно зeлeни и "мирна" религия.
12
0
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
За борба със климатичните промени,Борисов лично с климата да се заеме.Но всички знаеме как става и ще стане,топи се и ще се стопи леда във океона.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатичните промени все още са в самото си начало. Щом като все още земята ражда реките извират отглежда се *** апокалипсиса все още е далеко. Проблема ще настъпи когато земята спре да ражда поради засушаване добитъка измре реките пресъхнат а народите започнат войни за вода. Тогава ще настане Апокалипсиса и ще заработи закона на жунглата. Виждате ли ги тези дето говорят уж умно гледат благо и се пишат интелекти. Те първи ще приложат закона на джунглата когато стане въпрос за оцеляване.
10
3
 
23
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ясно е къде (не ще отидат), а Отиват... В Европа... Оказа се, че живеем на континента с най-тъnите и прожни политици в света.Когато Тръмп вдига стени по границите... Американци като Ричърд Гиър и Хавиер Бардем - ни казват, че сме длъжни да приемаме всички карашебеци
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7 не знам дали си пробвал да емигрираш в русия или китай? Там такова понятие като бежанец няма така че не е само до помощите...
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си купят презервативи и ще се справят с климатичните промени...
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще отидат където ги поканят, където не си пазят границите и където има узаконени трафиканти на хора маскирани като НПО-та.
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е заради климатичните промени ами заради социалните помощи.В Русия и Китай има огромни площи където има вода,растения животни климатът е поносим и там няма нито 1 (един) брой "климатичен" бежанец.Винаги искат да ходят в държави където ще им плащат пари само за да правят секс с жените си и да имат деца.Еми то повечето богаташи тва правят-мачкат чаршафите с поредната секс бомба и им идват пари наготово. Та да си дойдем на приказката-тези хора са едни измамници възползващи се от трудът на други
5
3
 
30
 
! Отговори
Някой преди 4 години
"Заради климатичните промени 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?" - е, как така къде? В Германия при меркелица. Тя нали е казала - ще се справим.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гплеми глупости еййй. Толкова елементарно дори децата не можете да метнете. Жалка, ама вярно жалка пропаганда на миграцията и "климатичните промени". Голяма либерастка любов струи към тези глупости!! Много пари се наливат, явно много пари ще се цоцат после!!!
3
0
 
20
 
! Отговори
глас от тоалетната преди 4 години
Направо се заринахме с кофти мат'рал.
2
2
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да отидат на южния полюс щом като има затопляне след време климата там може да им да им допадне.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
stom tolkova se topli klimata, she odim v antarktida na ski i snowboard...ili pak tam na angliiskia beach ...baba beti ne moje da kara ski i da pluva...

Спонсорирани публикации