Грандиозният парад в Пекин: 70 г. Китайска народна република

Той е най-големият в цялата история на Китай
Обновена: 1 окт 2019 10:02 | 1 окт 2019 09:10, Елка Василева
112

Тържествата в чест на 70-годишнината на Китайската народна република започнаха в 10 часа местно време (05:00 българско) на централния площад Тянанмън в Пекин, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

Президентът на Китай Си Дзинпин, министър-председателят на Държавния съвет Ли Къцян, други членове на ръководството на страната и бившият държавен глава Дзян Дзъмин се качиха на трибуната.

Ли Къцян обяви началото на тържествата. Бяха изстреляни 70 залпа с парадни оръдия, знаменитата група на почетния караул на Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) изнесе знамето на Китай на площада и го издигна, след което военен оркестър изпълни националния химн.

След това президентът на Китай даде заповед за начало на военния парад за отбелязване на 70-годишнината от основаването на народната република.

Още по темата

„Здравейте, другари! Добре се потрудихте, другари“, поздрави Си Дзинпин военнослужещите , облечен в тъмно сива униформа, наричана още „маодзедуновки“.

По своя мащаб военният парад ще надмине всички подобни паради в историята на Китай: в него участват 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. След преминаването на войските в града ще започне празнична демонстрация, в която ще вземат участие около 100 хиляди души. В чест на държавния празник се планира да бъдат пуснати 70 хиляди „гълъба на мира“, както и толкова цветни балона.

Армията показа някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската народна република, част от които досега не бяха виждани от широката общественост.

Парадът показа нагледно бързото развитие на китайските оръжейни технологии. Според чуждестранни анализатори Пекин е близо до паритет със САЩ, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области.

Китайската народноосвободителна армия е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и жени в униформа. Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново поколение подводници с ядрени двигатели.

За пръв път бяха показани системите "Дунфън 17", ракетата-носител на свръхзвуков летателен апарат, който според чуждестранни анализатори може да извършва високоскоростни маневри с цел избягване на противоракетна отбрана.

Показана беше и ракетата Дунфън 41 с обхват до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят отделни цели.

Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета "Дунфън 100" може да се използва за унищожаване на укрепени цели и бункери, според китайски медии, цитирани от ТАСС.

Показана беше и нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на съветския Ту-16), разработен с цел да може да носи стратегическа крилата ракета "Дунфън 10А".

Акцентът върху ракети и други оръжия с голям обхват отразява стремежа на Пекин да измести Вашингтон като водеща силва в региона и да наложи своите претенции към Тайван, Южнокитайско море и други спорни територии, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Китайският военен бюджет е втори по големина в света, достигайки 250 милиарда долара миналата година, в сравнение с 650 милиарда долара, похарчени от САЩ, по данни на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ). Китай има около 280 бойни глави срещу 6450 за САЩ и 6850 за Русия. Пекин иска да има достатъчни сили за ядрено възпиране, но заявява, че няма да използва първи ядрено оръжие при евентуален конфликт.
 

Снимка: Reuters

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Китайпарад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
8
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Бих си взел дръпната жена за съпруга.
41
5
 
22
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Страхотни, това е ред и дисциплина и родолюбие. Браво на китайците, няма ***, педофили, либерали и всякакви извратени неща, както и за корупция там стрелят в тила.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
47 Като социалист казвам, БСП няма нищо социалистическо/комунистическо. Те се държат по-скоро като десни от колкото като леви. Най-големият пример - Плосък данък.
39
7
 
15
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Китайците са много мъдро човешко племе което знае какъв строй трябва за една успешна държава. Защото само качествения социализъм е полезен за психическото и физическото здраве на хомо-сапиенс! Капитализмът води до генетични мутаций, стрес и превръщането на хомо-сапиенс в модифициран организъм който мисли само за пачки пари и парцели! Социализмът но качествен е бъдещето за планетата земя и БСП е неговият пророк. Победа!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако едно нещо си заслужава, няма нужда, ако не си заслужава, няма смисъл да се парадира с него!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
42 Първа, БВП се пресмята като добавиш кредитите като приход, а лихвите не се пресмятат като разход. Или с други думи БВПто е формула която можеш да надуваш чрез дълг. Китайците нямат и 50% дълг към БВП. По-скоро виж износът им, за да видиш че отдавна не са втори (10-тина години, световната криза). И то увеличиха 25% след кризата за да избавят САЩ и запада да не го отнесат по лошо. Все пак им трябват клиенти.
36
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма сила която да ги спре.Честито!!!
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и в библията пише,че жълтата раса ще завладее света.Е,те вече го завладяха.А ние нека си се плюем на сини и червени,демократи и недемократи и да вървим назад.
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я гледай ти!Уж комунистическа страна,пък втора икономическа сила.
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Discovery Ами виж Северна Корея и Ирак и Либия. И Ирак и Либия нямаха ракети, и какво остана от тях. Северна Корея Кимчо още се хили от там и си маха с ракетите. Извод, имаш ракети оцеляваш, нямаш ракети нужна ти е домократична бомба.
32
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите демонстрират органи.
31
5
 
15
 
! Отговори
30г. преди 4 години
36 DiscoveryТо и ние празнуваме Гергьов Ден и колим агнета, ама Американците не го правят. Имаме различни традиций, различни народи, различни обичай. Не взимай в предвид американците, че ако поживееш там 1 година ще се хванеш за главата. Начинът им на живот пък е странен за нас, въпреки че упорито ни се налага. И да другите пътища са по-добри от нашите, на Хитлер магистралата още не е мръднала70г по късно, а нашите на 3тия месец след откриването коловози.
30
18
 
12
 
! Отговори
До Discovery 36 преди 4 години
САЩ не правят такива паради, защото военните паради са присъщи само за тоталитарните режими, в чиято демагогия помопозността, кича и демонстрацията на мощ са пропагандни средства, с които да демонстрират на бедните си оскотяли народи едва ли не някакво превъзходство. "Може да сте бедни, но я ги вижте тия ракети! С такива ракети сте свръхпотентни и целият свят ви завижда за мъжествеността! Заедно с ракетите ще строим светлото бъдеще и целият свят ще ни завижда и ще трепери!"...
29
7
 
12
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
Хубав смог..., а бе защо на такива празници все си изкарват армиите и руснаци и китайци и други.... или аз не съм запознат достатъчно или американците не я правят тая тъппотия на 4 юли. И между другото тея толкова танкове там по булеверда нема ли да го съсипят с веригите или викате не са като бойковите булеварди дето мине автобус и стане на вълни...
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавно, убират от глад, пред фалит, много зле ... и най-силната икономика на света. :D 1940-45 малката Япония им разката фамилията без зор, 20г по-късно Китай може да бие шамари на който си иска, 70г по късно са най-силната държава. А колкото до глада, идете и вижте. Имам познат който ходи всяка година по 6 месеца в Китай да работи и му плащат със стока. Преди 2 години си отвори 3ти магазин който ще се пръсне от стока, все още ходи в Китай да работи, от него чух че всъщност живеят МНОГО добре.
27
6
 
11
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
Победата на социализма е неизбежна и научно доказана от Маркс!
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
25
9
 
11
 
! Отговори
Мачкай, ККП! преди 4 години
Вечна слава на Поднебесната империя!
24
6
 
12
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
скоро и в Европа ще има социалистическа революция и капитализЪмът ще бъде безвъзвратно и окончателно забравен
23
8
 
10
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
на бай Дончо сигурно му се е дръпнала фъшкиата :)

Спонсорирани публикации